Weather Icon
Ιαπωνία , Ινδία , Κίνα 2 Δεκεμβρίου 2023

The Singapore Post: Κοινό όραμα Ινδίας-Ιαπωνίας για τον Ινδοειρηνικό!

The Singapore Post: Κοινό όραμα Ινδίας-Ιαπωνίας για τον Ινδοειρηνικό!

Φόρουμ που επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Εθνών για μια στρατηγική εταιρική σχέση για την ειρήνη, την ευημερία και την ένταξη στον Ινδο-Ειρηνικό.

Στο 6ο φόρουμ Ινδίας-Ιαπωνίας για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού  συμμετείχαν  ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ.Σ. Τζαϊσάνκαρ και ο Ιάπωνας ομόλογός του Τοσουμίτσου Μοτέγκι, οι οποίοι παρουσίασαν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών. Και οι δύο ανέδειξαν τον Ινδοειρηνικό ως στρατηγική περιοχή, αντιμετώπισαν προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή και ο επεκτατισμός της Κίνας.

Συζητήθηκαν βασικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της QUAD, της πρωτοβουλίας ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού, της Εταιρικής Σχέσης Καθαρής Ενέργειας και της εταιρικής σχέσης της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών. Ο Δρ. Ο τζαϊσάνκαρ χαρακτήρισε αυτές τις επιχειρήσεις ως κρίσιμες για μια αξιόπιστη παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας τη σημασία τους σε διάφορους τομείς. Οι υπουργοί αναγνώρισαν επίσης τον κεντρικό ρόλο της ανταλλαγής ανθρώπινου δυναμικού, που συμβολίζεται από το έτος των ανταλλαγών Τουρισμού Ινδίας-Ιαπωνίας. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Κισίντα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G20, εξέφρασε με πάθος τη δέσμευση της Ιαπωνίας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δράση για το κλίμα και τις πολυμερείς μεταρρυθμίσεις, σηματοδοτώντας ευθυγράμμιση με το όραμα της Ινδίας για τις παγκόσμιες προκλήσεις. Το φόρουμ επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Εθνών για μια στρατηγική εταιρική σχέση για την ειρήνη, την ευημερία και την ένταξη στον Ινδο-Ειρηνικό. Αυτό το εικονικό κονκλάβιο ήταν η επιτομή του ακλόνητου κοινού οράματός τους ακόμη και στον ψηφιακό χώρο.

Ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Δρ Jaishankar συμμετείχε στο 6ο φόρουμ Ινδίας-Ιαπωνίας Ινδο-Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Toshumitsu Motegi, εκτός από διάφορους άλλους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων επιφανών μελετητών και ανώτερων αξιωματούχων και από τις δύο χώρες. Το φόρουμ αυτό ξεκίνησε το 2017, την ίδια χρονιά που το QUAD 2.0 πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με επιτυχία, αντανακλώντας τη σοβαρότητα με την οποία και οι δύο χώρες προσεγγίζουν τα συμφέροντά τους καθώς και τις ανησυχίες τους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.[1]

Τόσο η Ινδία όσο και η Ιαπωνία θεωρούν τον Ινδο-Ειρηνικό ως τον πιο σημαντικό και βασικό στρατηγικό τομέα ενδιαφέροντος. Η περιοχή αποκτά εξέχουσα θέση όχι μόνο επειδή είναι ένας “κινητήρας παγκόσμιας ανάπτυξης”, που περιλαμβάνει περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ αντιπροσωπεύει το 63% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 50% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου χύδην φορτίου και τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποστολών πετρελαίου που διέρχονται από την περιοχή. Η περιοχή αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των διαφόρων παραδοσιακών και μη παραδοσιακών απειλών που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της πειρατείας, των φυσικών καταστροφών, της κλιματικής αλλαγής και μιας επιθετικής και επεκτατικής Κίνας με ηγεμονικά σχέδια.[2]

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να εξασφαλιστεί μια ελεύθερη, ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-ειρηνική (FOIP) βασισμένη σε κανόνες που βασίζονται στην τάξη, η Ιαπωνία και η Ινδία συνεργάζονται και συντονίζονται στενά μέσω διαφόρων πολυμερών και διμερών φόρουμ. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι το Indi-Japan Indo-Pacific Forum, που ξεκίνησε το 2017 ως διάλογος track 1.5 μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας. Αυτό το φόρουμ σκοπεύει να παρέχει μια πλατφόρμα για ηγέτες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να ασχοληθούν με ευρείες περιοχές που καλύπτουν τομείς όπως η ασφάλεια, η γεωπολιτική, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η συνδεσιμότητα, η ανάπτυξη, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων.[3]

Μιλώντας για την εταιρική σχέση Ινδίας-Ιαπωνίας, ο Δρ.Σ. Τζαϊσάνκαρ της Ινδίας τόνισε τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Η 6η έκδοση του φόρουμ αφορούσε πολλές βασικές εταιρικές σχέσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και οι δύο χώρες, τόσο μεμονωμένα όσο και από κοινού.[4] Η πιο αξιοσημείωτη πολυμερής εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας, μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, είναι ο τετράπλευρος διάλογος ασφάλειας (QUAD). Το QUAD υποστηρίζει την εξασφάλιση του FOIP (Free and Open Indo-Pacific) στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού μέσω μη καταναγκαστικών μέτρων. Το QUAD, από αυτή την άποψη, έχει ξεκινήσει διάφορες ομάδες εργασίας για κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, συμπράξεις εμβολίων, κλιματική αλλαγή και θαλάσσια ασφάλεια.

Η τριμερής πρωτοβουλία μεταξύ Ινδίας, Ιαπωνίας και Αυστραλίας – πρωτοβουλία ανθεκτικότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, στοχεύει στην εξασφάλιση και διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού βασικών και κρίσιμων αγαθών και υπηρεσιών στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως καθώς η ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος οι αλυσίδες εφοδιασμού προέκυψαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και τις επακόλουθες εμπορικές εντάσεις. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών και ομοϊδεάτων χωρών, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει και αντιμετωπίζει τα τρωτά σημεία και τους κινδύνους στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών κάλυψαν επίσης τη διμερή πρωτοβουλία εταιρική σχέση καθαρής ενέργειας μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, του πράσινου υδρογόνου και άλλων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η εταιρική σχέση περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός κοινού πιστωτικού μηχανισμού που θα επιτρέψει τη μεταφορά τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και την κινητοποίηση κεφαλαίων για πράσινα έργα.

Μια άλλη διμερής πρωτοβουλία, η εταιρική σχέση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ημιαγωγών που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στη βιομηχανία ημιαγωγών και των δύο χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί η ψηφιακή οικονομία και η εθνική ασφάλεια τόσο της Ινδίας όσο και της Ιαπωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η ιαπωνική τεχνολογία και οι επενδύσεις θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και την παραγωγή ημιαγωγών στην Ινδία. Αυτό έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία μιας ανθεκτικής και διαφοροποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Το Ινδο-Ειρηνικό Οικονομικό Πλαίσιο για την ευημερία (IPEC) παρουσιάστηκε επίσης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών στην 6η έκδοση του φόρουμ. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, είναι μια πολυμερής πρωτοβουλία μεταξύ Ινδίας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και ASEAN για την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης και της συνδεσιμότητας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Η IPEC δίνει έμφαση σε τέσσερις πυλώνες συνεργασίας, δηλαδή: εμπόριο, ψηφιακή, υποδομή και ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων. Υποστηρίζει περαιτέρω την εφαρμογή του καθοδηγητικού εγγράφου της ASEAN για τη δέσμευση με την προοπτική της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού – ASEAN για τον Ινδο-Ειρηνικό (AOIP).

Ο Δρ Jaishankar χαρακτήρισε αυτές τις πρωτοβουλίες ως κρίσιμες για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης και ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας. Τομείς όπως οι ΤΠΕ, η ανάπτυξη υποδομών, η ψηφιοποίηση, ο χώρος, η επεξεργασία τροφίμων, η ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η συνεργασία Ε&Α χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι. Η άμυνα και η ασφάλεια έλαβαν επίσης μια ανανεωμένη προσοχή και από τις δύο χώρες με αυξανόμενη συχνότητα αμυντικών ανταλλαγών. Ένα νέο ορόσημο επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο με τη διμερή άσκηση μαχητικών αεροσκαφών ” Veer Guardian. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα τους να αυξήσουν το πεδίο συνεργασίας για τον αμυντικό εξοπλισμό και την τεχνολογία.

Και οι δύο χώρες εργάζονται επί του παρόντος σε μια κοινή δέσμευση για την επίτευξη των στόχων επενδύσεων των 5 τρισεκατομμυρίων γιεν τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ιαπωνία έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία ανάπτυξης της Ινδίας. Συμμετέχει ενεργά σε διάφορα εμβληματικά προγράμματα της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των Make in India, Digital India, Skill India, Smart Cities, High Speed Rail project, μεταξύ άλλων. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών γίνεται όλο και ισχυρότερη με μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα να αποτελεί πρόκληση και για τις δύο χώρες. Τα στρατηγικά δόγματα της Ιαπωνίας – τόσο η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας 2022 όσο και η Στρατηγική Εθνικής Άμυνας 2022 – εκφράζουν σαφώς την πρόθεση της Ιαπωνίας να εμβαθύνει τις διμερείς και πολυμερείς αμυντικές ανταλλαγές με την Ινδία.[5]

Η Ιαπωνία είναι ήδη ένας αξιόπιστος εταίρος της Ινδίας και είναι η μόνη χώρα που έχει τη δυνατότητα να επενδύσει και να αναπτύξει την ευαίσθητη βορειοανατολική περιοχή της Ινδίας για να ενισχύσει την υποδομή και τη συνδεσιμότητά της. Η Ιαπωνία έχει επίσης λάβει άδεια από την Ινδία να πραγματοποιήσει έργα στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το στρατηγικό Στενό του Τσοκπόιντ της Μαλάκκα. Μια αντανάκλαση των πραγματικών παγκόσμιων στρατηγικών εταίρων, η Ινδία και η Ιαπωνία αναπτύσσουν από κοινού έργα υποδομής σε όλη τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές και την Αφρική με σκοπό όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), αλλά και να επενδύσουν στην ανάπτυξη αυτών των περιοχών και να υποστηρίξουν την τοπική κοινότητα.[6]

Στον τομέα των εικονικών συζητήσεων του 6ου φόρουμ Ινδίας-Ιαπωνίας Ινδο-Ειρηνικού, οι υπουργοί αναγνώρισαν ένθερμα την κεντρική σημασία των ανταλλαγών μεταξύ ανθρώπων. Με αυξημένο ενθουσιασμό, έδειξαν τον συνεχιζόμενο μεγάλο εορτασμό του έτους 2023, που ορίστηκε ως έτος τουριστικών ανταλλαγών Ινδίας-Ιαπωνίας, με ένα οδυνηρό θέμα, ” Σύνδεση των Ιμαλαΐων με το Όρος Φούτζι.”Στον εικονικό χώρο, συμμετείχαν σε διερευνητικές συζητήσεις, αναζητώντας καινοτόμες οδούς για να διευκολύνουν την ομαλή μετακίνηση ειδικευμένων ανθρώπινων πόρων από την Ινδία στην Ιαπωνία. Κορυφή της φόρμας

Στο πλαίσιο αυτό, στις 22 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής βίντεο των ηγετών της G20 που φιλοξένησε η Ινδία, ο πρωθυπουργός Κισίντα αντιμετώπισε με πάθος κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Ιαπωνίας για έναν κόσμο με επίκεντρο την “ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.”Εκτίμησε την ηγεσία του Ινδού πρωθυπουργού Modi και καλωσόρισε την Αφρικανική Ένωση ως μόνιμο μέλος της G20. Ο Λισίντα τόνισε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προτρέποντας τις δεσμεύσεις να επιτύχουν καθαρό μηδέν έως το 2050. Υπογράμμισε την ανάγκη πολυμερών μεταρρυθμίσεων του συστήματος, προτείνοντας ενισχυμένες λειτουργίες για τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να στηρίξει καινοτόμους μηχανισμούς εγγυήσεων για την ενίσχυση της ικανότητας δανεισμού και τάχθηκε υπέρ της διαφανούς και δίκαιης χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Ο Κισίντα τόνισε επίσης τη δέσμευση της Ιαπωνίας για την προώθηση της διεθνούς διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της διαδικασίας τεχνητής νοημοσύνης της Χιροσίμα και την προώθηση της ανάπτυξης υπό την ηγεσία των γυναικών. Αυτές οι ιδέες και οι προβληματισμοί υπογραμμίζουν την ετοιμότητα της Ιαπωνίας να προχωρήσει, ευθυγραμμίζοντας απρόσκοπτα με το κοινό όραμα της Ινδίας σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα.


[1] Staff reporter, Jaishankar highlights strong India-Japan partnership at 6th Indo-Pacific Forum, November 24, 2023, DD News, https://ddnews.gov.in/international/jaishankar-highlights-strong-india-japan-partnership-6th-indo-pacific-forum accessed on November 24, 2023.

[2] Nakamura, R., Indo-Pacific is most consequential region in 21st century, May 31, 2023, Nikkei Asia, https://asia.nikkei.com/Editor-s-Picks/Interview/Indo-Pacific-is-most-consequential-region-for-21st-century-Austin accessed on November 24, 2023.

[3] Press Release, free and Open Indo-Pacific, Ministry of Foreign Affairs, Japan, https://www.mofa.go.jp/policy/page25e_000278.html accessed on November 25, 2023.

[4] Staff, S Jaishankar highlights broadening partnership at 6th India-Japan Indo-Pacific forum, November 24, 2023, https://www.msn.com/en-in/news/India/s-jaishankar-highlights-broadening-partnership-at-6th-india-japan-indo-pacific-forum/ar-AA1ks6ft accessed on November 24, 2023.

[5] Tsuneo, W., What’s New in Japan’s Three Strategic Documents, February 13, 2023, Centre for Strategic and International Studies, https://www.csis.org/analysis/whats-new-japans-three-strategic-documents accessed on November 25, 2023.

[6] Kumar, M., Japan proposes industrial hub in Bangladesh with links to Northeast India, April 12, 2023, The Japan Times, https://www.japantimes.co.jp/news/2023/04/12/business/japan-bangladesh-hub-port-transport-india/ accessed on November 25, 2023.

 

ΠΗΓΗ: The Singapore Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube