Ευθύς αλλά και… δικτάτορας. Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο συνάντησε χθες στην Καλιφόρνια.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, με τον Σι γνωρίζονται για πάνω από μια δεκαετία, από τότε που ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι. Επομένως, οι δυο τους ξέρουν πώς να συνεργάζονται. «Νομίζω ότι ξέρω αυτό τον άνθρωπο. Ξέρω τον τρόπο λειτουργίας του. Έχουμε διαφωνίες. Έχει διαφορετική άποψη από μένα για πολλά πράγματα», είπε. «Αλλά είναι ευθύς. Δεν εννοώ καλός, κακός ή αδιάφορος – απλώς είναι ευθύς».

Δεν έμεινε όμως εκεί. Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου σχετικά με το αν εμμένει στο σχόλιο που έκανε τον Ιούνιο αποκαλώντας τον Σι δικτάτορα, ο Μπάιντεν επανέλαβε τον χαρακτηρισμό.  «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, με την δήλωσή του να απειλεί να δυναμιτίσει το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε λίγο νωρίτερα στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Πεκίνου, με το ινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει σήμερα ότι ο χαρακτηρισμός του Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα» από τον Αμερικανό πρόεδρο είναι εξαιρετικά εσφαλμένος και συνιστά ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση.

«Αυτό το είδος δηλώσεων είναι εξαιρετικά εσφαλμένο και αποτελεί ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ. «Υπάρχουν πάντα κακόβουλοι άνθρωποι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις και οι οποίοι δεν θα το πετύχουν», πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.

Ναυτεμπορική