Weather Icon

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Φύλακας της Ευημερίας», ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», πρόκειται για κίνηση την οποία εξέταζε η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, συνυπολογίζοντας αρκετές επιχειρησιακές παραμέτρους.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια:

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Ποιες χώρες συμμετέχουν στην επιχείρηση

Η επιχείρηση, στην οποία έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον 10 χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία), θα έχει αντικείμενο την προστασία των εμπορικών πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και αντιμετωπίζουν απειλή από τους αντάρτες Χούθι.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες με βάση τη δυτική Υεμένη έχουν προαναγγείλει επιθέσεις σε πλοία που προέρχονται από χώρες που θεωρούν εχθρικές, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο και εξαπέλυσαν βλήματα εναντίον τριών άλλων.

Στο Μπαχρέιν κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού

Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να μεταβεί στο Μπαχρέιν, όπου θα βρίσκεται το συντονιστικό κέντρο της επιχείρησης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης αποστολής.

Σε γενικές γραμμές, βασικό σχέδιο είναι η συνοδεία των εμπορικών πλοίων που θα περνούν την περιοχή της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν από πολεμικά. Ηδη υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με τη διεθνή νομιμοποίηση της αποστολής, η οποία πάντως έχει υποστηριχθεί με δηλώσεις από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τρίτες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Λιβερία, οι Μπαχάμες και η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η νομιμοποίηση θα βρεθεί, καθώς οι θιγόμενοι από τις επιθετικές ενέργειες των ανταρτών Χούθι είναι πολλοί.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube