Weather Icon

Συνεδριάζει στο Μαξίμου του Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για τον ανθρωπιστικό διάδρομο “Αμάλθεια”

Συνεδριάζει στο Μαξίμου του Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για τον ανθρωπιστικό διάδρομο “Αμάλθεια”

Η ατζέντα των συζητήσεων

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μετά την κοινή τους παρουσία στο Ελιζέ και στις εργασίες της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Γάζα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης σηκώνουν σήμερα την αυλαία του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου. Έχει προηγηθεί, αργά χθες το απόγευμα, το δείπνο του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια του οποίου οι δύο ηγέτες προχώρησαν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων που έχει παράξει η Διάσκεψη, την οποία συγκάλεσε στη γαλλική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Μακρόν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για μία πιθανή πολιτική λύση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. 

“Θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή. Η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα”, είναι το σήμα που εξέπεμψε από το Παρίσι η ελληνική πρωτεύουσα, με τα κύματα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας να απασχολούν, κατά κύριο λόγο, τις εργασίες της Διάσκεψης.

“Η Ελλάδα -μαζί με την Κύπρο- είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων. Έχουμε ήδη στείλει αεροπορικώς ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, στο αεροδρόμιο El Arish. Δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας με το Σινά, θα ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, προκειμένου αυτή η αρωγή να εισέλθει στη Γάζα από το νότο”, ανέφερε, στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός.

“Έχουμε επίσης συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τη συμβολή μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη. Θεωρώ ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας σε θέματα logistics από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που διεύρυνε στη γαλλική πρωτεύουσα τον κύκλο των επαφών που έχει ξεκινήσει με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου. 

Στο τετ α τετ με τον πρόεδρο Μακρόν συζητήθηκαν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις, η πρόταση για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης, αλλά και οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας. 

Παράλληλα, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απασχόλησε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής. “Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες”, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που… άκουσε στη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναλύει την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Μία πρόταση, την οποία στηρίζει στην ολότητά της η Αθήνα και η οποία αναπτύσσεται σε πέντε σημεία:

– Μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λάρνακα.

– Επιθεώρηση, καταγραφή, αποθήκευση βοήθειας.

– Ασφαλής φόρτωση σε πλοία και αεροπλάνα στη Λάρνακα.

– Διαδρομή, μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου ή αεροπορικώς με πλοία τα οποία θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία χωρών που λαμβάνουν μέρος στη βοήθεια.

– Εκφόρτωση παραλαβή και διανομή στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα απασχολήσουν, σε μεγάλο βαθμό, τη συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο θα έχει ως τελικό σημείο αναφοράς τις κοινές δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Παράλληλα, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν το Κυπριακό, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία. Από ελληνικής πλευράς, το “παρών” στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα δώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube