Weather Icon

Μάικλ Ρούμπιν: Ο Αλίεφ άρπαξε το Ναγκόρνο Καραμπάχ για προσωπικό όφελος! Θέλει να εκμεταλλευτεί την αγροτική γη και επιβάλλει μονοπώλιο

Μάικλ Ρούμπιν: Ο Αλίεφ άρπαξε το Ναγκόρνο Καραμπάχ για προσωπικό όφελος! Θέλει να εκμεταλλευτεί την αγροτική γη και επιβάλλει μονοπώλιο

Στόχαστρο τους χριστιανούς για το προσωπικό κέρδος του δικτάτορά του είχε βάλει το Αζερμπαϊτζάν;

Μια μέρα, οι Αρμένιοι θα επιστρέψουν! Μέχρι τότε η ντροπή βαραίνει Άγκυρα, Μπακού αλλά και Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Ιερουσαλήμ

Του Μάικλ Ρούμπιν / Washington Examiner

Μόλις πέντε ημέρες αφότου ο Γιούρι Κιμ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, είπε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχτούν καμία στρατιωτική ενέργεια κατά της χριστιανικής κοινότητας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν διέταξε τον στρατό του να επιτεθεί. Έτσι τελείωσε μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έσπρωξαν σε φυγή τους 120.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά της περιοχής.

Σίγουρα, δικτάτορες από το Πεκίνο μέχρι το Μπακού ερμηνεύουν την αδυναμία και τη σύγχυση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως πράσινο φως για επιθετικότητα. Η διπλωματία δεν έχει αξιοπιστία όταν οι κόκκινες γραμμές είναι εφήμερες. Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, το να βλέπεις τη σύγκρουση μόνο μέσα από το πρίσμα της ειλικρινούς διαφωνίας συχνά οδηγεί σε αποτυχία. Η ιδεολογία έχει σημασία. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο ρατσισμός χρωματίζει τη στάση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέναντι στους Αρμένιους. Τώρα, φαίνεται ότι κάνει και η απληστία.

Εδώ, η περίπτωση του Gubad Ibadoghlu , ενός ακαδημαϊκού από το Αζερμπαϊτζάν, είναι διδακτική. Συνελήφθη κατόπιν εντολής του Αλίεφ το περασμένο καλοκαίρι, ο Ibadoghlu μαραζώνει στη φυλακή , του στερήθηκε τη βασική ιατρική περίθαλψη για τη θεραπεία τόσο του διαβήτη όσο και της καρδιακής του πάθησης. Ο Ibadoghlu δεν ήταν αντιπολιτευόμενος. Μάλλον, ήταν ένας προσεκτικός ερευνητής του οποίου τα γραπτά υπονοούν γιατί ο Αλίεφ ήθελε απεγνωσμένα να τον φιμώσει.

Ο Ibadoghlu διευθύνει το Οικονομικό Ερευνητικό Κέντρο, μια δεξαμενή σκέψης που ίδρυσε για να μελετήσει τη μακροοικονομική πολιτική και τη χρηστή διακυβέρνηση. Οι αναφορές του Ibadoghlu τεκμηριώνουν πώς ο Αλίεφ άρπαξε πρώτης τάξεως γεωργική γη στο Nagonro-Karabakh για προσωπικό όφελος. Ενώ ο Αλίεφ παραπονιέται για νάρκες για προπαγανδιστικούς σκοπούς, αυτό είναι κυνικό. Ανάγκασε το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ HALO Trust να σταματήσει τις δικές του επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών και αντ’ αυτού απαιτεί από τους χορηγούς να διοχετεύουν όλα τα χρήματα για την αποναρκοθέτηση μέσω αυτού. Κατόπιν έδωσε εντολή στους δικούς του ναρκοπέδιο να εκκαθαρίσουν μόνο γη που θα καλλιεργούσε τα συμφέροντά του, αφήνοντας τους απλούς Αζέρους χωρίς βοήθεια.

Στόχος του είναι το μονοπώλιο. Ο Ibadoghlu καταγράφει πώς η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν επιτρέπει σε άλλους αγρότες να εργάζονται στο Καραμπάχ. Όπως αποκαλύπτει, «όλες οι εταιρείες που νοικιάζουν γη στο Καραμπάχ ανήκουν είτε στην οικογένεια του Προέδρου… είτε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η προπαγάνδα του Αλίεφ ότι απελευθέρωσε το Καραμπάχ για τους απλούς Αζερμπαϊτζάνους είναι απλώς ψευδής.

Ο προσωπικός εμπλουτισμός καθοδηγεί επίσης την κατασκευή. Όπως έκανε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ο Αλίεφ κερδίζει διπλάσια, πρώτα διοχετεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια στις δικές του κατασκευαστικές εταιρείες και στη συνέχεια αναγκάζοντας όσους επιδιώκουν να κερδίσουν συμβόλαια με το Αζερμπαϊτζάν να πληρώσουν υπέρογκο ενοίκιο. Ο Αλίεφ και οι προπαγανδιστές του μπορεί να επαναλάβουν ως μάντρα (σ.σ. το “μάντρα” είναι μια ιερή έκφραση, ένας μυστηριακός ήχος, μια συλλαβή, λέξη, συνδυασμός φωνημάτων, ή ομάδα λέξεων στα σανσκριτικά, που θεωρείται από τους πιστούς Ινδουιστές πως έχει ψυχολογικές ή/και πνευματικές δυνάμεις) «το Καραμπάχ είναι το Αζερμπαϊτζάν», αλλά το Αζερμπαϊτζάν ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ελέγξει πλήρως την περιοχή. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα είναι ο λόγος που ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν έχει τόση δυσκολία να κάνει τους Αζέρους να ζήσουν στο Καραμπάχ.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν και οι πληρεξούσιοί του χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα ταξίδια για να επιδείξουν την ανοικοδόμηση σε αφελείς Δυτικούς, η ανασυγκρότηση του Αζερμπαϊτζάν επιδεικνύει, συμβάσεις που ανατίθενται σε τουρκικές και αζερικές εταιρείες με στενούς δεσμούς με τα κυβερνώντα καθεστώτα και των δύο χωρών, αντιπροσωπεύουν τη διαφθορά καθώς φτιάχνουν άδεια κοχύλια για να ξεπλύνουν χρήματα.

Η διαφθορά εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Πολλοί δικτάτορες δεν είναι ικανοποιημένοι με 100 εκατομμύρια δολάρια ή 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά θέλουν περισσότερα. Μπορεί να απευθύνονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με όρους κυριαρχίας, αλλά ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η επιθυμία για κέρδος χρωμάτισε την απόφαση να πάνε στον πόλεμο και να διώξουν τους παλαιότερους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Γη από τη γη τους. Αυτό απλώς κάνει τη σιωπή της Ουάσιγκτον πιο επαίσχυντη.

Μια μέρα, οι Αρμένιοι θα επιστρέψουν και οι Τούρκοι και οι Αζέροι θα διεκδικήσουν ξανά τα χρήματα που έχουν κλέψει οι κυβερνήτες τους. Μέχρι τότε, η ντροπή είναι για όσους διευκολύνουν τέτοια σχέδια, όχι μόνο στην Άγκυρα και στο Μπακού αλλά και στην Ουάσιγκτον , το Λονδίνο και την Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube