Weather Icon
Κίνα 8 Δεκεμβρίου 2023

South China Morning Post: Πού βρίσκονται σήμερα τα μέλη του δημοκρατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ

South China Morning Post: Πού βρίσκονται σήμερα τα μέλη του δημοκρατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ

Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης από το Χονγκ Κονγκ, Agnes Chow Ting, δεσμεύτηκε να μην επιστρέψει ποτέ στο σπίτι, αφού νωρίτερα δραπέτευσε από έρευνα εθνικής ασφάλειας για τον Καναδά, στρέφοντας τα φώτα των μέσων ενημέρωσης σε μια νέα γενιά προσωπικοτήτων υπέρ της δημοκρατίας, ορισμένοι από τους οποίους αγωνίστηκαν επίσης για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Μετά τη δημοσίευση του νόμου για την εθνική ασφάλεια από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το 2020, οι τοπικές αρχές καταστολή των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το προηγούμενο έτος.

Ο Τσόου ήταν μεταξύ των νεαρών ακτιβιστών που παγιδεύτηκαν από τη νέα νομοθεσία, μαζί με τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης Joshua Wong Chi-fung, Nathan Law Kwun-chung και Lester Shum.

Άλλοι, όπως ο Edward Leung Tin-kei, ο οποίος τότε εξέτιε ποινή στη φυλακή, επέλεξαν να παραιτηθούν από τις πολιτικές τους πλατφόρμες και να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το South China Morning Post ρίχνει μια ματιά στην τρέχουσα ζωή του Τσόου και τεσσάρων άλλων νεαρών ακτιβιστών που κάποτε ήταν επικεφαλής του κινήματος της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ.

Η ακτιβίστρια Agnes Chow Ting το 2019. Η πρώην αντιπολίτευση αποκάλυψε ότι έφυγε από το Χονγκ Κονγκ για τον Καναδά πριν από τρεις μήνες και δεν σχεδιάζει να επιστρέψει. Φωτογραφία: David Wong

Άγκνες Τσόου

Ο 27χρονος ήταν συνιδρυτής του πλέον διαλυμένου πολιτικού κόμματος Demosisto, μαζί με τους συναδέλφους ακτιβιστές Joshua Wong Chi-fung και Nathan Law Kwun-chung, με το μανιφέστο της ομάδας να υποστηρίζει την αυτοδιάθεση για το Χονγκ Κονγκ.

Χάρη στην ευχέρεια της Τσόου στα Ιαπωνικά, κέρδισε επίσης κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου στη χώρα.

Το 2017, η Τσόου αποκλείστηκε από τις εκλογικές αρχές από το να συμμετάσχει σε ενδιάμεσες εκλογές του Νομοθετικού Συμβουλίου με το αιτιολογικό ότι το κόμμα της, το οποίο ζητούσε αυτοδιάθεση, την είχε καταστήσει ακατάλληλη βάσει των κανόνων για τον περιορισμό της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας.

Η ακτιβίστρια συνελήφθη το 2020 για ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να συνωμοτήσει με ξένες δυνάμεις ζητώντας κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ενώ η Τσόου δεν κατηγορήθηκε σε σχέση με την υπόθεση, η αστυνομία κατέσχεσε το διαβατήριό της.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για υποκίνηση διαδηλωτών να πολιορκήσουν το αρχηγείο της αστυνομίας για 15 ώρες κατά τη διάρκεια μιας μη εξουσιοδοτημένης διαδήλωσης εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής του 2019.

Η Τσόου κράτησε σε μεγάλο βαθμό χαμηλό προφίλ μετά την αποφυλάκισή της, πριν αποκαλύψει την Κυριακή ότι έφυγε από το Χονγκ Κονγκ πριν από τρεις μήνες για να ακολουθήσει μεταπτυχιακό στον Καναδά.

Η ακτιβίστρια είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με μια συνεχιζόμενη υπόθεση εθνικής ασφάλειας, κάτι που ώθησε το Πεκίνο και τις τοπικές αρχές να καταδικάσουν την Τσόου για τις «ανεύθυνες ενέργειές της» «ανοιχτά αμφισβητώντας το νόμο».

Ο Nathan Law ζει αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού έφυγε από το Χονγκ Κονγκ πριν θεσπιστεί ο νόμος για την εθνική ασφάλεια το 2020. Φωτογραφία: AFP

Νέιθαν Λο

Ο συνιδρυτής του Fellow Demosisto Law μπήκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο του κοινού το 2014 ως βασικός ηγέτης των φοιτητών κατά τη διάρκεια του κινήματος Occupy εκείνη τη χρονιά.

Για 79 συνεχόμενες ημέρες, διαδηλωτές απέκλεισαν βασικούς δρόμους στο Admiralty, το Causeway Bay και το Mong Kok, καθώς ζήτησαν τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του Χονγκ Κονγκ.

Σε ηλικία 23 ετών, ο Λο εξελέγη ως ο νεότερος βουλευτής του Χονγκ Κονγκ το 2016. Ένα δικαστήριο τον απέκλεισε αργότερα από το γραφείο του στο Νομοθετικό Συμβούλιο, αφού μαζί με πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μια τελετή ορκωμοσίας για να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση.

Πριν από την ορκωμοσία του, ανέφερε τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι, λέγοντας: «Μπορείς να με αλυσοδέσεις, μπορείς να με βασανίσεις, μπορείς ακόμη και να καταστρέψεις αυτό το σώμα, αλλά ποτέ δεν θα φυλακίσεις το μυαλό μου». Άλλαξε και τον τόνο της φωνής του κατά τον όρκο του, σαν να έκανε ερώτηση. «Ορκίζομαι πίστη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας;» αυτός είπε.

Τον Αύγουστο του 2017, καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών για τον ρόλο του στην εισβολή στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Tamar το 2014, ένα γεγονός που βοήθησε στην πυροδότηση του κινήματος Occupy.

Το 2018, το Τελικό Εφετείο ανέτρεψε τις ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί στον Law, τον Wong και τον συνάδελφό του ακτιβιστή Alex Chow Yong-kang για το περιστατικό, αλλά επικύρωσε τις αυστηρές οδηγίες καταδίκης για μελλοντικές παράνομες διαμαρτυρίες.

Ο Λο ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2019 για να ζητήσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την εξάλειψη του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου έκδοσης, το οποίο αργότερα πυροδότησε τις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες εκείνο το έτος.

Ο ακτιβιστής πιστεύεται ότι έφυγε από το Χονγκ Κονγκ για να ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν επιβληθεί ο νόμος για την εθνική ασφάλεια το 2020, διακόπτοντας τους δεσμούς με την οικογένειά του. Του χορηγήθηκε άσυλο στη χώρα το 2021. Αποκάλυψε την αναχώρησή του λίγες ώρες αφότου κατέθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον μιας ακρόασης της επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ που επέκρινε τη νέα νομοθεσία.

Τον Ιούλιο του 2023, ο Λο κατονομάστηκε ως ένας από τους οκτώ ακτιβιστές που καταζητούνται από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για παραβιάσεις του νόμου για την εθνική ασφάλεια. Οι αρχές έχουν προσφέρει χρηματική επιβράβευση 1 εκατομμυρίου HK $ (127.960 $ ΗΠΑ) για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη ενός από τους οκτώ.

Ο επικεφαλής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, Chris Tang Ping-keung, τόλμησε αργότερα τον Law να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο και να δικαστεί στην πόλη, αποκαλώντας τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης «προδότη της εποχής» αφού ο 30χρονος αμφισβήτησε τις κατηγορίες εναντίον του.

Η αστυνομία τον ίδιο μήνα έκανε έφοδο στο σπίτι της οικογένειας του Law στο Χονγκ Κονγκ και πήρε πολλά μέλη για ανάκριση. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Joshua Wong είχε προηγουμένως αποκτήσει διεθνή φήμη ως φοιτητής ακτιβιστής, εμφανιζόμενος στο εξώφυλλο του περιοδικού Time και έγινε θέμα ντοκιμαντέρ. Φωτογραφία: Bloomberg

Τζόσουα Γουόνγκ

Ο Γουόνγκ, 27 ετών, απέκτησε διεθνή φήμη ως φοιτητής ακτιβιστής, εμφανιζόμενος στο εξώφυλλο του περιοδικού Time και έγινε θέμα ντοκιμαντέρ.

Το πρόσωπο της αντιπολίτευσης έγινε γνωστό για πρώτη φορά το 2012 όταν συνίδρυσε την ομάδα Scholarism υπό την ηγεσία των μαθητών σε ηλικία 15 ετών και ηγήθηκε διαδηλώσεων, μαζί με ακτιβιστές όπως ο Τσόου, που ανάγκασαν την κυβέρνηση της πόλης να εγκαταλείψει τα σχέδια για να γίνει η εθνική εκπαίδευση υποχρεωτικό μέρος του τοπικό σχολικό πρόγραμμα.

Ο Wong αργότερα συμμετείχε στο κίνημα Occupy του 2014, παίζοντας έναν ρόλο στην εισβολή στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης που βοήθησαν στην πυροδότηση των διαδηλώσεων.

Ο Γουόνγκ παραβίασε το νόμο καθώς το κίνημα κατέρρευσε και αψήφησε δικαστική εντολή για τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από μια κατεχόμενη τοποθεσία στο Μονγκ Κοκ.

Καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση για το περιστατικό, αλλά κέρδισε έφεση για μειωμένη ποινή φυλάκισης και αφέθηκε ελεύθερος εν μέσω των πρώτων σταδίων της κοινωνικής αναταραχής του 2019.

Ο Γουόνγκ ήταν μεταξύ των ακτιβιστών της πόλης που πρωτοστάτησαν στο λόμπι για να πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ και τους πολιτικούς των ΗΠΑ το 2019 να εγκρίνουν τον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Χονγκ Κονγκ.

Ο νόμος υπεγράφη από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αργότερα τερμάτισε την προνομιακή εμπορική μεταχείριση των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ. Ο Wong αργότερα υποσχέθηκε να σταματήσει να ζητά από ξένες χώρες κυρώσεις στην πόλη σε μια προσπάθεια να σώσει την υποψηφιότητά του για βουλευτικές εκλογές.

Ο ακτιβιστής έχει αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες σε σχέση με πολλές παράνομες διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ποινής φυλάκισης για το ρόλο του σε μια απαγορευμένη αγρυπνία στην πλατεία Τιενανμέν το 2020.

Ο πρώην συνιδρυτής του Demosisto προφυλακίζεται επί του παρόντος ως ένας από τους 47 αντιπολιτευόμενους που κατηγορούνται για παραβίαση του νόμου για την εθνική ασφάλεια επιχειρώντας να υπονομεύσει την κρατική εξουσία μέσω ανεπίσημων προκριματικών εκλογών το 2020.

Ο πρώην ηγέτης φοιτητών Λέστερ Σουμ ήταν μεταξύ των υποψηφίων περιφερειακών συμβουλίων της αντιπολίτευσης που καρπώθηκαν τους καρπούς μιας συντριπτικής νίκης της αντιπολίτευσης το 2019. Φωτογραφία: May Tse

Λέστερ Σουμ

Ένας φοιτητής ηγέτης στο κίνημα Occupy του 2014, ο 30χρονος Shum έλαβε ποινή με αναστολή αφού καταδικάστηκε επειδή αψήφησε μια δικαστική απόφαση που ζητούσε από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν μια κατεχόμενη τοποθεσία Mong Kok.

Αργότερα έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου του 2019 στο αποκορύφωμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με τη συντριπτική νίκη που προέκυψε από τη νίκη της αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία να του εξασφαλίσει μια έδρα στο Tsuen Wan.

Ο Σουμ ήταν αργότερα μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που αποκλείστηκαν από τις θέσεις τους το 2021, αφού η κυβέρνηση επέκτεινε την απαίτηση ορκωμοσίας για να συμπεριλάβει μέλη των δημοτικών οργάνων.

Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 για τον ρόλο του στις ανεπίσημες προκριματικές εκλογές της Legco ένα χρόνο νωρίτερα, ο Σουμ προφυλακίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης για την ανατροπή.

Ο πρώην τοπικός ακτιβιστής Edward Leung πρωτοδημοσιοποίησε το αμφιλεγόμενο σύνθημα διαμαρτυρίας «Απελευθέρωση του Χονγκ Κονγκ. επανάσταση των καιρών μας» πίσω το 2016. Φωτογραφία: AFP

Έντουαρντ Λέουνγκ

Ο Leung, τώρα 32 ετών, ενεργούσε στο παρελθόν ως εκπρόσωπος της τοπικιστικής ομάδας Ιθαγενών του Χονγκ Κονγκ και υπηρέτησε ως το πρόσωπο του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της πόλης.

Ο ακτιβιστής καταδικάστηκε για έξι χρόνια φυλάκισης για ταραχές και επίθεση σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Mong Kok το 2016, η οποία πυροδοτήθηκε από συμπλοκές μεταξύ μικροπωλητών και δημοτικού προσωπικού την πρώτη ημέρα της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και κλιμακώθηκε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Δημοσίευσε το σύνθημα «Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. επανάσταση των καιρών μας» κατά την προσφορά του στη Legco το 2016. Η φράση έγινε ευρέως δημοφιλής στην κοινωνική αναταραχή του 2019, ακόμη και όταν ο Leung πέρασε τις διαδηλώσεις στη φυλακή για την προηγούμενη καταδίκη του.

Οι δικαστές υποστήριξαν αργότερα ότι το σύνθημα ήταν ένας πιθανός δείκτης αποσχιστικών ιδεών, βάζοντάς το στο σταυροδρόμι του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Ο Leung αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Ιανουαρίου 2022 κάτω από πρωτοφανείς ρυθμίσεις ασφαλείας μετά από τέσσερα χρόνια φυλακής, με τη θητεία του να μειώνεται λόγω καλής συμπεριφοράς.

Ο πρόσφατα αποφυλακισμένος ακτιβιστής είπε τότε ότι θα τηρούσε μια εντολή επίβλεψης βάσει του νόμου για την ασφάλεια και θα «μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», «να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και να απορρίψει επισκέψεις και αιτήματα συνεντεύξεων από τον Τύπο.

Στη συνέχεια διέγραψε το προφίλ του στο Facebook και αποσύρθηκε από τη δημοσιότητα.

ΠΗΓΗ: South China Morning Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube