Weather Icon
Αθλητικά , Αστυνομία 8 Ιανουαρίου 2024

Άνω κάτω το Μαξίμου για την οπαδική βία! Η “ανταρσία” έξω από τη Λεωφόρο που εξόργισε τον Μητσοτάκη

Άνω κάτω το Μαξίμου για την οπαδική βία! Η “ανταρσία” έξω από τη Λεωφόρο που εξόργισε τον Μητσοτάκη

Το περιστατικό που στάθηκε καταλύτης για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις αρχές του 2024.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου έγινε μία πρωτοφανή κίνηση για τα χρονικά της Αστυνομίας. Διμοιρία των ΜΑΤ αρνήθηκε να μεταβεί έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο ματς με τη Μακάμπι Χάιφα για το Europa League σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό του συναδέλφου τους, Γιώργου Λυγγερίδη, από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το κλειστό του Ρέντη σε ματς βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων. Η διμοιρία σταμάτησε στη συμβολή της Αλεξάνδρας και διμοιρίτης φέρεται να είπε: «θα παραμείνουμε εδώ και θα επέμβουμε μόνο εάν χρειαστεί να αποκαταστήσουμε την τάξη».

Εν τέλει τα ΜΑΤ έδωσαν το παρών στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η μικρή ανταρσία τους όμως σημειώθηκε. Η αντίδραση της κυβέρνησης εκφράστηκε μέσω του ανασχηματισμού. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέστρεψε στις 3 Ιανουαρίου 2024 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για πέμπτη φορά μετά την καρατόμηση του Γιάννη Οικονόμου. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ των Νέων, αιτία ήταν το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ τόσο στα πρόσφατα γεγονότα του Ρέντη όπου έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός όσο και για τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας. Η δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί στο Μαξίμου για τους χειρισμούς στα θέματα της οπαδικής βίας ήταν τεράστια.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στον Βηματοδότη, καταλύτης για τις αλλαγές στην Κατεχάκη ήταν το σκηνικό απειθαρχίας των ΜΑΤ που σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν ήθελαν να περιφρουρήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα βουνά, όπως βεβαιώνουν οι πιο στενοί του συνεργάτες, της Βόρειας Ιταλίας όπου βρέθηκε οικογενειακώς τις μέρες των Χριστουγέννων, κατέληξε στις αναγκαίες «διορθωτικές κινήσεις». Λέγεται ότι επέδρασε καθοριστικά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τα ζητήματα ασφάλειας και την εικόνα της Αστυνομίας, με αιχμή τη δολοφονία του άτυχου αστυνομικού με φωτοβολίδα στου Ρέντη, στην κηδεία του οποίου παραβρέθηκε επιλέγοντας να διακόψει τις διακοπές του.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εξελίξεις αυτές, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει τώρα και όχι αργότερα, όπως πολλοί ανέμεναν, στις κινήσεις του, με στόχο την ανατροπή του κλίματος. Στο διαχειριστικό πεδίο, ο καταλύτης για τις αλλαγές στην Κατεχάκη ήταν το σκηνικό απειθαρχίας των ΜΑΤ που σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν ήθελαν να περιφρουρήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκρινε εκείνη την ώρα ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ουσιαστικά ακέφαλο. Σε συνθήκες άκρας μυστικότητας – ήταν στην κυριολεξία ελάχιστοι εκείνοι τους οποίους είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του – ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στις απαραίτητες συνεννοήσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, κεντρικά πρόσωπα βάσει των προτεραιοτήτων του ανασχηματισμού.

Ο Χρυσοχοΐδης, που ήταν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον ανασχηματισμό που έγινε στο ξεκίνημα της χρονιάς, στο υπουργείο Υγείας, θα βρεθεί και πάλι στα γνώριμα λημέρια. Ο Μακεδόνας πολιτικός έχει συνδέσει το όνομα του με τρεις μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας.

Έχει χρηματίσει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη άλλες τέσσερις φορές:

Πρώτη θητεία: 18 Ιουνίου 1989 – 31 Δεκεμβρίου 2014

Δεύτερη θητεία: 7 Μαρτίου 2012 – 17 Μαΐου 2012

Τρίτη θητεία: 7 Οκτωβρίου 2009 – 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τέταρτη θητεία: 19 Φεβρουαρίου 1999 – 7 Ιουλίου 2003

Πέμπτη θητεία: 3 Ιανουαρίου 2024 

 

ΠΗΓΗ: Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube