Weather Icon

Ο ορισμός της υποκρισίας η έρευνα Cyprus Confidential – Ο πραγματικός παράδεισος ξεπλύματος και ο ρόλος της Τουρκίας

Ο ορισμός της υποκρισίας η έρευνα Cyprus Confidential – Ο πραγματικός παράδεισος ξεπλύματος και ο ρόλος της Τουρκίας

Ποιοί είναι οι χρηματοδότες της έρευνας και γιατί η ταυτότητά τους μαρτυρεί τα βρώμικα κίνητρά τους. Πως οι παράνομες δραστηριότητες στο Ψευδοκράτος προκαλούν ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στον τοπικό πληθυσμό.

Στην έρευνα «Cyprus Confidential», την οποία υπογράφουν 270 δημοσιογράφοι από 57 χώρες και υποστηρίζει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος που διευκολύνει Ρώσους ολιγάρχες να ξεπλένουν χρήμα και να ξεπερνούν τις κυρώσεις αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr Χρήστος Κωνσταντινίδης μιλώντας στην εκπομπή «Leaders» στις 27 Νοεμβρίου 2023. Αποκάλυψη για τους χρηματοδότες της έρευνας, οι οποίοι κινούν υποψίες για τα πραγματικά κίνητρά της, αλλά και γιατί αποφεύγεται η αναφορά στο τι πραγματικά συμβαίνει στα Κατεχόμενα και την Τουρκία.

Δείτε την παρέμβαση του Χρήστου Κωνσταντινίδη:

Το ρεπορτάζ

Το «Cyprus Confidential» – «Κύπρος εμπιστευτικό» ελληνιστί είναι μία έρευνα την οποία υπογράφει μία κοινοπραξία 270 δημοσιογράφων από 57 χώρες, το λεγόμενο «διεθνές κονσόρτσιουμ δημοσιογραφικής έρευνας ICIJ». Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου, παραμονή της επετείου ανακήρυξης του Ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου) αναφέρει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος, το οποίο διευκολύνει Ρώσους ολιγάρχες να ξεπλένουν χρήμα και να ξεπερνούν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν ανακάλυψαν την Αμερική

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσουμε εν προκειμένω είναι, ότι οι δημοσιογράφοι στην ιστοσελίδα της κοινοπραξίας που υπογράφουν την εν λόγω έρευνα δεν ανακάλυψαν την Αμερική. Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στη Μεγαλόνησο υπάρχει διαφθορά σε διάφορους τομείς. Οπότε όσα μας λένε αποτελούν επιμελώς ξαναζεσταμένο φαγητό.

Ποιοι χρηματοδοτούν την έρευνα;

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι η χρηματοδότηση της έρευνας. Μπορεί στην επίσημη ιστοσελίδα του διεθνούς κονσόρτιουμ δημοσιογραφικής έρευνας να αναφέρει, ότι οι δημοσιογράφοι παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού, Κύπρια δημοσιογράφο με έδρα το Λονδίνο, μεταξύ των χρηματοδοτών τους είναι και το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών (Φόρειν Όφις) όπως και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διάφορα ιδρύματα του Σόρος.

Υποκρισία

Ισώς εδώ κρύβεται και η ουσία της υπόθεσης. Γιατί το να στήνεται στον τοίχο η Κυπριακή Δημοκρατία για διαφθορά είναι σκέτη υποκρισία. Γιατί στην έρευνα δεν γίνεται καμία αναφορά για τα Κατεχόμενα και την Τουρκία.  Πρόσφατα δημοσίευμα στον Guardian ανέφερε, ότι το Ψευδοκράτος αποτελεί παράδεισο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πώς; Μέσω αγοράς ακινήτων από Ρώσους και Ισραηλινούς και όχι μόνο.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος δημοσίευσε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) παρακολουθούν την απόκτηση ακινήτων στα κατεχόμενα από αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ισραηλινοί και Ιρανοί πολίτες.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Φιντάν ρωτήθηκε σχετικά με τον ισχυρισμό ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στα κατεχόμενα αγοράστηκαν από μεσάζοντες που συνδέονται με το Ισραήλ και είπε ότι εξετάζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα θέμα που εξέταζαν κατά την προηγούμενη θητεία του [στη ΜΙΤ]. Ανέφερε ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί βρίσκονται επίσης υπό την παρακολούθηση της MΙΤ.

Μειοψηφία οι Τουρκοκύπριοι

Εδώ υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα που συνδέεται με την υπόθεση, γιατί πολύ απλά δείχνει ξεκάθαρα, πως ένα πρόβλημα δημιουργεί ένα άλλο. Πριν μερικές ημέρες στον τουρκοκυπριακό Τύπο φιλοξενήθηκαν δηλώσεις Τουρκοκύπριων παραγόντων, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν! Γίνονται μειονότητα στην ίδια τους την πατρίδα. Πώς; Λόγω της αύξησης αγοράς ακινήτων από Ρώσους και Ισραηλινούς! Μάλιστα σε ορισμένα χωριά όπως στο κατεχόμενο Τρίκωμο οι αλλοδαποί κατέλαβαν σταδιακά την πλειοψηφία.

«Σε περίπτωση που έρθουν ακόμη 100 χιλιάδες Ρώσοι, το πρόβλημα θα αντικατοπτριστεί και στη Λευκωσία, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των αλλοδαπών. Οι Ρώσοι θα μας διώξουν από εδώ κάποια μέρα», γράφτηκε μεταξύ άλλων στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Στη λίστα με επικίνδυνες χώρες για ξέπλυμα η Τουρκία

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα της έρευνας που κατηγορεί την Κύπρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ίσως το κλειδί στην υπόθεση είναι και πάλι η Τουρκία, η οποία κατέχει το 38% του νησιού. Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου των επικίνδυνων κρατών για ξέπλυμα χρήματος και υποστήριξη της Τρομοκρατίας, ανάμεσα σε χώρες όπως η Αλβανία, το Γιβραλτάρ, η Υεμένη και πολλά άλλα κράτη. Στη λίστα με αυτά τα μέρη απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ίσως οι δημοσιογράφοι της κοινοπραξίας θα μπορούσαν σε μία μελλοντική έρευνα να εστιάσουν περισσότερο στη συσχέτιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που άφησε ανοικτό τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία και τη διευκόλυνε για την παράκαμψη των κυρώσεων. Μάλιστα σύμφωνα με τους Financial Times, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία αγαθών ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας έχουν αυξηθεί φέτος, εντείνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ότι η χώρα λειτουργεί ως αγωγός για «ευαίσθητα είδη» που κατασκευάζονται στη Δύση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube