Weather Icon
Ιαπωνία , Ιράν , Ισραήλ , Παλαιστίνη 21 Νοεμβρίου 2023

Βίντεο-ντοκουμέντο! Ένοπλη επίθεση των Χούτι σε πλοίο στην Υεμένη

Βίντεο-ντοκουμέντο! Ένοπλη επίθεση των Χούτι σε πλοίο στην Υεμένη

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την ένοπλη επίθεση των Χούτι σε πλοίο στην Υεμένη. Οι αντάρτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο φορτηγό πλοίο «Galaxy Leader» στην Ερυθρά Θάλασσα και αμέσως υποχρέωσαν τον πλοίαρχο να αλλάξει πορεία.

Το «Galaxy Leader» που ανήκει σε εταιρεία ισραηλινού επιχειρηματία και το διαχειρίζεται ο ιαπωνικός ναυτιλιακός Όμιλος Nippon Yusen.

Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με τους Χούτι για να απελευθερωθεί το πλοίο. Το πλοίο μεταφοράς οχημάτων «Galaxy Leader», που είναι Ισραηλινής πλοιοκτησίας, το κατέλαβαν αντάρτες Χούτι την Κυριακή το βράδυ ενώ έπλεε προς νότια κατεύθυνση στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά της Υεμένης, με το Τόκιο να καταδικάζει σθεναρά την ενέργεια αυτή. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Ισραήλ, προσεγγίζουμε απευθείας τους Χούτι, ενώ καλούμε άμεσα τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Ιράν και άλλες χώρες να ζητήσουν από τους αντάρτες να απελευθερώσουν το πλοίο και τα μέλη του πληρώματός, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, η Γιόκο Καμικάουα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν το πλοίο σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ δύο πλοία που βρίσκονται υπό διαχείριση από την ίδια ιαπωνική εταιρεία που ελέγχει το Galaxy Leader, άλλαξαν πορεία για να αποφύγουν ένα ανάλογο περιστατικό.

Τρομοκρατική ενέργεια

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι Χούθι κατέλαβαν ένα πλοίο βρετανικής ιδιοκτησίας και ιαπωνικής εκμετάλλευσης στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια του Ιράν» που θα έχει συνέπειες στη διεθνή θαλάσσια ασφάλεια.

Οι Χούθι, σύμμαχος της Τεχεράνης, επιβεβαίωσαν ότι κατέλαβαν ένα πλοίο στην περιοχή αυτή, αλλά το χαρακτήρισαν ισραηλινό.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader, το οποίο διαχειρίζεται η Nippon Yusen, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία απευθύνει έκκληση στους Χούτι, ενώ ζητά τη βοήθεια των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και του Ιράν ώστε να εργαστούν για την ταχεία απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του.

ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube