Weather Icon
Video , Αθλητικά , Ιστορία 13 Δεκεμβρίου 2023

“Μοναδικός Νεστορίδης! Προσποίηση και γκολ – Κράτησε τον κόσμο της ΑΕΚ – Δεν έγινε τυχαία τραγούδι”

“Μοναδικός Νεστορίδης! Προσποίηση και γκολ – Κράτησε τον κόσμο της ΑΕΚ – Δεν έγινε τυχαία τραγούδι”

Ο Νίκος Κατσαρός, συγγραφέας της βιογραφίας του αείμνηστου ποδοσφαιριστή μιλά στο Sportdog για τον «μάγο της μπάλας»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί την απώλεια ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή. Ο Κώστας Νεστορίδης έφυγε σε ηλικία 93 ετών, αφήνοντας το όνομά του γραμμένο με ανεξίτηλα γράμματα στα αθλητικά δρώμενα. Πανιώνιος και ΑΕΚ ήταν οι βασικοί σταθμοί της καριέρας του. Στην Ένωση βέβαια άφησε εποχή, ενώ υπήρξε και βασικό στέλεχος της Εθνικής. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μυηθεί τη σύγχρονη εποχή ο ποδοσφαιρόφιλος στα κατορθώματα του μεγάλου Νέστορα, όπως τον αποκαλούσαν, είναι να διαβάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου, Νίκου Κατσαρού με τίτλο «Κώστας Νεστορίδης – Ο μάγος της μπάλας».

Ο συνάδελφος είχε ζήσει την εποχή που ο μεγάλος αρτίστας της στρογγυλής θεάς αγωνιζόταν. Ήταν μία περίοδος για την οποία οι διηγήσεις των παλαιότερων ξεχειλίζουν από ρομαντισμό για το ποδόσφαιρο.  

Γράφει στην περιγραφή της βιογραφίας του μεγάλου Έλληνα ποδοσφαιριστή, ότι θεωρούσε τιμή του αλλά και χρέος να αναλάβω τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, επειδή τα κατορθώματα του μεγάλου Νέστορα έγιναν σε μια εποχή που δυστυχώς δεν υπήρχε τηλεόραση και επομένως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να “μεταφερθούν” στις νεότερες γενιές.

«Όσοι θα τα διαβάσουν, ίσως τα θεωρήσουν υπερβολικά, ή εντελώς απίθανα. Ευτυχώς όμως οι μαρτυρίες συμπαιχτών, αντιπάλων, οπαδών, που τα έζησαν, αλλά και οι αριθμοί, τα επιβεβαιώνουν. Όσοι είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε στα γήπεδα δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι: “Σαν τον Νεστορίδη άλλος δεν θα βγει», αναφέρει.

Κράτησε τον κόσμο στο γήπεδο

Το Sportdog.gr επικοινώνησε με τον Νίκο Κατσαρό, ο οποίος μίλησε συγκινημένος για τον Κώστα Νεστορίδη. «Είναι τεράστια απώλεια για την ΑΕΚ και όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο», σημείωσε αρχικά και στη συνέχεια ξεδίπλωσε τις σκέψεις του για τον μεγάλο άσο.

«Είχα τη μεγάλη τύχη να τον δω να αγωνίζεται. Ήμουν ένας από τους πολλούς οπαδούς της ΑΕΚ που πήγαιναν στο γήπεδο για να τον δούνε, ειδικά σε εποχές που δεν υπήρχαν διακρίσεις για την ομάδα. Ο Νεστορίδης κράταγε τον κόσμο στο γήπεδο. Ήταν γεννημένος ποδοσφαιριστής. Αναδείχτηκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ. Τα στατιστικά του εντυπωσιάζουν. Η αναλογία των γκολ και των εμφανίσεων είναι εκπληκτική.

Μοναδικός

Ο Νέστορας όμως δεν ήταν μόνο αριθμούς. «Προσέφερε συγκινήσεις και θέαμα. Πολλές φορές καλούμεθα να κάνουμε συγκρίσεις. Πελέ ή Μαραντόνα. Εγώ δεν θα κάνω τέτοιες συγκρίσεις για τον Νεστορίδη. Ήταν μοναδικός. Αυτά που έκανε, δεν μπορούσες να τα δεις από κανέναν άλλο ποδοσφαιριστή», υπογραμμίζει ο κ. Κατσαρός.

Ποιά ήταν τα στοιχεία που τον έκαναν τόσο ξεχωριστό ποδοσφαιριστή και πολύ μπροστά από την εποχή του; «Το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ήταν η προσποίηση. Ξεγελούσε με το σώμα του τους αντιπάλους, δημιουργούσε χώρους, ξεμαρκαριζόταν και σκόραρε. Έβαζε γκολ και με τα δύο πόδια. Για την ακρίβεια δεν ήξερε κανείς ποιο ήταν το καλό του πόδι. Είχε βάλει γκολ από κόρνερ χρησιμοποιώντας και τα δύο πόδια!», απαντά.

Ποιά ήταν η πιο χαρακτηριστική διήγηση που έκανε ο Νεστορίδης στον Κατσαρό για τη συγγραφή του βιβλίου; «Όταν μου έλεγε την ιστορία του, μου είχε πει ότι τις παραμονές των αγώνων δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Καθόταν και σκεφτόταν ποια ξεχωριστή κίνηση θα έκανε για να ευχαριστήσει τον κόσμο. Δεν του άρεσαν τα τετριμμένα. Ήθελε να ευχαριστεί κάθε φορά με κάτι καινούριο τους φιλάθλους. Είχε μεγάλη φαντασία στο παιχνίδι του», σημειώνει ο αξιοσέβαστος συνάδελφος.

Το τραγούδι δεν γράφτηκε τυχαία για τον Νεστορίδη

Στο τέλος ζητήσαμε από τον κ. Κατσαρό να μας εξηγήσει πως δημιουργήθηκε το τραγούδι «Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει», του Βαγγέλη Περπινιάδη, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε συνθέσει τον ύμνο του Ολυμπιακού το 1965. Το αναφέρουμε απλά για να επισημάνουμε τη διαφορά εποχής, κατά την οποία ο τυφλός φανατισμός και η έχθρα δεν είχε μπολιάσει στη συνείδηση των υποστηρικτών των ομάδων.

«Το τραγούδι έχει μία ιστορία δεν γράφτηκε τυχαία. Πριν από ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός κάποιοι φωτορεπόρτερ ζήτησαν από τον Κώστα Νεστορίδη και τον Σάββα Θεοδωρίδη να φωτογραφηθούν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο οποίο θα γινόταν το ματς.  Ο Νεστορίφης έδειξε το γάμα της εστίας, στράφηκε στον Θεοδωρίδη και του είπε «εκεί θα στο βάλω». Και όντως την άλλη μέρα σκόραρε εκεί. Και έτσι βγήκε το τραγούδι», θυμάται ο Νίκος Κατσαρός, ο οποίος μετέφερε και μία τοποθέτηση του παλαίμαχου τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, την οποία συμπεριέλαβε στο βιβλίο του: «Χαιρόμουν να μου βάζει γκολ ο Νεστορίδης», ήταν τα λόγια του αείμνηστου παίκτη των «Ερυθρόλευκων». Ήταν τόσο ευφάνταστα τα γκολ που πετύχαινε που ακόμα και ένας αντίπαλος τερματοφύλακας των παραδεχόταν.


 

Τί είπαν Παπαδόπουλος και Παπαϊωάννου

Υπάρχουν όμως και μερικές ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις για τον Νεστορίδη στο βιβλίο του Νίκου Κατσαρού. « Ο Νεστορίδης είναι φαινόμενο, είναι δύναμη της ποδοσφαιρικής φύσης. Η ΑΕΚ αυτός ο μεγάλος σύλλογος του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρωστάει πάρα πολλά στον Νεστορίδη», είχε καταθέσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

«Τον Νεστορίδη, εγώ προσωπικά, δεν μπόρεσα να τον καταλάβω. Ο τρόπος που έπαιζε κι αυτά που έκανε ήταν για μένα ανεξήγητα. Δεν έμπαιναν στη ποδοσφαιρική λογική», είχε αναφέρει ο Μίμης Παπαϊωάννου, τον οποίο ο Νέστορα πηγαίνει να συναντήσει.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube