Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος , Παλαιστίνη 7 Νοεμβρίου 2023

Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα – Οι IDF έπληξαν πυρήνα της Χεζμπολάχ

Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα – Οι IDF έπληξαν πυρήνα της Χεζμπολάχ

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό στην Γάζα ένα μήνα μετά την επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής και την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και τρομοκρατών της Χαμάς.

Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν κοπάσει και από τις δύο πλευρές, ο στρατός του Ισραήλ έχει εισέλθει στη Γάζα· ο εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ είπε ότι οι δυνάμεις κινούνται προς την καρδιά της πόλης της Γάζας, ενώ ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε την Κυριακή ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν χωρίσει τη Γάζα στα δύο: σε βόρεια και νότια.

Λίγο νωρίτερα, σειρήνες που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν σε νότιες κοινότητες του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Σύμφωνα με τους Times of Israel, πρόκειται για τις νότιες κοινότητες Mivtahim, Talmei Eliyahu, Amioz, Sde Nitzan, Zohar και Ohad, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Όσο δεν απελευθερώνονται οι όμηροι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά της, η Χαμάς λέει ότι δεν θα τους απελευθερώσει ούτε θα σταματήσει να πολεμά όσο είναι η Γάζα υπό πολιορκία.

Βίντεο το οποίο αναδημοσιεύσαν οι IDF στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) καταγράφει κατοίκους της Γάζας να περνούν από το διάδρομο εκκένωσης τον οποίο οι IDF άνοιξαν για τους αμάχους στη βόρεια Γάζα για να μετακινηθούν προς τα νότια.

Νωρίτερα, οι IDF έπληξαν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ματαιώνοντας έτσι επίθεση της οργάνωσης κατά του Ισραήλ. Έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους, στρατιωτικό φυλάκιο της Χαμάς στην καρδιά της Γάζας. Το φυλάκιο αποτελείτο από περίπου 10 μέλη της Χαμάς, η κατάληψή του έγινε υπό την καθοδήγηση των χερσαίων στρατευμάτων της Ταξιαρχίας Nahal που αναγνώρισαν τον πυρήνα και κατεύθυναν την αεροπορική επίθεση στο φυλάκιο.

Αργότερα, τα στρατεύματα εντόπισαν μια αντιαρματική διμοιρία που δρούσε κοντά και κατεύθυναν μια πρόσθετη αεροπορική επιδρομή.

Αμείωτες οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε και εξαπέλυσε πυρά κατά δεκάδων θέσεων της Χαμάς. Ομοίως και οι ναυτικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας όπλα ακριβείας.

Τα στρατεύματα αναγνώρισαν επίσης μαχητές της Χαμάς που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Γκουντς στη συνοικία Shejaiya της πόλης της Γάζας και οι οποίοι σύμφωνα με τον στρατό σχεδίαζαν επίθεση κατά των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων. Μια αεροπορική επίθεση κατευθύνθηκε στο σημείο, η οποία οδήγησε σε «σημαντικές δευτερεύουσες εκρήξεις» που υποδηλώνουν την παρουσία αποθήκης όπλων, λέει ο στρατός.

Στο μεταξύ, οδηγίες να παραμείνουν κοντά σε ασφαλή σημεία και καταφύγια εν μέσω απροσδιόριστης προειδοποίησης ασφαλείας λαμβάνουν κάτοικοι σε κοινότητες στα βόρεια του Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, οι κάτοικοι στις Μετούλα, Γιφτάχ, Κφαρ Γκιλάντι, Μισγκάβ Αμ, Μανάρα, Μαλκία, Κφαρ Γιουβάλ, Μαργκάλιοτ και Ραμότ Ναφτάλι καλούνται να παραμείνουν κοντά σε προστατευόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας. Η κυκλοφορία σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές έχει αποκλειστεί.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιεί ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, που μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών», επισημαίνοντας ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους, ως ανθρώπινες ασπίδες.

LIBERAL.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube