Weather Icon

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δείχνει ενδιαφέρον για τον “διάδρομο διέλευσης” μέσω της Αρμενίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δείχνει ενδιαφέρον για τον “διάδρομο διέλευσης” μέσω της Αρμενίας

Η Κεντρική Ασία αναζητά νέες διαδρομές για τα εμπορεύματά της. Αυτές οι διαδρομές μπορούν να περάσουν από το Νότο, μέσω της Αρμενίας. 

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταρτίζουμε έναν λεπτομερή, ολοκληρωμένο και διαφανή αναφορά των όσων συνέβησαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ όχι μόνο αυτές τις ημέρες αλλά και τους προηγούμενους μήνες. δήλωσε ο Τζέϊμς O’Μπράιν, Αναπληρωτής Γραμματέας του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, σε ακρόαση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

“Εκτός από τους δικούς μας ερευνητές, έχουμε επίσης προσλάβει ανεξάρτητους ερευνητές που εργάζονται σε αυτή την περιοχή, χρησιμοποιούμε επίσης πληροφορίες από διεθνείς ΜΚΟ. Και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση, θα δημοσιεύσουμε τα συμπεράσματα για εσάς, αν και δεν μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα. Η επόμενη κατεύθυνση του έργου μας είναι η βοήθεια προς την Αρμενία.

Έχω συνεργαστεί με την αρμενική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και είμαι εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες που καταβάλλει η αρμενική κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση και τη διαφοροποίηση των σχέσεών της στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, ιδίως προς τη διατλαντική κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να βοηθήσουμε τον αρμενικό λαό να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ώστε να μπορέσουν οι αποφάσεις που πήρε με γενναιότητα να τον βοηθήσουν να οικοδομήσει ένα πιο ασφαλές και ευημερούν μέλλον.

Η τρίτη κατεύθυνση είναι ότι δεσμευόμαστε σε μια συνθήκη ειρήνης. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες – μια δοκιμασία για τα μέρη για να δουν αν μπορούν να περάσουν από τις καλές προθέσεις στο να πουν “ναι”. Από τον Σεπτέμβριο, έχουν πραγματοποιηθεί 13 επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ερεβάν και στο Μπακού. Συνεργαζόμαστε επίσης με τους Τούρκους εταίρους μας. Έχουμε πει ότι τίποτα δεν θα είναι εντάξει με το Αζερμπαϊτζάν μετά τα γεγονότα της 19ης Σεπτεμβρίου μέχρι να μην δούμε πραγματική πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ακυρώσαμε μια σειρά από επισκέψεις υψηλού επιπέδου και καταδικάσαμε τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν. Και δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μια παράκαμψη της απόφασης 907, επειδή δεν έχουμε δει καμία πραγματική βελτίωση της κατάστασης. Όλα αυτά αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης. Γιατί η ειρήνη είναι σημαντική τώρα; Πρώτα απ’ όλα, για οικονομικούς λόγους. Η Κεντρική Ασία αναζητά νέες διαδρομές για τα εμπορεύματά της.

Αυτές οι διαδρομές μπορούν να περάσουν από το Νότο, μέσω της Αρμενίας. Έχουμε πει ότι η χρήση βίας είναι απαράδεκτη, ο διάδρομος διέλευσης, ο οποίος θα κατασκευαστεί με τη συμμετοχή και τη συγκατάθεση της Αρμενίας, μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική έκρηξη για τις χώρες της περιοχής, καθώς και στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στα αγαθά που θα μεταφέρονται μέσω αυτού.

Εάν ο διάδρομος ανοίξει με τη χρήση βίας ή με τη συμμετοχή του Ιράν, θα υπάρξουν πολύ ισχυρές αντιδράσεις και η πρωτοβουλία δεν θα πετύχει. Στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα της επιλογής της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τι είδους πολιτικές σχέσεις θέλουν να έχουν στο μέλλον, θέλουν να οικοδομήσουν το μέλλον γύρω από τον άξονα της Ρωσίας και του Ιράν ως τους κύριους παίκτες στην περιφερειακή ασφάλεια;

Νομίζω ότι αυτό είναι ασταθές και ανεπιθύμητο, μεταξύ άλλων και για τις κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Έχουν τώρα την ευκαιρία να κάνουν μια άλλη επιλογή”, δήλωσε ο Τζέϊμς O’Μπράιν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Σχόλιο Infognomonpolitics.gr: Στα μέσα προς τα τέλη του Οκτωβρίου του 2023 σας είχαμε ενημερώσει για το δημοσίευμα του Sputnik Armenia, το οποίο πρότεινε μια εναλλακτική διαδρομή για τον διάδρομο IMEC της Ινδίας. Από τη στιγμή που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς βάζει εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου, οι Αρμένιοι προτείνουν να γίνει παράκαμψη του διαδρόμου ώστε να περάσει μέσα από τα εδάφη της. Έτσι, το φορτίο από την Ινδία μπορεί να παραδοθεί στο λιμάνι του Τσαμπαχάρ (νοτιοανατολικά του Ιράν), στη συνέχεια μέσω ξηράς στην Αρμενία (είτε οδικώς είτε σιδηροδρομικώς), στη συνέχεια στη Γεωργία και από εκεί στα λιμάνια της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας ή σε Ρωσία (μέσω θαλάσσιων λιμένων ή του διεθνούς σημείου ελέγχου Άνω Λαρς). Βέβαια αναλυτές υποστηρίζουν, ότι παρά την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο διάδρομος IMEC δεν έχει… πεθάνει.

Sputnik Armenia: Ποια εναλλακτική μπορεί να προσφέρει το Ερεβάν στο πάγωμα του ινδικού διαδρόμου λόγω πολέμου στο Ισραήλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube