Weather Icon
Τουρκία 3 Δεκεμβρίου 2023

«Laundromat Λονδίνο»: Πώς οι Ρώσοι εισχώρησαν στον οικονομικό τομέα του Λονδίνου

«Laundromat Λονδίνο»: Πώς οι Ρώσοι εισχώρησαν στον οικονομικό τομέα του Λονδίνου

Στο άρθρο μου στη «Σημερινή» (19.11) και στην «Ελευθερία» Λονδίνου (16.11), «Η όχι και τόσο ‘‘Confidential’’ κοινοπραξία…», είχα θέσει κατ’ αρχήν την απορία και προβληματισμό μου ως προς το πώς και από τις 365 μέρες του χρόνου η κοινοπραξία δημοσιογράφων επέλεξε να ξεκινήσει και δημοσιοποιήσει την έρευνά της, διασύροντας την Κυπριακή Δημοκρατία, την παραμονή της επετείου ανακήρυξης από τον Ραούφ Ντενκτάς του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 1983…

Και είχα στη συνέχεια αναφέρει ότι δεν μας είπαν λέξη για την ίδια την κατοχική Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος μεσάζων των κάθε είδους κοντραμπάντων και τις σχέσεις με τον Πούτιν, που έχει μετατρέψει τα κατεχόμενά μας εδάφη σε τόπο άκρατης διαφθοράς, ανθρώπινου λαθρεμπορίου και δουλεμπορίου, και η καταγραφή των παραβιάσεων βρίσκεται στις ετήσιες εκθέσεις του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

Στο κείμενό μου αναφέρθηκα και στους χρηματοδότες της κοινοπραξίας όταν έγραψα πως «νομίζω ένας πρέπει να κοιτάξει όμως και τους χρηματοδότες της ‘‘Κοινοπραξίας’’ αυτής που προσφέρουν τις υπηρεσίες των δωρεάν, όπως γράφει η ιστοσελίδα τους. Θα βρει ότι μεταξύ των χρηματοδοτών τους είναι και το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών (Φόρεϊν Όφις), όπως και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διάφορα ιδρύματα του Σόρος. Μήπως εδώ βρίσκεται και η απάντηση γιατί τίποτα δεν λέγεται για την Τουρκία;..».

Επανέρχομαι. Προσθέτω ότι στους καταλόγους των χρηματοδοτών της κοινοπραξίας 270 δημοσιογράφων συγκαταλέγονται, επίσης, το γαλλικό Υπ. Εξωτερικών, η Slovak Agency for International Development Cooperation, η οποία είναι μια οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, και η αμερικανική USAID (U.S. Agency for International Development). Για όσους θυμούνται, η εν λόγω USAID δραστηριοποιήθηκε έντονα στο νησί μας κατά την εμφάνιση και προώθηση του «Σχεδίου Ανάν», μέσω των λεγόμενων δικοινοτικών προγραμμάτων, «Bi-Communal Development Programmes», και σε συνεργασία με την οργάνωση του ΟΗΕ, UNOPS, κ.λπ., ουσιαστικά προωθώντας τη διαίρεση στο νησί, αύξηση του εμπορίου από την «Πράσινη Γραμμή», νέα βιβλία Ιστορίας, κ.ά. (https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PDACR028.pdf).

Η δε Slovak Agency for International Development Cooperation είναι υπεύθυνη να χειρίζεται τα διμερή και τριμερή αναπτυξιακά προγράμματα (projects) στο πλαίσιο ευθυνών του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας, ως γνωστόν, είναι αναμεμειγμένη και αυτή εδώ και χρόνια με προγράμματα δι-κοινοτικών συναντήσεων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων και όχι μόνο. Λεπτομέρειες με φωτογραφίες εδώ: https://www.mzv.sk/en/web/nikozia/aktualne.

Ο πλήρης κατάλογος των όσων υποστηρίζουν τη δουλειά της κοινοπραξίας, όπως τον βρίσκουμε στην ιστοσελίδα τους, είναι: • The Bay and Paul Foundations • Dutch Postcode Lottery • Ford Foundation • Founders Pledge • Golden Globe Foundation • Ministry for Europe and Foreign Affairs of France • National Endowment for Democracy • Oak Foundation • Open Society Foundations • Puech Foundation • Rockefeller Brothers Fund • Sigrid Rausing Trust • Skoll Foundation • Slovak Agency for International Development Cooperation • United Kingdom Foreign, Commonwealth & Development Office • U.S. Agency for International Development • U.S. Department of State • Vereniging Veronica, (https://www.occrp.org/en/aboutus/who-supports-our-work).

Χώρες υψηλού κινδύνου

Επανέρχομαι στο θέμα, ειδικά για την Τουρκία. Στο Λονδίνο, αφού εγκρίθηκε από αμφότερα τα Κοινοβούλια (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων) η τροποποίηση του Κανονισμού 2023 για Οικονομικές Υπηρεσίες [ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας (χώρες υψηλού κινδύνου), Κανονισμός 2023 (τροποποιημένος) Ηνωμένου Βασιλείου] και μπήκε σε εφαρμογή στις 27 Ιουνίου 2023, ανακοινώθηκε από την υπηρεσία αυτή ο κατάλογος τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Σύνολο χωρών, 24. Στην 7η θέση το Γιβραλτάρ και στην 21η η Τουρκία. Η Κύπρος δεν βρίσκεται ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες.

«SCHEDULE 3ZA High-Risk Third Countries1. Albania 2. Barbados 3. Burkina Faso 4. Cayman Islands 5. Democratic People’s Republic of Korea 6. Democratic Republic of the Congo 7. Gibraltar 8. Haiti 9. Iran 10. Jamaica 11. Jordan 12. Mali 13. Mozambique 14. Myanmar 15. Panama 16. Philippines 17. Senegal 18. South Sudan 19. Syria 20. Tanzania 21. Turkey 22. Uganda 23. United Arab Emirates 24. Yemen», (https://www.legislation.gov.uk/uksi/2023/704/made).

«Financial Action Task Force»

Επίσης, στις 27 Οκτωβρίου 2023 και η διεθνής «Ομάδα Οικονομικής Δράσης», «Financial Action Task Force», με τα αρχικά FATF – η οποία και αυτή παρακολουθεί το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος – δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ανανεωμένο (updated) κατάλογο με τις χώρες που βρίσκονται κάτω από αυξανόμενη παρακολούθηση. Η Κύπρος δεν βρίσκεται ανάμεσα σ’ αυτές.

Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκονται και εδώ η Τουρκία και το Γιβραλτάρ. Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου (British Overseas Territory). Το 2006 το Γιβραλτάρ ενέκρινε νέο σύνταγμα, με το οποίο μετατράπηκε από αποικία σε υπερπόντια περιοχή, καθεστώς με μεγαλύτερη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2007 έχει καθεστώς βρετανικής υπερπόντιας περιοχής. (Μία από τις 14 απομένουσες υπερπόντιες περιοχές του ΗΒ).

Ο πλήρης κατάλογος χωρών, σύνολο 23: BARBADOS, BULGARIA, BURKINA FASO, CAMEROON, DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO, CROATIA, GIBRALTAR, HAITI, JAMAICA, MALI, MOZAMBIQUE, NIGERIA, PHILIPPINES, SENEGAL, SOUTH AFRICA, SOUTH SUDAN, SYRIA, TANZANIA, TURKIYE, UGANDA, THE UNITED ARAB EMIRATES, VIETNAM, YEMEN, (https://www.fatf-gafi.org/en/publications/High-risk-and-other-monitored-jurisdictions/Increased-monitoring-october-2023.html).

Ανακοίνωση Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Η Κύπρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), 16.11.2023, «ως αποτέλεσμα των στοχευμένων εποπτικών δράσεών της, από τα τέλη του 2018 μέχρι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα τερμάτισαν επιχειρηματικές σχέσεις με συνολικά 42.828 εταιρείες-κέλυφος και έκλεισαν 125.782 τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το 2015, ως αποτέλεσμα των εποπτικών της ελέγχων για σκοπούς πρόληψης της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η ΚΤΚ επέβαλε ποινές προστίμου σε 13 περιπτώσεις …», (https://www.centralbank.cy/el/announcements/16-11-2023).

Αυτών λεχθέντων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εξαιρείται από διαφθορά και έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες ήδη για αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και χρειάζεται να κάνει ακόμα άλλες τόσες…

Όμως, πώς γίνεται και ενόσω η Κύπρος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών υψηλού αυξανόμενου κινδύνου, που παρακολουθούνται για παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας, η κοινοπραξία 270 δημοσιογράφων να ξεκινήσει τις «αποκαλύψεις» της, διασύροντας την Κύπρο; Mάλιστα την παραμονή της επετείου της μονομερούς ανακήρυξης του κατοχικού εκτρώματος στις 15/11/1983; Όταν ήδη προ πολλού έχει ξεκινήσει μέτρα για αντιμετώπιση του θέματος. Μυρίζει ή όχι πολιτικό ελατήριο…

Έρευνα Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών του Βρετανικού Κοινοβουλίου με θέμα τη Ρωσία

Στις 21 Ιουλίου 2020 αποδεσμεύθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα/έκθεση που διεξήγαγε η Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας του Βρετανικού Κοινοβουλίου για τις ρωσικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τη διείσδυση Ρώσων πάμπλουτων ολιγαρχών στη χώρα και τα ιδρύματά του και τα αποτελέσματά των.

«Καλωσορίζοντας τους Ρώσους ολιγάρχες με ανοικτές αγκάλες»!

Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία ασχολήθηκε με τη διείσδυση της ρωσικής επιρροής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολουθήσεις και πολλά άλλα και εντόπισε τις αδυναμίες της βρετανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της να προλάβουν τις ρωσικές δραστηριότητες βρόμικου χρήματος και όχι μόνο, είναι μια έρευνα/έκθεση 50 τόσων σελίδων, έχει εντυπωσιακά και τρεις σελίδες με υπότιτλο «Καλωσορίζοντας τους Ρώσους ολιγάρχες με ανοικτές αγκάλες»!

«Laundromat Λονδίνο»

Η έρευνα καταγράφει το πώς οι Ρώσοι εισχώρησαν στον οικονομικό τομέα του Λονδίνου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει, καλωσόρισε το ρωσικό χρήμα με ελάχιστες ερωτήσεις -αν έγιναν και αυτές- από πού προερχόταν το χρήμα αυτού του τόσο μεγάλου πλούτου. Φαίνεται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου νόμιζε πως αναπτύσσοντας διασυνδέσεις με κύριες ρωσικές εταιρείες θα ενθάρρυνε ηθικές και διαφανείς πρακτικές, όμως το αντίθετο κατάφερε.

Καθώς πρόσφερε ιδεώδεις μηχανισμούς το παράνομο χρήμα ανακυκλωνόταν μέσω εκείνου που ονομάστηκε «laundromat Λονδίνο». Εταιρείες δημοσίων σχέσεων, φιλανθρωπικές οργανώσεις, πολιτικά συμφέροντα, ακαδημίες και κοινωνικά ιδρύματα, όλα δεχόντουσαν ρωσικό χρήμα συνεισφέροντας στη διαδικασία «φήμης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος», με πολλούς Ρώσους να έχουν στενές σχέσεις με το Πούτιν, οι οποίοι διείσδυσαν στον εμπορικό κόσμο του Ηνωμένου Βασιλείου και έγιναν δεκτοί λόγω του πλούτου τους. Και ολοκλήρωσε η έκθεση του 2020 ότι «όποια μέτρα και να πάρει τώρα η κυβέρνηση δεν ανατρέπουν την κατάσταση, αλλά μάλλον είναι μέτρα ελαχιστοποίησης της ζημιάς (Damage limitations)»… (https://isc.independent.gov.uk/wp-content/uploads/2021/03/CCS207_CCS0221966010-001_Russia-Report-v02-Web_Accessible.pdf).

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube