Weather Icon

Έκθεση-κόλαφος των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία στο Αζερμπαϊτζάν

Έκθεση-κόλαφος των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία στο Αζερμπαϊτζάν

Το καθεστώς Αλίγιεφ έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη μεταρρύθμιση των νόμων και πολιτικές που παραβιάζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις του Αζερμπαϊτζάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έκθεση-κόλαφο για τις συνθήκες θρησκευτικές ελευθερίες στο Αζερμπαϊτζάν το 2023 δημοσίευσε η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία ( USCIRF )την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, παρότι το Αζερμπαϊτζάν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια ορισμένες προβληματικές πρακτικές σχετικά με την κρατική παρέμβαση στην άσκηση της θρησκείας ή των πεποιθήσεών τους από τον λαό του, η κυβέρνηση έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη μεταρρύθμιση των νόμων και πολιτικές που παραβιάζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις του Αζερμπαϊτζάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση τροποποίησε δύο φορές τον θρησκευτικό νόμο για να εισαγάγει νέους περιορισμούς σε μια ποικιλία θρησκευτικών δραστηριοτήτων. Η έκθεση περιγράφει το νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει την επίσημη ρύθμιση της θρησκευτικής πρακτικής, ανησυχίες για θρησκευτικούς χώρους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη συνεχιζόμενη καταστολή σιιτών μουσουλμάνων θρησκευτικών ακτιβιστών και τον αντίκτυπο της άρνησης της κυβέρνησης να επιτρέψει την αντίρρηση συνείδησης.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 , η USCIRF συνέστησε στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να συμπεριλάβει το Αζερμπαϊτζάν στον Ειδικό Κατάλογο Παρακολούθησής του για εμπλοκή ή ανοχή σε σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. Τον Δεκέμβριο του 2022, η USCIRF δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την προώθηση της θρησκευτικής ανοχής από αυταρχικά κράτη.

Δείτε την έκθεση εδώ:

Azerbaijan

###

Η Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) είναι μια ανεξάρτητη, δικομματική ομοσπονδιακή κυβερνητική οντότητα που ιδρύθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την παρακολούθηση, την ανάλυση και την αναφορά σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία στο εξωτερικό. Η USCIRF κάνει συστάσεις εξωτερικής πολιτικής στον Πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών και το Κογκρέσο με σκοπό να αποτρέψουν τη θρησκευτική δίωξη και να προωθήσουν την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube