Weather Icon

Την πώληρη αρμάτων Merkava στην Κύπρο “φρέναραν” οι Ισραηλινοί

Την πώληρη αρμάτων Merkava στην Κύπρο “φρέναραν” οι Ισραηλινοί

Του Χριστόφορου Νέστορος

Στην αεροπορική βάση Μπατάγνιτσα κοντά στο Βελιγράδι, βρίσκονται ήδη τα 11 στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-35 ρωσικής κατασκευής που πούλησε η Κύπρος στην Σερβία.

Τα 11 ελικόπτερα τα οποία παραλήφθηκαν με ειδικές πτήσεις μεταφοράς, επιθεωρήθηκαν χθες από τον Πρόεδρο Αλεξάντρ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε ότι με την αγορά αυτή η Σερβία θα ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία, προκειμένου να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή.
Το τίμημα της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, μέρος του όμως αντισταθμίστηκε με την εξαγωγή στην Λευκωσία, όπλων σερβικής κατασκευής.

Αλεξάντρ Βούτσιτς-Πρόεδρος Σερβίας
Πληρώσαμε περισσότερα από το ήμισυ της αξίας τους στους Κύπριους αδελφούς μας με τα δικά μας όπλα, κυρίως πυροβολικού.

 Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε θαυμασμό για τα ΜΙ 35 λέγοντας ότι όταν ακούς τον διακοπτόμενο ήχο που προκαλούν, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τρέξεις και να κρυφτείς.

Η Κύπρος αποφάσισε να αποσύρει τα Mi-35 λόγω δυσκολιών στην προμήθεια ανταλλακτικών, εξαιτίας των κυρώσεων. Αντισταθμίζοντας τα, με 6 μαχητικά ελικόπτερα Airbus H145.

Μεταξύ Δύσης και Ανατολής

Η Σερβία, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια στρέφεται και προς δυτικά όπλα. Η χώρα είναι ουδέτερη στρατιωτικά, αλλά συμμετέχει στη Σύμπραξη του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, ενώ παράλληλα έχει περιορίσει την στρατιωτική συνεργασία με την Μόσχα, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Κύπρος-Γαλλία συμμαχία

Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας για τα έτη 2024 -2025, υπεγράφη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή διμερών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων ναυτικής συνεργασίας, καθώς και ειδικές και αμφίβιες επιχειρήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γαλλία.

ΓΕΕΦ
Η υπογραφή του Προγράμματος αποτελεί απτή απόδειξη της άριστης σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Φρέναραν τα Merkava

Την ίδια ώρα δεν ακυρώνεται αλλά μετατίθεται χρονικά η προοπτική αγοράς αρμάτων μάχης Merkava 3 από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», την απόφαση για προσωρινό πάγωμα των συζητήσεων ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας Eyal Zamir, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη Γάζα.

 

ΠΗΓΗ: Alpha News Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube