«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Έχουν σκοτωθεί υπερβολικά πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι” παραδέχτηκε  η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, από το Ντουμπάι, την ώρα που ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα και πυροβολικό βομβαρδίζουν τον θύλακα, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

“Ειλικρινά, το μέγεθος του πόνου των αμάχων και οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τη Γάζα είναι συγκλονιστικά”, πρόσθεσε, σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο  της COP28.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας  τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν από τη λήξη της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής – προστιθέμενοι στους περισσότερους από 15.000 νεκρούς Παλαιστίνιους από την έναρξη του πολέμου.

Η Χάρις περιέγραψε το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα μετά τη σύγκρουση, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

“Θέλουμε να δούμε μια ενοποιημένη Γάζα και Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή με τις Παλαιστινιακές απόψεις και προσδοκίες να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του εγχειρήματος”, είπε, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν πρέπει πλέον να διοικεί τη Γάζα.