Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 22 Δεκεμβρίου 2023

Για να κερδίσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξουδετερώσει 100.000 Ρώσους το 2024

Για να κερδίσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξουδετερώσει 100.000 Ρώσους το 2024

Οδεύουμε προς έναν πόλεμο φθοράς

Του David Axe

Όταν έληξε η καλοκαιρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας και η προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει την  πόλη Αβντίιβκα επιβραδύνθηκε οδηγώντας σε μια αιματηρή σύγκρουση, ο πόλεμος ελιγμών στην Ουκρανία μετατράπηκε σε πόλεμο φθοράς.

Είναι προφανές ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία διαθέτουν την πολεμική ισχύ που θα χρειαζόταν για να πετύχουν μια σημαντική πρόοδο που θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα και ριζικά τον ρου του πολέμου.

Αντίθετα, τελικός νικητής μπορεί να αναδειχθεί η χώρα που θα καταστρέψει υποδομές και αφανίσει δυνάμεις του εχθρού επαρκείς για να καταρρεύσει στρατιωτικά μία από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει της Ρωσίας το 2025 σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας σοβαρά 100.000 Ρώσους στρατιώτες το 2024.

Πρόκειται για μεγάλο αριθμό. Βέβαια, οι Ουκρανοί έχουν σκοτώσει πολλούς Ρώσους. Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις, τα ουκρανικά στρατεύματα μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει 315.000 Ρώσους στρατιώτες. Αυτό σημαίνει 172.000 νεκροί ή τραυματίες Ρώσοι ετησίως.

“Αν δεν αλλάξει κάτι, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει περίπου 130.000 στρατιώτες κάθε έξι μήνες σε συγκροτημένες μονάδες και σχηματισμούς που να είναι διαθέσιμοι για την έναρξη επιχειρήσεων”, τόνισε το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

“Πρόσθετα στρατεύματα μπορούν να κινητοποιηθούν και να προωθηθούν στην Ουκρανία ως ανεκπαίδευτες μονάδες, αλλά αυτές δεν παρέχουν αποτελεσματική επιχειρησιακή ισχύ”, εκτίμησε το Υπουργείο.

Το Κίεβο θα πρέπει να επιδιώξει να προκαλέσει τόσες πολλές απώλειες στη Μόσχα ώστε οι Ρώσοι να αναγκαστούν να μειώσουν το χρονικό διάστημα της βασικής εκπαίδευσης. Όσο λιγότερη εκπαίδευση λαμβάνει ένας νεοσύλλεκτος ή ένας επιστρατευμένος, τόσο λιγότερη αξία έχει στο πεδίο της μάχης και τόσο πιο πιθανό είναι να καταλήξει νεκρός ή σοβαρά τραυματίας.

Χαρακτηριστικό αιματηρό παράδειγμα είναι τα γεγονότα στα περίχωρα της Αβντίιβκα, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει περίπου 13.000 επιτιθέμενους Ρώσους -πολλοί από αυτούς ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι- μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Τα στρατεύματα που έρχονται να αντικαταστήσουν τις απώλειες -με ακόμη λιγότερη προετοιμασία- πολεμούν χειρότερα και πεθαίνουν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να απαιτείται η περαιτέρω επιτάχυνση της στρατιωτικής εκπαίδευσης στα κέντρα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες, με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ο θάνατος τουλάχιστον 100.000 Ρώσων το 2024 θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της ρωσικής εκπαιδευτικής βάσης σε μόλις 80.000 πλήρως εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους το χρόνο, σύμφωνα με το Ταλίν. Το πλήγμα αυτό στις ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσε να είναι μη αναστρέψιμο.

Αυτός ο φαύλος κύκλος των νεκρών και τραυματισμένων Ρώσων μπορεί να αποτελέσει τον πιο άμεσο δρόμο για μια ουκρανική νίκη. “Με την ενίσχυση των προσπαθειών μας για στρατιωτική υποστήριξη, ο ρυθμός φθοράς του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι βέβαιο ότι θα επιταχυνθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα για τη Ρωσία”, ανέφερε η Εσθονία.

Φυσικά, όμως, οι Ουκρανοί πρέπει να σκοτώσουν 100.000 Ρώσους, και να περιορίσουν τις δικές τους απώλειες.

“Ο χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας αυξήθηκαν από 150.000 άτομα σε πάνω από 700.000 το 2022”, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας. Αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 200.000 ανθρώπους -νεκροί και τραυματίες- μέσα σε 22 μήνες πολέμου.

“Το πραγματικό εύρος ελέγχου μιας ταξιαρχίας για επιθετικές επιχειρήσεις είναι επομένως περίπου δύο λόχοι”, σύμφωνα με τους Εσθονούς. “Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει και εκτελεί επιχειρήσεις με ορίζοντα που περιορίζεται σε περίπου 1.200 μέτρα”.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς στρατιώτες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά η τυπική εκπαίδευση για έναν Ουκρανό εκπαιδευόμενο διαρκεί μόλις πέντε εβδομάδες. Η βασική εκπαίδευση για τους νεοσύλλεκτους του αμερικανικού στρατού διαρκεί 10 εβδομάδες – και αυτοί οι νέοι στρατιώτες λαμβάνουν επίσης μήνες πρόσθετης εκπαίδευσης για την ειδικότητά τους.

“Ήρθε η ώρα να θέσουμε νέους στόχους και νέα πρότυπα ποιότητας στην εκπαίδευση” για τους Ουκρανούς νεοσύλλεκτους, συμβούλευσαν οι Εσθονοί. Η ξένη εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει εντατικά μαθήματα 10 εβδομάδων για επιτελικούς αξιωματικούς, ώστε οι ουκρανικές ταξιαρχίες να αρχίσουν επιτέλους να πολεμούν ως ταξιαρχίες.

Εξοντώνοντας τα ρωσικά στρατεύματα ταχύτερα από ό,τι το Κρεμλίνο μπορεί να εκπαιδεύσει τους αντικαταστάτες τους, ενισχύοντας παράλληλα τις δικές τους προσπάθειες εκπαίδευσης, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κερδίσουν τη μάχη της φθοράς το 2024 και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επιτυχημένες επιθέσεις το 2025.

Για κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η υπομονή από την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Υπομονή που το Κρεμλίνο δεν πιστεύει ότι διαθέτουν οι εχθροί του. “Το καθεστώς της Ρωσίας παραμένει βέβαιο ότι έχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από εμάς, εξακολουθώντας να πιστεύει ότι είναι σε θέση να νικήσει την Ουκρανία και την ευρωατλαντική κοινότητα”, προειδοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

Αν υπάρχει βούληση, ο τρόπος για να κερδίσει η Ουκρανία είναι σαφής: σκοτώστε 100.000 Ρώσους τον επόμενο χρόνο και περιμένετε να διαλυθούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube