Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε το νέο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ, λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέκαμψαν την διαφωνία του για να καταλήξιυν σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να πείσουν την Ουγγαρία να άρει το βέτο της στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία,  για τη χρηματοδότησή της τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σχολιάζοντας στο X, ο Όρμπαν έγραψε: «Σύνοψη της νυχτερινής βάρδιας: βέτο για τα επιπλέον χρήματα στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Οι υπόλοιπες 26 χώρες μέλη δεν ήταν σε θέση να ξεπεράσουν την εναντίωση του εθνικιστή Ούγγρου ηγέτη, καθώς για τη λήψη της απόφασης απαιτείται ομοφωνία.

Το βέτο της Ουγγαρίας, που είναι ο στενότερος σύμμαχο της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι ένα πλήγμα για το Κίεβο και τους υποστηρικτές του, το οποίο ήρθε λίγες ώρες αφότου είχε πανηγυρίσει ότι το μπλοκ έκανε το συμβολικό αλλά ιστορικό βήμα της συμφωνίας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Ο Όρμπαν είχε επίσης αντιταχθεί στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά συμφώνησε να βγει από την αίθουσα για να επιτρέψει στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν μια συναινετική απόφαση χωρίς αυτόν. Αργότερα κατήγγειλε τη συμφωνία ως «μια εντελώς παράλογη και λάθος απόφαση».

Σχετικά με το πακέτο οικονομικής βοήθειας, ο Όρμπαν είχε υποστηρίξει ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να λάβει τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς δεν είναι μέρος της Ένωσης. Πάντως άλλοι ηγέτες έχουν διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι θα μπορέσουν να διοχετεύσουν βοήθεια στην Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, εάν η Ουγγαρία διατηρήσει τον αποκλεισμό της.

Η ΕΕ σκόπευε να διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 50 δισεκ. ευρώ —33 δισεκ. υπό μορφή δανείων, 17 δισεκ. ως δωρεές— σε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024.

«Θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές Ιανουαρίου», ανήγγειλε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

Οι επικριτές του κατηγόρησαν τον Ούγγρο ηγέτη ότι κρατά όμηρο το Κίεβο σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να ξεμπλοκάρει κονδύλια ύψους δισ. ευρώ κονδυλίων της ΕΕ που έχουν «παγώσει» λόγω παραπτωμάτων της Βουδαπέστης όσον αφορά το κράτος δικαίου. Μάλιστα, σε αυτό που ορισμένοι θεώρησαν ως παραχώρηση της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε την Τετάρτη να ξεμπλοκάρει 10 δισ. ευρώ, μέρος αυτών των κονδυλίων. Ωστόσο, 21 δισ. ευρώ εξακολουθούν να παραμένουν στον «πάγο». Ο Όρμπαν πάντως αρνήθηκε ότι η Ουγγαρία συνδέει τα χρήματα με τη στάση της για την Ουκρανία. «Δεν είναι αυτό το στυλ μας», είπε.

Η διαμάχη για την οικονομική βοήθεια έρχεται σε δύσκολη στιγμή για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη ενώ η αμερικανική βοήθεια 60 δισ. δολαρίων που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, λόγω των επιφυλάξεων Ρεπουμπλικανών.

Ναυτεμπορική