Weather Icon

Η Ρωσία αποσύρεται από τον Νότιο Καύκασο

Η Ρωσία αποσύρεται από τον Νότιο Καύκασο

Ούτε το Μπακού ούτε το Ερεβάν χρειάζονται απολύτως τη ρωσική διαμεσολάβηση, είναι ενωμένοι στο γεγονός ότι η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει τον Νότιο Καύκασο. Αυτό δήλωσε ο Βλαντιμίρ Λεπέχιν, διευθυντής του Ινστιτούτου της ΕΑΕΕ, σε συνομιλία που είχε με το NEWS.am.

Πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει τους δικούς του συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενώ η Αρμενία στρέφται προς τη Δύση, οπότε κανείς δεν χρειάζεται τη Ρωσία.

“Η απόφαση του Αλίγιεφ να απελευθερώσει τους Αρμένιους κρατούμενους είναι ένα δώρο στον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Αζερμπαϊτζάν. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών επιθυμεί να δείξει τα αποτελέσματα του ταξιδιού του. Ο αρχηγός του Μπλίνκεν ενδιαφέρεται επίσης γι’ αυτό. Ο Αλίγιεφ το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά και έκανε ακριβώς αυτό – δήλωσε την ετοιμότητά του να απελευθερώσει τους ομήρους και να προχωρήσει σε διάλογο με την Αρμενία.

Όλοι πήραν τα μπόνους τους. Αλλά το μεγαλύτερο μπόνους δόθηκε στις ΗΠΑ, οι οποίες θα είναι ικανοποιημένες με το γεγονός ότι ελέγχουν την κατάσταση, εισέρχονται στην περιοχή ως ειρηνευτές και η Ρωσία την εγκαταλείπει”, σημείωσε ο ειδικός.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι η Μόσχα μπορεί να ανταποκριθεί με μια πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή μιας συνάντησης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία.

“Αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα. Η Ρωσία δεν έχει καμία θέση για τον Νότιο Καύκασο σήμερα, οπότε αυτές οι προσπάθειες θα είναι μάταιες”, εξήγησε ο Λεπέχιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν μπορεί να παγώσει την κατάσταση στην περιοχή.

“Η Ρωσία μπορεί να παγώσει μόνο τον εαυτό της, δεν μπορεί να παγώσει τίποτα έξω από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν φύγει από τον Νότιο Καύκασο πώς μπορεί να παγώσει κάτι; Η Ρωσία έχει άλλα προβλήματα, μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε οικονομικά ζητήματα. Επιπλέον, υπάρχουν οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές και οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία”, κατέληξε ο ειδικός.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube