Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομία & Αγορές 20 Δεκεμβρίου 2023

Κ. Χατζηδάκης: Αποφασισμένοι να εντείνουμε τις επενδύσεις ξένων «κολοσσών» στην Ελλάδα

Κ. Χατζηδάκης: Αποφασισμένοι να εντείνουμε τις επενδύσεις ξένων «κολοσσών» στην Ελλάδα

Ομιλία στις εργασίες του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις επενδύσεις ξένων κολοσσών στην Ελλάδα», ενώ επικεντρώθηκε στα σημαντικά ποσά που διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος σε δύο βασικούς ψηφιακούς μετασχηματισμούς, που διαμόρφωσαν τα νέα αυτά οικονομικά δεδομένα, ο Υπουργός τόνισε: «Ο πρώτος μετασχηματισμός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης. Επί κορονοϊού επιταχύνθηκε η διαδικασία της ψηφιακής επανάστασης αυτής για τη χώρα, ίσως το μόνο παράπλευρο όφελος της πανδημίας. Ο δεύτερος μετασχηματισμός αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Δίνοντας πλήθος παραδειγμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κύριος Χατζηδάκης ανέδειξε το πώς και πόσο πολύ αλλάζουν την καθημερινότητα τόσο των πολιτών, όσο και των φορέων.

Όπως δήλωσε, όμως: «Μας απασχολούν παρόλα αυτά και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων». «Ο λαός ζητάει από κάθε κυβέρνηση να πρωτοπορεί. Το ίδιο ζητάει και από εμάς. Και πράγματι είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι επίσης για τις τεχνολογικές πρωτοπορίες των ελληνικών επιχειρήσεων που διακρίνονται πλέον και διεθνώς, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που τροφοδοτεί πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο. Γιατί μπορεί να αναφέρουμε πάντα τα επιτεύγματά μας στον τουρισμό και τη ναυτιλία για παράδειγμα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα επιτεύγματά μας στον κλάδο της τεχνολογίας και των ΤΠΕ».

Μιλώντας για τη μετάβαση της οικονομίας στο ψηφιακό μέλλον, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών τόνισε πως ο ψηφιακός κλάδος της χώρας αριθμεί περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, έχει μπει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις επενδύσεις ξένων κολοσσών στην Ελλάδα όπως η Microsoft, η Google και η Amazon τονίζοντας πως «Αυτή είναι μία προσπάθεια που είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε», ενώ αναφέρθηκε και σε ορισμένες προγραμματισμένες δράσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Οικονομίας.

Μεταξύ αυτών, δράσεις για τη δημιουργία περισσότερων διεθνώς ανταγωνιστικών εταιρειών τεχνολογίας που θα δημιουργούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, δράσεις Upskilling & reskilling, καθώς και Προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για ΜμΕ.

Παράλληλα, ο κύριος Χατζηδάκης επικεντρώθηκε στα σημαντικά ποσά που διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Όπως επεσήμανε: «Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προγραμματιστεί να δοθούν περισσότερα χρήματα στην τεχνολογία στην Ελλάδα, απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αυτά τα χρήματα «πέφτουν» στην αγορά, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ελληνική οικονομία. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης ο προϋπολογισμός είναι 2,4 δις ευρώ και η έννοια μας είναι πώς θα τα διαχειριστούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε νέες μεθόδους πάνω σε αυτό. Στο ΕΣΠΑ ο προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο €1 δις, έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα €3,5 δις, έτοιμα να τα διαχειριστούν οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν στη χώρα τόσα χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε πως μιλώντας και εκ μέρους και του πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, «Εμείς σαν κυβέρνηση επενδύουμε πολλά και θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε πολλά. Μέχρι εδώ ήταν μόνο η αρχή. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά και να αξιοποιήσουμε κάθε τεχνολογική εταιρεία και το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε η Ελλάδα μας να ανέβει πολλά σκαλιά ψηλότερα».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube