Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 21 Ιανουαρίου 2024

Αλλαγή φρουράς στην Ε.Ε. – Παζάρια για τη νέα ηγεσία

Αλλαγή φρουράς στην Ε.Ε. – Παζάρια για τη νέα ηγεσία

Το ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών για την ευρωπαική ηγεσία

H σελίδα για τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία γυρίζει κι ένα νέο κεφάλαιο βρίσκεται προ των πυλών με τη “συνέχεια” και την “σταθερότητα” να αποτελούν τους όρους-κλειδί, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλοι γνωρίζουν, αλλά… ουδείς γνωρίζει μέχρι η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της ή μη για μια δεύτερη θητεία ως ένοικος του Μπερλεμόν.

“Από την πλευρά της Επιτροπής δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, ωστόσο όλοι έχουν μία αίσθηση του ποιος θα είναι υποψήφιος” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ευρωπαίος διπλωμάτης προσθέτοντας ότι όσον αφορά στο Συμβούλιο οι Σοσιαλιστές έχουν πιθανότητες υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για κάποιον “που δεν δημιουργεί πόλωση”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέβασε τις ταχύτητες. Η ανακοίνωση του ότι θα είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έξι μήνες πριν από τις κάλπες, έκανε ορισμένους στις Βρυξέλλες να μιλήσουν για “εγωιστική κίνηση”, ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν “έντιμο”, καθώς ανακοίνωσε νωρίς τις προθέσεις του. Την ίδια ώρα βέβαια, η απόφαση Μισέλ και η δημοσιοποίηση αυτής εκτιμάται ότι ασκεί πίεση στην Πρόεδρο της Επιτροπής να ανοίξει τα χαρτιά της με γνώστες του θέματος να αρκούνται να σχολιάσουν ότι “θα αποφασίσει εάν θα είναι υποψήφια ή όχι τις επόμενες εβδομάδες”.

Εφόσον οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η Γερμανίδα πολιτικός παραμείνει στη θέση της, θα κληθεί να μοιράσει την τράπουλα δηλαδή τα χαρτοφυλάκια. Όσο όμως αναμένεται η ανακοίνωση των προθέσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα σενάρια για τη θέση του Σαρλ Μισέλ διαδέχονται το ένα το άλλο με άλλη ευρωπαϊκή πηγή να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο συγκεκριμένο πόστο χρειάζεται “κάποιος έμπειρος, ο οποίος θα το δει ως επιστέγασμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας και όχι ως εφαλτήριο για τα επόμενα βήματά του”.

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα είναι ψηλά στη λίστα, αλλά με τις δικαστικές υποθέσεις που τον αφορούν να παίζουν ρόλο στην επόμενη ημέρα. Επίσης, κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών τόσο το όνομα της Δανής Πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντερίκσεν, του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και της Φινλανδής πρώην Πρωθυπουργού, Σάννα Μαρίν με όλα τα πρόσωπα να “να έχουν τα συν και τα πλην τους” αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Ιδιαίτερα περιορισμένες είναι οι πιθανότητες για τον Πέδρο Σάντσεθ, καθώς οι Ισπανοί σοσιαλιστές έχουν πάρει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τη Νάντια Καλβίνιο. Επιπλέον “βαρίδι” για εκείνον σύμφωνα με τους ευρωπαίους ιθύνοντες είναι η συμφωνία που έχει συνάψει με τους Καταλανούς αυτονομιστές προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Την ίδια ώρα, το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιός τους για τα ευρωπαϊκά αξιώματα με βασικό στόχο την Κομισιόν, είναι ο Λουξεμβούργιος Επίτροπος για την Απασχόληση, Νίκολας Σμιτ με κύκλους των Βρυξελλών να κάνουν λόγο για “αδύναμη επιλογή”.

Όπως εξηγεί ευρωπαϊκή πηγή, δεν αναμένεται επίσημη απόφαση μέχρι τις 9 Ιουνίου, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να μην λαμβάνεται υπόψη η ετυμηγορία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Όμως, παρασκηνιακά οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εφεδρία, αλλά όχι τόσο ισχυρή, αποτελεί το όνομα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι – κυκλοφορεί περισσότερο στους δημοσιογραφικούς κύκλους- ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση σε περίπτωση που δεν είχαν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις.

Πάντως, κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι ακόμη και να μην έχει βρεθεί λύση και να χρειαστεί να προεδρεύσει για λίγο ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν δεν θα φέρει τη συντέλεια. Απλώς, ο ίδιος, όπως σημειώνει πηγή χαριτολογώντας, σε μια τέτοια περίπτωση “δε θα μπορούσε να βγει από την αίθουσα των συνεδριάσεων για να πάει για καφέ” όπως έκανε με παρότρυνση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προκειμένου να περάσει η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Ο επόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Ερωτηματικό αποτελεί ποιος θα μπορούσε να είναι και ο αντικαταστάτης του Ζοζέπ Μπορέλ στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου και εάν το Renew του Εμμανουέλ Μακρόν θα δεχόταν να την πάρει εφόσον έρθει τρίτο στις ευρωεκλογές ή εάν θα πει όχι, ανοίγοντας το δρόμο το ECR (Κόμμα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών). Στο σενάριο της διαδοχολογίας ίσως να μην αποτελεί τυχαίο γεγονός η επιλογή του “πουλέν” του Μακρόν στην ευρωβουλή, Στεφάν Σεζουρνέ στην θέση του υπουργού εξωτερικών στον πρόσφατο ανασχηματισμό κι αυτό γιατί υπάρχει άγραφος νόμος ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος πρέπει να έχει διατελέσει επικεφαλής της διπλωματίας στη χώρα του. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν συζητηθεί είναι και αυτό του Σλοβάκου πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Θ. Μπακόλας: το ΕΛΚ θα διατηρήσει τις δυνάμεις του και την Προεδρία της Κομισιόν

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Θανάσης Μπακόλας προβλέπει, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι “το ΕΛΚ θα διατηρήσει τις δυνάμεις του και ως εκ τούτου και την Προεδρία της Κομισιόν”. Προσέθεσε ότι “δε φαίνεται να πηγαίνουν καλά οι φιλελεύθεροι ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνουν οι σοσιαλιστές. Σίγουρο είναι ότι θα ανέβουν τα ακροδεξιά κόμματα”.

“Πρέπει να δώσουμε μάχη κατά της ακροδεξιάς” τονίζει, επισημαίνοντας την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι “και να πειστούν ότι η ψήφος τους είναι σημαντική”.

ΝΑΤΟ: Φαβορί ο Ρούττε

Αλλαγή σκυτάλης αναμένεται βέβαια και στο ΝΑΤΟ με τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ να λήγει τον Οκτώβριο. Εκεί εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα μέχρι τώρα, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούττε παρά τις φήμες που τον ήθελαν να διεκδικεί την Προεδρία της Κομισιόν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μετακομίζει στην έδρα της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, ο Μαρκ Ρούττε παραμένει ο μόνος θεωρητικά “επίσημος” υποψήφιος, όμως, όπως προσθέτουν, “δεν έχει τελειώσει τίποτε”.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και με αβέβαιη έκβαση, πληθαίνουν οι φωνές πέραν του Ατλαντικού για την επιλογή προσωπικότητας από τις βαλτικές και γειτονικές στη Ρωσία χώρες ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube