Σε 25 προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων, αξίας €312 εκατ., σε ευρωπαϊκές  χώρες συμμετέχουν τέσσερις κυπριακές εταιρείες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου περί των ενεργειών και των δράσεων που προωθεί το Υπουργείο Άμυνας για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας λέχθηκε πως η Κύπρος δεν ποντάρει στη βαριά αμυντική βιομηχανία αλλά σε έξυπνα εξοπλιστικά προγράμματα.

Εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Έρευνας και Καινοτομίας, μιλώντας στην επιτροπή, ανέφερε πως με τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών σε μεγάλες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας στο εξωτερικό μπήκε και η Κύπρος στον χάρτη της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης της αμυντικής συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία για την υποβολή προσφοράς για την εξασφάλιση αμυντικού εξοπλισμού θα μοριοδοτείται η συμμετοχή της κυπριακής βιομηχανίας στις προσφορές για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Ουσιαστικά, εάν μια χώρα αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό θα επιστρέφει πίσω στις κυπριακές εταιρείες για να παράξουν μέρος του αμυντικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδέσμου, η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας θα αποτελέσει πόλο έλξης για τις επιχειρήσεις από το εξωτερικό, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης από το Υπουργείο Άμυνας για αύξηση των κονδυλίων.

Σε σχέση με τη θεσμοθέτηση της αμυντικής συνεργασίας, είπε πως ήδη το εφαρμόζουν η Ολλανδία και η Αγγλία. Από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας, αναφέρθηκε πως το υπουργείο έχει εφαρμόσει νέα δομή, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην τοπική αμυντική βιομηχανία και στην έρευνα και την καινοτομία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, έγιναν δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, επισημαίνοντας πως στα άμεσα σχέδια είναι η έκδοση στρατηγικής για την αμυντική βιομηχανία. Υπέδειξε, παράλληλα, πως προωθούνται και δύο προγράμματα ανάπτυξης αμυντικού εξοπλισμού, προσθέτοντας πως υποστηρίζουν και 21 έργα ανάπτυξης μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την ΕΕ. Σημείωσε, επίσης, πως αξιολογούνται και 45 προτάσεις για να υποβληθούν στην ΕΕ για χρηματοδότηση στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της άμυνας.

Θεσμοθέτηση αμυντικής συνεργασίας

Σε σχέση με τη θεσμοθέτηση της αμυντικής συνεργασίας, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως βρίσκονται σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους για μοριοδότηση και για την αξιολόγηση σε διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως εξήγησε, μελετάται κατά την αξιολόγηση του αμυντικού εξοπλισμού να περιλαμβάνεται ένα ποσοστό της οικονομικής και της τεχνικής πτυχής. Είπε πως πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα, το οποίο εξετάζεται.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε πως η προεδρία στηρίζει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα και ενθαρρύνει την εμπλοκή των κυπριακών βιομηχανιών στην ανάπτυξη συστημάτων για την άμυνα.

Φιλελεύθερος