Το προφίλ του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι κατά του ακροδεξιού πολιτικού Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ και άλλων πέντε ατόμων στο Μανχάιμ δημοσιοποίησαν οι αρχές. Ειδικότερα, πρόκειται για τον 25χρονο Αφγανό Σουλαϊμάν Α., με τις αρχές να μην αποκλείουν το ισλαμιστικό κίνητρο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο Σουλαϊμάν Α. γεννήθηκε στο Χεράτ του Αφγανιστάν και ζούσε περίπου 40 χιλιόμετρα από το Μανχάιμ, στην Έσση. Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος ή βίαιος ισλαμιστής.

Ο στόχος του

Στόχος του ήταν οι συμμετέχοντες στην συγκέντρωση που διοργάνωσε σήμερα σε κεντρική πλατεία του Μανχάιμ το «Κίνημα Πολιτών Pax Europa», το οποίο απορρίπτει το πολιτικό ισλάμ και υποστηρίζει ότι θέλει να ευαισθητοποιήσει την γερμανική κοινωνία σχετικά με τον «υπαρξιακό» κίνδυνο του ισλάμ. Το κίνημα τάσσεται κατά της ανέγερσης τζαμιών, απαιτεί απαγόρευση της προσευχής και ζητά την λειτουργία «στρατοπέδων επανεκπαίδευσης» για τους μουσουλμάνους, θεωρεί δε το Κοράνι ως «το πλέον επικίνδυνο βιβλίο στον κόσμο» και το συγκρίνει με το «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Μίχαελ Στούρτσενμπεργκ, γνωστός σε όλη τη Γερμανία για την ισλαμοφοβική ρητορική του, επρόκειτο να μιλήσει σήμερα στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία θεωρείται και το κέντρο της μουσουλμανικής ζωής της περιοχής, κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο τζαμί στην Γερμανία, το Τζαμί Σουλτάν. Την επίθεση πάντως καταδίκασαν οι ισλαμικές θρησκευτικές κοινότητες της πόλης.

Το χρονικό

Στα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δράστης εμφανίζεται να περπατά στην πλατεία και να περιεργάζεται τα πλακάτ που έχουν αναρτηθεί, με συνθήματα κατά του πολιτικού ισλάμ. Λίγο αργότερα φαίνεται να ξεκολλά μια αφίσα από το βαν του Pax Europa, ενώ έπειτα από λίγα λεπτά βρίσκεται πολύ κοντά στον κ. Στούρτσενμπέργκερ, αλλά με γυρισμένη την πλάτη προς το μέρος του. Ξαφνικά ορμά καταπάνω του και τον μαχαιρώνει επανειλημμένα. Ένας άνδρας της ιδιωτικής ασφάλειας των διοργανωτών προσπαθεί να αφοπλίσει τον δράστη και τραυματίζεται επίσης από το μαχαίρι του, ενώ στο μεταξύ έχουν προσεγγίσει το σημείο τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί που φωνάζουν συνεχώς «Αστυνομία! Πέτα το μαχαίρι!». Ένας αστυνομικός, στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον 25χρονο, δέχθηκε δύο μαχαιριές στην πλάτη και στον λαιμό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης τελικά εξουδετερώθηκε όταν τον πυροβόλησε ένας από τους αστυνομικούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική