Το Ισραήλ κυρίευσε τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν στον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967 και το προσάρτησε το 1981. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η επίθεση

Η ιρακινή οργάνωση, που υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, με δήλωσή της ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον «στόχου ζωτικής σημασίας» νότια της Ελιάντ, το οποίο πραγματοποίησε χρησιμοποιώντας «τα κατάλληλα όπλα». Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, στο οποίο πιθανόν ήταν προσαρμοσμένα εκρηκτικά, ερχόταν από τη Συρία κι έπεσε αργά το βράδυ χθες νότια της Ελιάντ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, αλλά προκαλώντας κάποιες υλικές ζημιές.

Ερωτηθείς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την συντριβή του UAV κοντά στην κοινότητα Ελιάντ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από τις εκατό και πλέον επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του υπό αμερικανική διοίκηση διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία. Ως τώρα όμως, η οργάνωση δεν είχε κάνει λόγο παρά για ελάχιστες επιθέσεις απευθείας εναντίον ισραηλινών συμφερόντων.

Ναυτεμπορική