Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 10 Νοεμβρίου 2023

Μ. Μπαργκούτι: ΄Οχι σε νέα κατοχή της Γάζας

Μ. Μπαργκούτι: ΄Οχι σε νέα κατοχή της Γάζας

“Ετοιμη να αναγνωρίσει το Ισραήλ η Χαμάς υπό προϋποθέσεις”.

Μιλώντας στη DW ο Παλαιστίνιος πολιτικός ζητά τερματισμό της κατοχής, απομάκρυνση των οικισμών και εκλογές. “Ετοιμη να αναγνωρίσει το Ισραήλ η Χαμάς υπό προϋποθέσεις”.

Από τη Ραμάλα, πρωτεύουσα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο Μουσταφά Μπαργκούτι μας το επιβεβαιώνει. “Ναι”, λέει μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle, “γνωρίζουμε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους κρατούμενους που είναι πολίτες, και όλους τους Ισραηλινούς με διπλή υπηκοότητα αμέσως, χωρίς αντάλλαγμα, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ώστε να απελευθερωθούν χωρίς να χτυπηθεί κανείς, όπως έγινε και με τους τέσσερις κρατούμενους πριν. Αλλά το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει την κατάπαυση του πυρός…”.

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός ανήκει στις μετριοπαθείς φωνές της Παλαιστίνης. Γιατρός στο επάγγελμα, είναι Γενικός Γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2002. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως μια τρίτη πολιτική δύναμη στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο ανάμεσα στη Φατάχ, ένα κόμμα που θεωρείται ακόμη και ανάμεσα στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Δυτικής Όχθης ως διεφθαρμένο και αντιδημοκρατικό, και τη Χαμάς, ένα ακραίο φονταμενταλιστικό κόμμα.

“Να τελειώσει η κατοχή, λύση στη βάση δύο κρατών”

Αλλά πώς είναι δυνατόν δυνατόν να υπάρξει εκεχειρία, όταν το Ισραήλ συνεχίζει να δέχεται ρουκέτες στην επικράτειά του από τη Λωρίδα της Γάζας; Όταν η Χαμάς, μια οργάνωση που έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την ΕΕ κι άλλα κράτη, αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ; Ο Μπαργκούτι υπενθυμίζει ότι και παλαιότερα και η PLO είχε χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικό κόμμα. Κι όταν η Φατάχ, η PLO και όλοι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αναγνώρισαν το Ισραήλ ως κράτος, εκείνο από την πλευρά του αναγνώρισε την PLO μόνο ως διαπραγματευτικό εταίρο, και όχι ως μια αρχή ενός παλαιστινιακού κράτους. “Αυτό που λένε τώρα οι άνθρωποι της Χαμάς” μας εξηγεί, “είναι ότι δεν θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος, όπως με την Φατάχ. Η Χαμάς είναι έτοιμη για λύση στη βάση δύο κρατών, αν το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναγνωρίσει από την πλευρά του το παλαιστινιακό κράτος. Πρέπει να είναι αμοιβαία η αναγνώριση και όχι μόνο από τη μία πλευρά. Αυτή είναι η πραγματική θέση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών. Φυσικά αυτό σημαίνει επίσης για το Ισραήλ το δικαίωμα ύπαρξης…”.

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός κάνει σαφές ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν αντέχει άλλο τη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής και την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών. Μπορεί η παγκόσμια προσοχή να είναι στραμμένη στις εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη η βία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο DPA επικαλούμενο τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας, ο ισραηλινός στρατός IDF σκότωσε τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 13 σε στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό καταυλισμό στη Τζενίν. Από την ισραηλινή πλευρά αναφέρθηκε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να επιτεθεί σε ενόπλους κατοίκους της Τζενίνκατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον κατοίκων που πυροβολούσαν τους στρατιώτες και πετούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αντίστοιχες επιχειρήσεις με νεκρούς έγιναν και σε άλλες πόλεις, ενώ πολύνεκρες συγκρούσεις γίνονται και με τους έποικους. “Οι Ισραηλινοί πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν λύση ενός κράτους ή λύση δύο κρατών εν ειρήνη με ένα παλαιστινιακό κράτος” τονίζει. “Αν θέλουν λύση δύο κρατών, πρέπει να σταματήσουν την κατοχή και να απομακρύνουν παράνομες δομές στην Δυτική Όχθη που είναι οι ισραηλινοί οικισμοί. Αν δεν απομακρύνουν τους οικισμούς, σημαίνει ότι δεν θέλουν δύο κράτη. Η μόνη λύση θα ήταν ένα παλαιστινιακό δημοκρατικό κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους στη βάση της λύσης δύο κρατών, το ένα δίπλα στο άλλο”.

“Θα υπάρξει αντίσταση”

Εκείνο που επίσης υπογραμμίζει ο Μπαργκούτι μιλώντας στη DW είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποδεχθούν ποτέ τον διαχωρισμό της Λωρίδας της Γάζαςαπό τη Δυτική Όχθη, ούτε τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την περίοδο μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα με τη διατήρηση της “ευθύνης ασφάλειας” επ΄αόριστον. “Αυτό σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θέλει να καταλάβει τη Γάζα από το εσωτερικό της” λέει. “Την έχει ήδη καταλάβει από έξω, επειδή ελέγχει τη θάλασσα, τον εναέριο χώρο, τα περάσματα προς τη Γάζα και τα σημεία ελέγχου.Τώρα θέλει να πάει από μέσα και να την καταλάβει για δεύτερη φορά. Ξέρει πολύ καλά ότι θα υπάρξει αντίσταση…. θέλει να αναγκάσει τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν προς την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος δεν το δέχεται, η Ιορδανία δεν το δέχεται, αλλά και οι κάτοικοι επίσης γιατί δεν θέλουν να γίνουν ξανά πρόσφυγες. Ξέρετε ότι το 70% του λαού της Γάζας έχουν ήδη γίνει πρόσφυγες, όταν εξωθήθηκαν από το Ισραήλ το 1948″…Και θεωρεί ότι η μόνη χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε να σταματήσει αυτό που συμβαίνει τώρα είναι οι ΗΠΑ επιτυγχάνοντας κατάπαυση του πυρός διαρκείας. “Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο μόνο για κάποιου είδους παύσεις ανθρωπιστικές.Σαν να λένε στον λαό ότι δεν θα σας σκοτώσουμε τις επόμενες 2 ώρες, αλλά μετά από 2 ώρες θα αρχίσουμε να σας σκοτώνουμε ξανά. Θα δώσουν επίσης μικρότερες βόμβες στο Ισραήλ, έτσι ώστε το Ισραήλ να μην σκοτώσει εκατό ανθρώπους με ένα χτύπημα, θα τους σκοτώνει δέκα-δέκα”.

Αυτές τις ημέρες ο Μπαργκούτι έκανε έκκληση σε όλους τους παλαιστίνιους ηγέτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διατυπώσουν από κοινού πρόταση για την επίλυση του προβλήματος. “Καλέσαμε την ηγεσία της PLO να ζητήσει τη σύγκληση όλων των δυνάμεων προκειμένου να χαραχτεί κοινή γραμμή” μας είπε. “Περιμένουμε τώρα από τον Μαχμούτ Αμπάς να το κάνει”. Ο ηλικίας 88 χρονών πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ασκεί τα καθήκοντά του από το 2009 χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Ακόμη και τελευταία, το 2021 ανέβαλε για μια ακόμη φορά τις εκλογές. “Επειδή το Ισραήλ δεν ήθελε εκλογές, ο Αμπάς δεν ήθελε εκλογές αλλά ούτε και οι ΗΠΑ, επειδή η Φατάχ δεν θα έπαιρνε την πλειοψηφία, αλλά και η Χαμάς επίσης δεν θα έπαιρνε την πλειοψηφία. Αν είχαμε εκλογές, θα ήταν ένα πλουραλιστικό σύστημα με πολλά κόμματα και όχι ένα κόμμα να έχει την πλειοψηφία” μας εξηγεί ο Μπαργκούτι. Δεδομένης της κατάστασης τον ρωτάμε, θα είχε θέση και ρόλο σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η Χαμάς μετά τις φρικτές σφαγές πάνω από 1400 πολιτών του Ισραήλ, παιδιών, βρεφών, νέων που χόρευαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ; “Η Χαμάς θα μπορούσε να είναι είτε μέρος του προβλήματος είτε της λύσης. Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια ενιαία παλαιστινιακή ηγεσία με όλα τα κόμματα μαζί, ώστε να μπορεί να είναι μέρος της λύσης”.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube