Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 21 Δεκεμβρίου 2023

ΗΠΑ για Γάζα: Σε εξέλιξη «πολύ σοβαρές» διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

ΗΠΑ για Γάζα: Σε εξέλιξη «πολύ σοβαρές» διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

Στο Κάιρο ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για μια νέα εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία να προβλέπει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση, με το Κάιρο να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι διεξάγονται «πολύ σοβαρές» διαπραγματεύσεις για μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση περισσότερων ισραηλινών ομήρων, αλλά οι προοπτικές για μια συμφωνία παραμένουν αβέβαιες, καθώς η Χαμάς επιμένει ότι δεν είναι να διατεθειμένη να συζητήσει τίποτα λιγότερο από τον πλήρη τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισκέφθηκε την Τετάρτη την Αίγυπτο για συζητήσεις με αξιωματούχους της χώρας που προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια νέα εκεχειρία.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να  τελειώσει μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, ενώ το Κάιρο λέει ότι θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

Πηγή που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι οι απεσταλμένοι συζήτησαν εντατικά ποιοι από τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εάν υπάρξει μια νέα εκεχειρία και ποιους Παλαιστίνιους κρατούμενους θα μπορούσε να απελευθερώσει σε αντάλλαγμα το Ισραήλ.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα, δήλωσε ότι ο ηγέτης της θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει έναν πιθανό τερματισμό της σύγκρουσης.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν κάπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους, από το Air Force One την Τετάρτη.

Ο Ταχέρ αλ- Νόνο, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Χανίγια ανέφερε ωστόσο στο Reuters ότι η Χαμάς δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει την απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα και αυξηθεί ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Η Χαμάς απορρίπτει οποιαδήποτε περαιτέρω προσωρινή παύση της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ και λέει ότι θα συζητήσει μόνο μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Μιλήσαμε με τους αδελφούς μας στην Αίγυπτο, περιγράφοντας τη στάση μας σχετικά με αυτή την επιθετικότητα και την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει ως ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο αλ-Νόνο.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, προκειμένου να υπάρξει ψήφισμα για την ενίσχυση της βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε να συνεχίσει σήμερα τις διαπραγματεύσεις και να δώσει περισσότερο χρόνο στη διπλωματία. Και η προεδρία θα επαναπρογραμματίσει την ψηφοφορία για αύριο (Πέμπτη) το πρωί», δήλωσε την Τετάρτη ο Χοσέ Χαβιέρ Ντε Λα Γκάσκα Λόπες Ντομίνγκες στους δημοσιογράφους μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube