Weather Icon
Μυστικές Υπηρεσίες 5 Δεκεμβρίου 2023

Η ΕΥΠ προτείνει εναλλακτική εφαρμογή (Threema;) για τις επικοινωνίες στους Υπουργούς;

Η ΕΥΠ προτείνει εναλλακτική εφαρμογή (Threema;) για τις επικοινωνίες στους Υπουργούς;

Οξύμωρη επιστολή-προειδοποίηση της ΕΥΠ προς υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους για τις συνομιλίες και τα γραπτά τους μηνύματα.

Το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι αποκαλύψεις συνεχείς, παρά την κυβερνητική προσπάθεια να μπει ταφόπλακα, κι όμως ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» έρχεται να προκαλέσει ερωτηματικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές της ΕΥΠ, η Υπηρεσία έστειλε επιστολή προς υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους χτυπώντας καμπανάκι για την ασφάλεια των συνομιλιών τους.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλαδή, που είναι σοβαρότατα εκτεθειμένη και υπόλογη από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις υπουργών, δημοσιογράφων, δικαστών, κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, έρχεται τώρα να στείλει… προειδοποιήσεις.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για επείγον σήμα από την Υπηρεσία στο οποίο αναφέρεται ότι «οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς».

Η ΕΥΠ φέρεται να εφιστά την προσοχή σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να μην χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές κρυπτογραφημένων επικοινωνιών για ευαίσθητα θέματα και τους καλεί να τις αντικαταστήσουν με «άλλη λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία».

Στο δημοσίευμα, μάλιστα, δεν αναφέρεται το όνομα της εφαρμογής παρά μόνο πως ήδη χρησιμοποιείται από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας.

Πιθανολογούμε ότι η ΕΥΠ αναφέρεται στην εφαρμογή Threema (που έχει ως έδρα την Ελβετία) αν και δεν αποσαφήνισε ποια ειναι αυτη η εφαρμογή.

Δεν κατανοούμε όμως γιατι η ΕΥΠ ως ο αποκλειστικός φορέας ελέγχου της κρυπτογράφησης στην Ελλάδα δεν έχει προβεί/προτείνει την δημιουργία custom-made εφαρμογών με χρήση υπάρχουσων τεχνολογιών και δικές της κλείδες κρυπτογράφησης (υπο τον απόλυτο έλεγχό τους), γεγονός που θα διασφάλιζε την εφαρμογή απο εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Σε καθε περίπτωση η ανακοίνωση δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Πηγή πληροφοριών: efsyn.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube