Weather Icon

Στενό μαρκάρισμα στον Σι Τζιπίνγκ από Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ για τις κινεζικές εταιρείες που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στενό μαρκάρισμα στον Σι Τζιπίνγκ από Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ για τις κινεζικές εταιρείες που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δεκατρείς κινεζικές οντότητες συμπεριλήφθηκαν σε μια λίστα εταιρειών που φέρεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις, η οποία παρουσιάστηκε στον Σι στο Πεκίνο.

Όταν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αιωρείτο το ερώτημα αν έπρεπε να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα “The Diplomat“. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μόλις επέστρεψαν από ένα ταξίδι στο Πεκίνο, όπου είχαν ειλικρινείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το καθοριστικό ζήτημα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις είναι η απάντηση της Κίνας στον «ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας». 

Ο Μισέλ είπε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο: «Επιμείναμε ότι η Κίνα δεν πρέπει να προμηθεύει στρατιωτικά εργαλεία στη Ρωσία». Πρόσθεσε, «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει ειδική ευθύνη, επειδή αυτός ο ρωσικός πόλεμος απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και την παγκόσμια οικονομία. Επηρεάζει επίσης τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα αυξάνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τις τιμές των βασικών προϊόντων. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου.”

Οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν τον Σι με έναν κατάλογο 13 οντοτήτων με έδρα την Κίνα, τις οποίες οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι παρακάμπτουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν ζήτησαν από τον Σι να ασχοληθεί με αυτές τις εταιρείες. 

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Κίνα υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια, σύμφωνα με τον Νόα Μπάρκιν, έναν επισκέπτη ανώτερο συνεργάτη του German Marshall μία  αμερικανική δεξαμενή σκέψης. Είπε ότι ενημερώθηκε από διπλωμάτη από ένα μεγάλο κράτος μέλος της ΕΕ ότι η Κίνα έχει αναγνωριστεί ως «κόμβος» για την εξαγωγή και επανεξαγωγή εξοπλισμού που βρέθηκε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Αυτή ταιριάζει με την ανάλυση που παρέχεται από τον απεσταλμένο της ΕΕ για τις κυρώσεις Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, ο οποίος δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η κινεζική τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους Ρώσους να χρησιμοποιούν όπλα που «σκοτώνουν Ουκρανούς».

Ο καθηγητής Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου SOAS China στο Λονδίνο, επεσήμανε ότι η κινεζική πλευρά έχει επιμείνει ότι δεν προμηθεύει τους τύπους όπλων που ορίστηκε ότι προκαλούν κυρώσεις της ΕΕ. «Ωστόσο, η αρχική λίστα δεν κάλυπτε την τεχνολογία διπλής χρήσης», σημείωσε ο Τσανγκ. «Έτσι η κινεζική πλευρά μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν παίζουν δίκαιοι επειδή έχουν αλλάξει τους κανόνες. Για αυτόν τον λόγο, η Κίνα είναι απίθανο να υποβληθεί στο ευρωπαϊκό αίτημα για την καταστολή αυτών των εταιρειών».

Υπήρξε συζήτηση εντός της Ευρώπης για το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε στον επόμενο γύρο κυρώσεων στην Κίνα.

«Τον Ιούνιο, η ΕΕ εισήγαγε περιορισμούς σε οντότητες που εδρεύουν στην Κίνα για πρώτη φορά. Αλλά μετά από ουρλιαχτά διαμαρτυρίας από το Πεκίνο, οι Βρυξέλλες κατέληξαν να μειώσουν τον αριθμό που στόχευαν από οκτώ σε τρεις», δήλωσε ο Μπαρκιν.

Για τον Τσανγκ, το βασικό ζήτημα είναι εάν η ΕΕ είναι έτοιμη να διακόψει την πρόσβαση της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά εάν το Πεκίνο δεν ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ.

«Με την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας και την εστίαση που έχει αυτή τη στιγμή στην επίλυσή της, ο Σι μπορεί να συμπεράνει ότι η απώλεια πρόσβασης στην Ευρώπη θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο. Σαφώς, οι Ευρωπαίοι παίρνουν μια πολύ πιο σθεναρή στάση από ό,τι περίμεναν ή ήθελαν να δουν οι Κινέζοι. Αλλά παίρνουν σοβαρά τις απειλές μόνο όταν πιστεύουν ότι είναι αξιόπιστες», είπε ο Τσάνγκ. 

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G-7 με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοσυνδέσμου την ίδια στιγμή που οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων συνομιλούσαν με τους Κινέζους ηγέτες στο Πεκίνο. 

Χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα την Κίνα, οι ηγέτες των G-7 εξέδωσαν δήλωση στην οποία δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες κατά της «αποφυγής και παράκαμψης των κυρώσεων και των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών».

Η ομάδα επιβεβαίωσε τη «σταθερή δέσμευσή της να υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» και υποσχέθηκε δράση «κατά τρίτων χωρών που υποστηρίζουν ουσιαστικά τον πόλεμο της Ρωσίας». 

Η γλώσσα που υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες έχει παρόμοιο τόνο με αυτή των G-7. Οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να απαιτούν από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Ωστόσο, το κόστος της μακροπρόθεσμης στήριξης για το Κίεβο επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά έθνη, ιδιαίτερα τη Γερμανία.  

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπαθεί να αποφύγει μια πλήρη οικονομική κρίση το 2024, που προέρχεται από έλλειμμα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Κάθε σημαντική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, προκαλεί διαμάχες μεταξύ των τριών πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι μια πρόταση της ΕΕ για παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού του Κιέβου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια «κολλάει το υπόλοιπο» μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησής του. 

Επιπλέον, μια πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού η Ουγγαρία δεσμεύτηκε να μπλοκάρει το σχέδιο, το οποίο απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Σι αδιαφορεί για τις εκκλήσεις της Ευρώπης να πιέσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, δεδομένης της εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμπιγκάιλ Βασελιέ, ειδικό στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο think tank MERICS. Πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην αμφισβήτηση των Κινέζων σχετικά με την παραβίαση των κυρώσεων.

Ο Βασελιέ είπε ότι η συνάντηση του Δεκεμβρίου μεταξύ των Κινέζων και Ευρωπαίων ηγετών στο Πεκίνο επέτρεψε την παράδοση «δύσκολων μηνυμάτων». «Αν και λίγα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορούν να αναμένονται, το απλό γεγονός ότι και οι δύο πλευρές συμμετέχουν σε διάλογο είναι από μόνο του επιτυχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε.  

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που παρακολούθησαν τη συνάντηση στο Πεκίνο περιέγραψαν την προσέγγιση του Σι Τζινπίνγκ ως «χαλαρή και μη συγκρουσιακή». Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικά για το συμβάν, αλλά ξεκάλυπταν σημεία διαφωνίας.

Ο Σι προφανώς είπε στους Μισέλ και φον ντερ Λάιεν ότι η Κίνα θεωρεί την Ευρώπη «πόλο» από μόνη της και σίγουρα όχι «υποτελή» κανενός, σύμφωνα με αρκετούς άτομα ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Επιπλέον, ο Σι είπε στους επισκέπτες του ότι οι προειδοποιήσεις για την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody είναι απλώς ένα παράδειγμα του πώς η Δύση «αδυνατεί να κατανοήσει» την Κίνα.

Την ημέρα μετά την αποχώρηση των Ευρωπαίων από το Πεκίνο, ο Σι χρησιμοποίησε μια ομιλία για να περιγράψει την άποψή του για τις πιέσεις που αντιμετωπίζει το έθνος.

Σύμφωνα με το Xinhua, είπε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ένα «δυσμενές διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον». Ανέφερε επίσης τις εγχώριες κυκλικές και διαρθρωτικές προκλήσεις», λέγοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ακόμη σε κρίσιμο στάδιο.

ΠΗΓΗ: ΓΕΩΠΟΛΔΟΣ/Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube