ΤΟ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να μείνει στην ιστορία για μια… διαδικαστική παραδοξότητα, που σημειώθηκε. Η συμφωνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε όταν ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, βγήκε από την αίθουσα μετά από παρότρυνση- όπως ελέχθη- του Γερμανού καγκελάριου. Η έξοδος από την αίθουσα του Ούγγρου Προέδρου και η παραμονή του, για λίγο, εκτός της αίθουσας, έδωσε τη «λύση».

 Η ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ, λοιπόν, απουσία του κ. Όρμπαν έδωσε «τέλος» στις προσπάθειες που καταβάλλονταν να βρεθεί τρόπος να ξεπερασθούν οι ενστάσεις. Δεν έγινε, βέβαια το ίδιο και σε ό,τι αφορά  την οικονομική  ενίσχυση της Ουκρανίας από την Ε.Ε., ύψους 50 δις ευρώ, κονδύλι στο οποίο δεν συναίνεσε ο Ούγγρος Πρόεδρος.

ΑΥΤΟ, πάντως, που παρακολουθήσαμε  δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, ως προς την πρακτική που υιοθετήθηκε. Τι μπορεί αυτό να σημαίνει στο μέλλον; Κάθε φορά που υπάρχει στην ατζέντα ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν έντονες ενστάσεις, αντί να βρεθεί τρόπος να ξεπερασθούν οι διαφορετικές απόψεις- όπως πάντα γίνεται στην Ε.Ε.- θα βγαίνει εκτός αιθούσης εκείνος που διαφωνεί;

ΜΠΟΡΕΙ η κίνηση αυτή να παρουσιάζεται πως «όλοι κέρδισαν»,  αλλά τούτο δεν ισχύει. Κι αυτό επειδή θεωρούμε πως από την διαδικασία έχασε η Ε.Ε. Γιατί προφανώς τούτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον, σε επόμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενδέχεται δε η επόμενη φορά να  είναι και στην επικείμενη Σύνοδο, στην οποία θα υπάρχουν στην ατζέντα ακανθώδη ζητήματα.

ΤΟ όλο θέμα, όπως προκύπτει, το έθιξε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είναι ηγέτης μιας μικρής χώρας στην Ε.Ε. Μιας χώρας, η οποία αντιμετωπίζει θέματα εθνικής επιβίωσης λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της από την Τουρκία.  Γι αυτό και αντέδρασε έντονα. Επειδή καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό, που παρακολουθήσαμε. «Η επιτυχία της Ε.Ε. όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από ένα διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη-μέλη σε μια κοινή προσέγγιση. Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα αρνητικό, ένα προηγούμενο το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης  σε σχέση το θέμα που δημιουργήθηκε.

ΑΠΟ όλη αυτή την ιστορία, αυτό που θα πρέπει να αναδειχθεί, είναι η ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να επιμένουν, για ξεκάθαρους λόγους, στο βέτο στην Ε.Ε.

Φιλελεύθερος