Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί στις τελευταίες του δηλώσεις ότι διεξάγονται νέες διαπραγματεύσεις για τους ομήμρους που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη σύγκρουση «υπαρξιακό πόλεμο» που πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη, παρά την πίεση και το κόστος, και είπε ότι η Γάζα θα αποστρατικοποιηθεί και θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισραηλινής ασφάλειας.

Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν την ώρα που στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον θάνατο τριών ομήρων «κατά λάθος» από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών καθώς θεωρήθηκαν ως απειλή. Πάντως, χθες ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι κρατούσαν λευκή σημαία, εντείνοντας την οργή που έχει ξεσπάσει στην χώρα μετά τον θάνατό τους.

Έτσι απελευθερωθέντες όμηροι, συγγενείς απαχθέντων και εκατοντάδες υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, καλώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να πράξει τα δέοντα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές αυξάνουν την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την απελευθέρωση των 112 ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Κατά τις δηλώσεις του, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε στο κλείσιμο συμφωνίας μερικής απελευθέρωσης ομήρων τον Νοέμβριο και δεσμεύθηκε να διατηρήσει έντονη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς. «Η οδηγία που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζεται σε αυτήν την πίεση, χωρίς την οποία δεν έχουμε τίποτα», είπε.

Η συνέντευξη του του Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του αρχηγού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, μιας χώρας που μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, και του οποίου οι προσπάθειες είχαν καταλήξει στην επταήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα το Σάββατο, το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για μια πιθανή νέα εκεχειρία.

Ο Νετανιάχου απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, αλλά επιβεβαίωσε ότι είχε δώσει οδηγίες στη διαπραγματευτική ομάδα. «Δεχόμαστε σοβαρές επικρίσεις για το Κατάρ… αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την ανάκτηση των ομήρων μας», είπε.

Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε αργότερα ότι η οργάνωση «επιβεβαιώνει τη θέση της να μην ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων εκτός και αν σταματήσει οριστικά η επίθεση εναντίον του λαού μας».

Πώς σχολίασε τον «κατά λάθος» θάνατο των τριών ομήρων

Σχολιάζοντας τον θάνατο των τριών ομήρων, ο Νετανιάχου είπε ότι η είδηση αυτή «μου ράγισε την καρδιά. Ράγισε την καρδιά ολόκληρης της χώρας».

«Παρά τη βαθύτατη θλίψη, θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη διασφάλιση της νίκης επί των εχθρών μας», τόνισε. «Μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας», πρόσθεσε.

Ναυτεμπορική