Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ , Πακιστάν 8 Νοεμβρίου 2023

Οι ΗΠΑ κινούνται για να σταματήσουν την απέλαση 25.000 Αφγανών εργατών

Οι ΗΠΑ κινούνται για να σταματήσουν την απέλαση 25.000 Αφγανών εργατών

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκδώσει επιστολές σε περισσότερους από 25.000 Αφγανούς υπηκόους στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης στην Αμερική και μοιράστηκε τα ονόματά τους με τις αρχές στο Πακιστάν, ανέφεραν διπλωματικές και άλλες πηγές στο Dawn .

Ωστόσο, αυτοί οι Αφγανοί υπήκοοι αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον καθώς το Πακιστάν έχει εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με τη λίστα, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Επί του παρόντος, αυτοί οι Αφγανοί υπήκοοι ζουν στο Πακιστάν, αναμένοντας επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ.

Η κρίση προέκυψε όταν το Πακιστάν άρχισε να κρατά παράνομους Αφγανούς πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 1ης Νοεμβρίου για την οικειοθελή αναχώρησή τους στο Αφγανιστάν.

Αφότου οι Αφγανοί Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ το 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκκένωσε χιλιάδες Αφγανούς που είχαν εργαστεί για αυτούς και φοβούνταν τιμωρία στα χέρια της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι Αφγανοί υπήκοοι αντιμετώπισαν επίσης ενέργειες κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων κατά παράνομων ξένων υπηκόων, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να απευθυνθούν στην πακιστανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτές οι επιστολές θα χρησίμευαν για τους ενδιαφερόμενους Αφγανούς υπηκόους ως εγγύηση για να ζήσουν στο Πακιστάν χωρίς να φοβούνται ότι θα συλληφθούν και στη συνέχεια θα απελαθούν.

«Είμαστε σε στενή και συνεχή επαφή με την κυβέρνηση του Πακιστάν για την ασφάλεια των ατόμων στους αγωγούς των ΗΠΑ. Η βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια των ευάλωτων ατόμων και ατόμων που κινδυνεύουν», δήλωσε στο Dawn ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ Τζόναθαν Λάλεϊ .

«Ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών να διασφαλίσουν την ασφαλή και αποτελεσματική επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ μοιράστηκε μια λίστα με Αφγανούς υπηκόους – οι οποίοι βρίσκονται υπό διαδικασία για επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση – με την κυβέρνηση του Πακιστάν, είπε ο κ. Lalley.

«Καμία νομική αξία»

Το ξίφος της απέλασης μπορεί να κρέμεται ακόμα πάνω από αυτούς τους Αφγανούς υπηκόους, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποδώσει οποιαδήποτε νομική αξία στις επιστολές που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είπε στο Dawn ότι δεν υπήρξε συμφωνία ή συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών ότι οι επιστολές προς τα πάνω από 25.000 άτομα θα έχουν νομική ισχύ.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις σχετικά με τη λίστα, ισχυριζόμενος ότι περιλάμβανε και εκείνους που δεν ήταν Αφγανοί υπήκοοι.

Ο κατάλογος έχει πολλά ελαττώματα, καθώς ανέφερε μόνο ονόματα ατόμων χωρίς να παρέχει τα ονόματα και τις διευθύνσεις των πατέρων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μετά από ένσταση που διατυπώθηκε σχετικά με τις ελλιπείς πληροφορίες και τη συμπερίληψη μη Αφγανών, η πρεσβεία των ΗΠΑ υποσχέθηκε να παράσχει μια ενημερωμένη λίστα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας είπε ότι οι πληροφορίες δεν παρασχέθηκαν «για λόγους ιδιωτικότητας και ασφάλειας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν μόνο ό,τι ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι οι Αφγανοί που έκαναν αίτηση για επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα απελαθούν από το Πακιστάν και θα μπορούσαν να φύγουν από το Πακιστάν…»

Καθυστερημένη επανεγκατάσταση

Το Πακιστάν έχει επίσης κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την καθυστέρηση της διαδικασίας επανεγκατάστασης τα τελευταία δύο χρόνια.

Από το 2021, υπήρχε αρκετός χρόνος για τις ΗΠΑ να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις αυτών των ατόμων για επανεγκατάσταση, είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν και πάλι «να καθυστερήσουν περαιτέρω το θέμα».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες έως δύο χρόνια και στο μεταξύ, αυτά τα άτομα θα συνεχίσουν να παραμένουν στο Πακιστάν.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι στα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα θα δοθούν βίζα ή θα εγκριθούν για επανεγκατάσταση σε τρίτη χώρα».

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης ότι η λίστα φέρει τα ονόματα περισσότερων από 25.000 ατόμων που είναι μόνο οι κύριοι υποψήφιοι.

Ακόμα κι αν υποθέσετε ένα μέγεθος οικογένειας τεσσάρων για κάθε άτομο, το σύνολο θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 100.000, παρατήρησε.

Ο κ. Lalley είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «διερευνά ενεργά όλες τις πιθανές επιλογές για να επεκτείνει την ικανότητα επεξεργασίας βίζας προσφύγων και μεταναστών στο Πακιστάν».

«Η συνεργασία για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας είναι κάτι που συνεχίζουμε να συζητάμε ενεργά με την κυβέρνηση του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών του Πρέσβη Blome και της διαχειριστή της USAID [Samantha] Power με τον Υπουργό Εξωτερικών Jilani».

Επανέλαβε την έκκληση να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και πρόσθεσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ανοιχτή γραμμή με πληροφορίες διαθέσιμες στα αγγλικά, νταρί και παστούν για αφγανούς υπηκόους να αναζητήσουν βοήθεια και καθοδήγηση.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ακόμη και πριν το Πακιστάν ανακοινώσει την πολιτική της απέλασης, οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με την κυβέρνηση «για να εξασφαλίσουν την προστασία των Αφγανών προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και εκείνων που βρίσκονται στον αγωγό επανεγκατάστασης των ΗΠΑ».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επεξεργασία Αφγανών που είναι επιλέξιμοι για μετανάστευση ή επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες… Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα συνεχίσουμε να θίγουμε αυτά τα ζητήματα σε όλα τα επίπεδα με την πακιστανική κυβέρνηση, σε συντονισμό με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες ομοϊδεάτες χώρες». είπε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube