Weather Icon

Modern Diplomacy: Ηγεμόνας της Δυτικής Ασίας! Η κατάληψη του «Διάδρομου Ζανγκεζούρ» από το Αζερμπαϊτζάν θα επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στα σύνορα του Ιράν

Modern Diplomacy: Ηγεμόνας της Δυτικής Ασίας! Η κατάληψη του «Διάδρομου Ζανγκεζούρ» από το Αζερμπαϊτζάν θα επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στα σύνορα του Ιράν

Οι προειδοποιήσεις για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Γάζα σε περιφερειακή είναι υπερβολικές, γράφει το Modern Diplomacy.

Η σιωπή της Σαουδικής Αραβίας είναι εκκωφαντική από μόνη της. Αυτή η σιωπή είναι εκκωφαντική και από την πλευρά της Τουρκίας. Η Αίγυπτος προσχώρησε σε αυτή τη σιωπή. Αν και αυτές οι δυνάμεις έχουν εκφράσει επίσημα την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους, απέφυγαν από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ενέργεια. Το Ιράν έχει πιο σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας στα βόρεια σύνορά του και δεν μπορεί να επιτρέψει ανοιχτή ή κρυφή σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει αντιμετωπίσει σοβαρή απειλή για τα βόρεια σύνορά του λόγω της αστάθειας στον Καύκασο. Εφόσον το Αζερμπαϊτζάν κόβει στα δύο την Αρμενία με την υποστήριξη της Τουρκίας, η προοπτική των αυτονομιστικών συναισθημάτων στο βόρειο Ιράν ανησυχεί σοβαρά την Τεχεράνη.

12-23 εκατομμύρια Αζέροι ζουν στο Βόρειο Ιράν, περισσότεροι από ό,τι στο ίδιο το Αζερμπαϊτζάν.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023, το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε και κατέλαβε το αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι κατέφυγαν στην Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν συζητά επί του παρόντος τον διάδρομο του Ζανγκεζούρ. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε δημόσια ότι το άνοιγμα του διαδρόμου είναι η κύρια προτεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία υποστήριξε επίσημα το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Σεπτεμβρίου του 2023. Λίγο αργότερα, ο Ερντογάν επισκέφτηκε το Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Τουρκία, την Αρμενία και το Ιράν, μαζί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Η Άγκυρα και το Μπακού θα ήθελαν ο διάδρομος του Ζανγκεζούρ να ξεκινά από εκεί.

Μετά τη συνάντησή τους στο Ναχιτσεβάν, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Εάν το Αζερμπαϊτζάν καταλάβει τον διάδρομο Ζανγκεζούρ, θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για την Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της στα βόρεια σύνορα του Ιράν. 13-19 εκατομμύρια Αζέροι ζουν στο βόρειο τμήμα του Ιράν. Είναι η περιοχή που προσπάθησε να διαχωριστεί από το Ιράν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά εκείνη την εποχή, το Ιράν απολάμβανε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Σήμερα δεν είναι έτσι.

Εάν το Αζερμπαϊτζάν καταλάβει τον διάδρομο Ζανγκεζούρ, θα επεκτείνει τα σύνορά του με το Ιράν, και εάν ο αζερικός πληθυσμός στο βόρειο Ιράν κηρύξει την ένωσή του με το Αζερμπαϊτζάν και τον χωρισμό του από το Ιράν, η Τουρκία θα πάρει όλα τα αποθέματα πετρελαίου που χρειάζεται. Ένα τέτοιο σενάριο θα κάνει την Τουρκία ηγεμόνα της Δυτικής Ασίας και αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας για κυριαρχία στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube