Weather Icon

Θα στείλει η Γερμανία πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα;

Θα στείλει η Γερμανία πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα;

Ζητούμενο η ελεύθερη διακίνηση εμπορικών πλοίων

Μέχρι πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν θέμα χρόνου η συμμετοχή του Γερμανικού Ναυτικού στην αμερικανική ναυτική αποστολή προστασίας εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα με την επωνυμία Operation Prosperity Guardian (Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας). Εδώ και εβδομάδες οι ΗΠΑ δημιουργούν μια ναυτική συμμαχία για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των, υποστηριζόμενων από το Ιράν, ανταρτών Χούθι της Υεμένης. 

Θεωρητικά η ΕΕ θα μπορούσε να επεκτείνει την υπάρχουσα ναυτική αποστολή Atalanta για την αντιμετώπιση των πειρατών στο Κέρας της Αφρικής, διαμήνυσε το Βερολίνο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία της Γερμανίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών για να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ευρωπαϊκή συμβολή στην αμερικανική ναυτική αποστολή. Δεν υπολόγισε, ωστόσο, ότι η Ισπανία θα εξέφραζε αντιρρήσεις προτείνοντας τη δημιουργία μιας νέας αποστολής. Από την πλευρά της, πάντως, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και σε αυτή τη βάση.

Στα μέσα της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ δήλωσε ότι το Βερολίνο εξετάζει τη συμμετοχή της Γερμανίας στην αποστολή: “Υπάρχει δικαίωμα στην ασφάλεια. Και υπάρχει η ελευθερία στη θάλασσα και στην ανοικτή θάλασσα. Και όταν αυτή απειλείται, τότε η διεθνής κοινότητα καλείται να ελαχιστοποιήσει τέτοιες απειλές”.

Ζητούμενο η ελεύθερη διακίνηση εμπορικών πλοίων

Θεωρείται δεδομένο ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας συμβολής της Γερμανίας στις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικές οι δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Άμυνας Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: “Η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα σε εξαγωγές στον κόσμο. Με το δεδομένο αυτό τα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση εμπορικών πλοίων έχουν επιπτώσεις στην έγκαιρη παράδοση προϊόντων”.

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως ο όμιλος Møller-Mærsk, έδωσαν ήδη εντολή στα πλοία τους να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιλογή αυτή είναι και χρονοβόρα και ακριβότερη. Καθιστά κατά συνέπεια επιτακτική τη διασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στη Διώρυγα του Σουέζ, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube