Weather Icon
Κίνα , Οικονομία & Αγορές 6 Δεκεμβρίου 2023

Οι αιτίες πίσω από την αποτυχία του BRI της Κίνας στο Νεπάλ

Οι αιτίες πίσω από την αποτυχία του BRI της Κίνας στο Νεπάλ

«Γιατί η Πρωτοβουλία της Κίνας Belt and Road (BRI) απέτυχε να απογειωθεί στο Νεπάλ;» συζητήθηκε σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Democracy Forum.

Το Democracy Forum (TDF) διοργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Γιατί η Πρωτοβουλία της Κίνας Belt and Road (BRI) απέτυχε να απογειωθεί στο Νεπάλ;» όπου οι πάνελ εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα αίτια της αποτυχίας του έργου.

Όλα τα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και τη διαφάνεια και την περίπλοκη γεωπολιτική θέση του έθνους συζητήθηκαν στο διαδικτυακό σεμινάριο.

Το πάνελ περιλάμβανε τους Λόρδους Bruce, Humphrey Hawkesly, Barry Gardiner, Andrew G Ross, Samir Sharma, Kamal Dev Bhattrai και Prashanti Poudyal.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ επιβεβαίωσε ότι κανένα έργο στη χώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, αφού η Κίνα ισχυρίστηκε ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο Ποκάρα θα ήταν το εμβληματικό έργο του BRI.

Στη συζήτηση με επικεφαλής τον Humphrey Hawkesly, ο Πρόεδρος του TDF Λόρδος Bruce μίλησε για την πολυπλοκότητα που περιβάλλει το κινεζικό έργο, παρέχοντας παράλληλα μια ανακεφαλαίωση των πρόσφατων γεγονότων.

«Το 2017, το Νεπάλ εγγράφηκε στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει επιτευχθεί μετά από έξι χρόνια. Κανένα Μνημόνιο Συναντίληψης στο πλαίσιο του BRI δεν υπεγράφη από τον πρωθυπουργό του Νεπάλ κατά την οκταήμερη επίσκεψή του στην Κίνα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Λόρδος Μπρους.

Υπογραμμίζοντας τους περίπλοκους διπλωματικούς δεσμούς του Νεπάλ με τις δύο μεγάλες δυνάμεις, την Κίνα και την Ινδία, ο Λόρδος Μπρους μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κατμαντού στην άσκηση της εξωτερικής του πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του TDF αναφέρθηκε στο Σύμφωνο του Νεπάλ της Εταιρικής Πρόκλησης της Χιλιετίας, επιχορήγηση 500 εκατομμυρίων USD από τις Ηνωμένες Πολιτείες για έργα υποδομής.

«Το MCC έθεσε ανησυχίες σχετικά με την ευθυγράμμιση του Νεπάλ στο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο, που εμπλέκεται μεταξύ των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ινδίας», είπε ο Μπρους.


Ο Andrew Ross, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Dundee, μίλησε αρχικά για την κινεζική πρωτοβουλία στο ευρύτερο παιχνίδι γεωπολιτικής εξουσίας και είπε ότι η ανασυγκρότηση της αρχαίας διαδρομής του μεταξιού επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική ηγεσία του Πεκίνου.

Ο Ross είπε ότι τα φαντασμαγορικά σχέδια κάνουν τις χώρες επιφυλακτικές. «Θεωρείται με μεγάλη ανησυχία σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του χρέους», πρόσθεσε.

Ο Prashanti Poudyal, Ερευνητής, ανέφερε την αδυναμία του Νεπάλ να χορηγήσει δάνεια με υψηλά επιτόκια για σημαντικά έργα υποδομής ως λόγο πίσω από μια προσεκτική και στρατηγική προσέγγιση από τους ηγέτες του Νεπάλ.

«Τα δάνεια του BRI είναι πολύ υψηλότερα από τα δάνεια που παρέχονται από άλλους πολυμερείς οργανισμούς. Το μέσο επιτόκιο των έργων BRI είναι 4,2 τοις εκατό με περίοδο χάριτος μικρότερη των δύο ετών και διάρκεια λήξης μικρότερη των δέκα ετών», δήλωσε ο Poudyal.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εμπειρίες των περιφερειακών γειτόνων όπως η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν λειτούργησαν ως προειδοποιητική ιστορία για το Νεπάλ.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο, τονίστηκε επίσης η πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής κατάστασης του Νεπάλ. Η απροθυμία του Νεπάλ να ασπαστεί πλήρως το BRI συνδέθηκε με ανησυχίες σχετικά με τη συνταγματική του υποχρέωση για μη ευθυγράμμιση.

Στη συζήτηση, επισημάνθηκε επίσης ότι το Νεπάλ βλέπει το BRI ως ένα διακριτό έργο και όχι ως μια συνολική προσπάθεια, γεγονός που εμποδίζει το Κατμαντού να το αγκαλιάσει πλήρως.

Η πολιτική αστάθεια, το μη φιλικό κλίμα για επενδύσεις και ο φόβος ότι η κινεζική παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από τη μη υλοποίηση κινεζικών έργων στο Νεπάλ, σημείωσαν οι συμμετέχοντες. 

ΠΗΓΗ: The Print

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube