Σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), τουλάχιστον το 45% των κατοικιών της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις 4 Νοεμβρίου και 200.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον σπίτια.

Σημειώνεται ότι η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο, με περισσότερους από 500 ανθρώπους ανά 100 τετραγωνικά μέτρα σε πολλές περιοχές.

Οι IDF έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές περίπου ένα χιλιόμετρο από το πέρασμα της Ράφα, που είναι ο μόνος τρόπος εισόδου και εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ αλλά από την Αίγυπτο. Ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου, που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ είναι ως επί το πλείστον κλειστό.

1,6 εκατομμύριο εκτοπισμένοι από την αρχή του πολέμου

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων συνεχίζει να αυξάνεται. Τα καταφύγια της UNRWA στην κεντρική και νότια Γάζα είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις νέες αφίξεις», τονίζει η UNRWA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει:

  • Σχεδόν 742.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) στεγάζονται σε 151 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά.
  • Πάνω από 582.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε 94 εγκαταστάσεις στην κεντρική Γάζα, την πόλη Khan Younis και τη Rafah.
  • Σχεδόν 160.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έβρισκαν καταφύγιο σε 57 σχολεία της UNRWA στις βόρειες περιοχές της Γάζας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2023, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.

«Η UNRWA δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα καταφύγια για να βοηθήσει ή να προστατεύσει τους εσωτερικά εκτοπισμένους και δεν έχει πληροφορίες για τις ανάγκες και τις συνθήκες τους»,, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η κατάσταση στη Γάζα σε αριθμούς

Στα καταφύγια, η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ακόμη και της βασικής υγιεινής. Οικογένειες στριμώχνονται σ’ ένα σχολικό κτίριο στο Deir al-Balah, στην κεντρική Γάζα, με σκηνές στημένες στην παιδική χαρά, με τα ρούχα κρεμασμένα στους διαδρόμους για να στεγνώσουν και τα παιδιά να κοιμούνται σε χαλάκια δίπλα στους ανήσυχους γονείς τους.

Η Suzan Wahidi, από την πόλη της Γάζας, λέει στο AP ότι έως και επτά άτομα μπορεί να μοιράζονται ένα χαλάκι – αν μπορούν να βρουν ένα.

«Τα παιδιά μας τώρα υποφέρουν από επιδημία. Υποφέρουν απ’ όλες τις ασθένειες που μπορείς να φανταστείς, διάρροιες, εμετούς, πυρετό. Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει τροφή να μας παρασχεθεί», περιγράφει απελπισμένη.

philenews / in.gr