Την έγκριση του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα έδωσε το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Για την απόφασή του να προχωρήσει σε μια προκαταρκτική έγκριση της λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του της Κύπρου και της Βρετανίας.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει σε και να δώσει προκαταρκτικά έγκριση για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ της Κύπρου και της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους της στη Λευκωσία και το Λονδίνο. Τους ανέφερε πως θα είναι δυνατή η έναρξη των αποστολών μέσω της διαδρομής με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προετοιμασιών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στη Λάρνακα όπου μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο είχαν επισκεφθεί το λιμάνι της πόλης καθώς και το συντονιστικό κέντρο «Ζήνων». Η Λάρνακα θα είναι το σημείο εκκίνησης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων, το σχέδιο προβλέπει ότι τα εμπορεύματα αφού επιθεωρούνται στη Λάρνακα (στο πλαίσιο συνεργασίας κυπριακών και ισραηλινών αρχών) και αφού λάβουν έγκρισης από πλευράς Ισραήλ θα μεταφέρονται με πλοία στο Al-Mawasi που βρίσκεται στη νότια ακτή της Λωρίδας της Γάζας.

Ο συγκεκριμένος ανθρωπιστικός διάδρομος θα αντικαταστήσει τις διαβάζεις Erez και Kerem Shalom, έτσι ώστε οι προμήθειες για τους κάτοικους της Γάζας να μην μεταφέρονται πλέον μέσω του Ισραήλ, τόσο στη διάρκεια του πολέμου όσο μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η πρώτη δόση ανθρωπιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αμάλθεια» που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης, βρίσκεται ήδη στο βρετανικό αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay. Το πλοίο μετά τον απόπλου του από τη Λάρνακα έμεινε για λίγα 24ωρα στα ανοικτά της Κύπρου σε αναμονή της τελικής έγκρισης από το Ισραήλ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Μάλτα όπου παρέμεινε στη διάρκεια των Χριστουγέννων σε αναμονή οδηγιών για να κατευθυνθεί εκ νέου προς τη Γάζα.

Φιλελεύθερος