Είχαν όλες τις αποδείξεις για τα περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά επέλεξαν να μην ανακόψουν τη ροή τους.

Σύμφωνα με έκθεση που επικαλούνται οι New York Times, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτεταμένες οικονομικές δραστηριότητες της Χαμάς το 2018, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τις σταματήσουν και να ανακόψουν τη ροή κεφαλαίων προς την τρομοκρατική οργάνωση.

Τα κεφάλαια ήταν πιθανότατα το κλειδί για τις προετοιμασίες της Χαμάς για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τα έγγραφα που βρέθηκαν στον υπολογιστή ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς,  τα οποία απαριθμούσαν τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Eξόρυξη, εκτροφή κοτόπουλων και  κατασκευή δρόμων

Τα έγγραφα υποδείκνυαν σουδανικές εταιρείες που ανήκαν στη Χαμάς και ασχολούνταν με την εξόρυξη, την εκτροφή κοτόπουλων και την κατασκευή δρόμων, δύο ουρανοξύστες που ανήκαν στην ομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με ακίνητα στην Αλγερία και την Τουρκία.

Παρά την πρόσβαση στα έγγραφα και τη δυνατότητα διακοπής της χρηματοδότησης της Χαμάς, δεν έγινε τίποτα. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ενεργούσαν με την εκτίμηση ότι η Χαμάς ενδιαφερόταν περισσότερο να κυβερνήσει τη Λωρίδα παρά να συγκρουστεί με το Ισραήλ και επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Μια υπηρεσία αιχμής που καταργήθηκε

“Όλοι μιλούν για αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών στις 7 Οκτωβρίου, αλλά κανείς δεν μιλάει για την αποτυχία να μπλοκάρουν τα χρήματα”, δήλωσε στους New York Times ο Γιούντι Λεβί, πρώην επικεφαλής του τμήματος οικονομικού πολέμου της Μοσάντ.

Ο Λεβί ήταν μέλος της Task Force Harpoon, που ερευνούσε τα οικονομικά των τρομοκρατικών οργανώσεων και παρακολουθούσε το χρηματοοικονομικό δίκτυο της Χαμάς επί σειρά ετών. Μέχρι το 2015 είχαν εντοπίσει αυτό που αποκαλούσαν “μυστικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς”, ανέφερε η έκθεση με τα κεφάλαια να έχουν φτάσει κάποια στιγμή περίπου τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Λεβί δήλωσε ότι ενημέρωσε προσωπικά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα οικονομικά της Χαμάς το 2015.

“Σας διαβεβαιώνω ότι του μίλησα . Αλλά δεν έδειξε να τον ενδιαφέρει”.

Λίγο αργότερα, ο τότε επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, έκλεισε την Task Force Harpoon στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας, δήλωσε ο Λεβί.

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών συνέχισαν να παρακολουθούν τα οικονομικά, της Χαμάς αλλά χωρίς την ίδια δομή υποστήριξης.

Τα νέα στοιχεία του 2018

Το 2018, το Ισραήλ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία της οργάνωσης, τα οποία δημιουργήθηκαν από έναν λογιστή ονόματι Μαχμούντ Γκαζάλ με τα οποία σχημάτισαν την πιο σαφή εικόνα μέχρι τότε, για το εύρος των οικονομικών συμφερόντων της Χαμάς.

“Ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη”, δήλωσε ένας αξιωματούχος. “Η Χαμάς θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από αχυράνθρωπους και μετόχους, αλλά τα χρήματα πάντα μιλούν”.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία συνέλαβε τον Γκαζάλ, ο οποίος διέμενε στη χώρα, αφού τα εταιρικά αρχεία αποκάλυψαν την εμπλοκή το, αλλά και άλλων, σε 18 εταιρείες.

Μετά την ανακάλυψη οι New York Times ανέφεραν ότι η ισραηλινή ερευνητική ομάδα γνωστοποίησε τα ευρήματά της στους Αμερικανούς ομολόγους της με την ελπίδα ότι θα οδηγούσε σε οικονομικές κυρώσεις.

Ωστόσο, ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ νοιάστηκαν καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πιέσουν τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν.

Την ίδια χρονιά, ο Νετανιάχου αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο εκατομμυρίων δολαρίων στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του Κατάρ, πιστεύοντας ότι αυτό θα κρατούσε τη Χαμάς ήσυχη.

Μόλις τον Μάιο του 2022 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις κατά του εκτεταμένου οικονομικού δικτύου της Χαμάς.

naftemporiki.gr