Weather Icon

Νέα «παιχνίδια» Ράμα με Χειμάρρα και Μπελέρη

Νέα «παιχνίδια» Ράμα με Χειμάρρα και Μπελέρη

Σε εκκρεμότητα το θέμα

Νίκος Μελέτης

Βεβαίως από τις επόμενες κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης και φυσικά από τη διάρκεια και την τελική έκβαση της δικαστικής διαδικασίας για την ποινική υπόθεση σχετικά με την σκευωρία εναντίον του Φ. Μπελέρη θα κριθεί τελικά εάν ο κ. Ράμα επιχειρεί έναν ανέξοδο παραπλανητικό ελιγμό, η εάν θα συνεχίσει την ολοκλήρωση του σχεδίου για την υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ουσιαστικά αναγνώρισε την εκλογική νίκη Μπελέρη και το παράνομο καθεστώς της διατήρησης στην Δημαρχεία της Χειμάρρας του ηττημένου των εκλογών και πρώην δημάρχου Γ. Γκόρου, όμως επικαλέστηκε στην ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  την απόφαση του αναρμόδιου με το θέμα Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος  για το  ..μέλλον του Δήμου Χειμάρρας.

Το Δικαστήριο αυτό είχε  απορρίψει πριν λίγες ημέρες το αίτημα του Φ. Μπελέρη να του δοθεί άδεια ώστε να ορκισθεί ως Δήμαρχος αναμένοντας στη φυλακή την έκβαση της κύριας δίκης-παρωδίας για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Το Δικαστήριο στην πολυσέλιδη απόφαση του την οποία μάλιστα ανάρτησε μαζί με την δήλωση του ο Ε. Ράμα αναφέρει μεταξύ  άλλων και ενώ φυσικά δεν έχει καμιά  τέτοια αρμοδιότητα  το τι μέλει γενέσθαι στον Δήμο Χειμάρρας.

Η δικαστική απόφαση  αναφέρει  μεταξύ άλλων, επικαλούμενη την πρακτική σε …ευρωπαϊκές  χώρες ότι όταν προκύψει πρόβλημα διοίκησης του Δήμου λόγω αδυναμίας ή ανικανότητας του εκλεγμένου Δήμαρχου να ασκήσει τα καθήκοντά του και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τοτε μπορεί να οριστεί «προσωρινή Διοίκηση από την Κυβέρνηση» και είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να μεριμνήσει για την αποτελεσματική διακυβέρνηση  του Δήμου και της προστασίας των δικαιωμάτων  των πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα βάσει του νομικού πλαισίου και των ευρωπαϊκών πρακτικών».

Ο Ε. Ράμα στην μακροσκελή ανακοίνωσή του σπεύδει να πάρει την «πάσα» δηλώνοντας ότι βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου ο Φ. Μπελέρης δεν έχει δικαίωμα να ορκισθεί μέχρις ότου τελεσιδικήσει η κύρια Δίκη οπου όπως λέει εάν αθωωθεί θα ορκισθεί κανονικά εάν καταδικασθεί όμως (όπως έχει προεξοφληθεί) θα εκπέσει του αξιώματος.

Η Δίκη -παρωδία ενώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα, πιθανόν ο Ε. Ράμα να επιλέξει να κρατήσει την εκκρεμότητα, οπότε με δεδομένο ότι και η έφεση απαιτεί 1-2 χρόνια  όταν τελεσιδικήει η υπόθεση να έχει ήδη ολοκληρωθεί η θητεία της τρέχουσας Δημαρχιακής Αρχής και να έχει αποφύγει οριστικά το ενδεχόμενο να αναλάβει Δήμαρχος Χειμάρρας ο Φ.Μπελέρη.

Η τελευταία εξέλιξη πάντως δείχνει ότι ο Ε. Ράμα προσπαθεί να εμφανιστεί στην Ευρώπη ως πολιτικός που σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ,ότι με …μεγαλοψυχία αναγνωρίζει ότι ο Φ. Μπελέρης είναι νικητής των εκλογών, όπως απαιτούσε η Ελλάδα, αλλά  βάσει της «Ευρωπαϊκής πρακτικής» θα διοριστεί διαχειριστής του Δήμου από την κυβέρνηση, μέχρις ότου η «ανεξάρτητη»  Αλβανική Δικαιοσύνη αποφασίσει για την τύχη του Φ. Μπελέρη.

Και έτσι ελπίζει σε πρώτη φάση ότι θα μεταφερθεί η πίεση των ευρωπαίων στην Ελλάδα για μια εύσχημη υποχώρηση και άρση του βέτο της με το πρόσχημα ότι η Αλβανία αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά το γεγονός φυσικά ότι ο Φ.Μπελέρης θα είναι μεν εκλεγμένος Δήμαρχος που δεν μπορεί όμως να αναλάβει έστω και από την φυλακή τα καθήκοντά του, αφήνοντας τον Δήμο Χειμάρρας απευθείας στα χερια του Ε.Ράμα.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube