Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή ακόμα 5,29 δισ. ευρώ προς τα κράτη –μέλη της Ευρωζώνης από το σκέλος του δανείου που είχε λάβει από το πρώτο μνημόνιο. Αφορά τις δόσεις που έπρεπε να πληρωθούν από την Ελλάδα τα έτη 2024-2025 ύψους 2,65 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Πρόκειται για κίνηση ιδιαίτερης σημασίας σε μία περίοδο αβεβαιότητας, υψηλών επιτοκίων και υπερδανεισμού. Μέσω των πρόωρων αποπληρωμών διμερών δανείων η κυβέρνηση επιδιώκει:

  • να στείλει ένα ακόμα σήμα σταθερότητας στις αγορές ότι το χρέος όχι μόνο εξυπηρετείται κανονικά αλλά προπληρώνεται νωρίτερα από τη λήξη του.
  • Βελτιώνει το προφίλ του χρέους, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ελληνική οικονομία.
  • Το δημόσιο γλιτώνει τόκους περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει ήδη εξοφλήσει πρόωρα ποσό ίσο με περίπου 13 δισ. ευρώ σε σύνολο δανείου ύψους 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει αποπληρώσει το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε δάνειο 20,1 δις. ευρώ δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για περαιτέρω μείωση του χρέους πάνω στους εξής άξονες :

■ Πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων που πήρε από την Ευρωζώνη.

■ Μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να επιμηκυνθεί η μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, που σήμερα είναι τα 17,7 χρόνια. Μάλιστα στο πρόγραμμα δανεισμού για το 2024 που θα ανακοινωθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται μια πρώτη μείωση της τάξης του 20%. Το απόθεμα των εντόκων γραμματίων ανέρχεται σήμερα σε περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ το 2024.

■ Στο μέτωπο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, σχεδιάζεται η έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 11,8 δισ. ευρώ για το 2024 να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά ως προς τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων ώστε μεγαλύτερος όγκος πολιτών να τοποθετήσει μέρος των χρημάτων του σε κρατικά χρεόγραφα, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα υφιστάμενα επιτόκια καταθέσεων.

Στο τραπέζι είναι όμως και μία ακόμη κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για το νέο έτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2024 σχεδιάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει χρήση μέρους των ταμειακών της διαθεσίμων, ύψους 15,6 δις. ευρώ, για την αποπληρωμή χρέους. Το ποσό αυτό είχε λάβει η Ελλάδα από τον ESM (με βάση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2018) ως «εγγύηση» προς τις αγορές ότι η χώρα θα καταφέρει να αποπληρώσει δάνεια του ιδιωτικού τομέα (ομόλογα).

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, έχει πρόσβαση στις αγορές και έχει ανακτήσει πλέον την επενδυτική βαθμίδα, αυτό που θα διαπραγματευτεί με τον ESM είναι να ανάψει το “πράσινο φως” για την αξιοποίηση του ποσού αυτού (των 15,6 δισ. ευρώ) για την αποπληρωμή ελληνικού χρέους.

Ναυτεμπορική