Weather Icon

Κωνσταντίνος Πικραμένος: Διατεθειμένοι να αγοράσουν νεοθωμανική… ειρήνη

Κωνσταντίνος Πικραμένος: Διατεθειμένοι να αγοράσουν νεοθωμανική… ειρήνη

O Kώστας Πικραμένος είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting (εταιρία εκπόνησης στρατηγικών μελετών) με έδρα τη Μασσαλία. Εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ, μιλάει για το νέο του βιβλίο που υπογράφει «Τουρκία 1923-2023- Ένας αιώνας», επισημαίνοντας τον κίνδυνο να εισέλθει η Ελλάδα «μοιρολατρικά στη νεο-οθωμανική σφαίρα επιρροής».

1) Βιβλίο: “Τουρκία 1923-2023: Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Γαλάζια Πατρίδα”

– Το βιβλίο υπό τη μορφή 45 ερωτήσεων – απαντήσεων επεξηγεί με εύληπτο τρόπο άγνωστες πτυχές της Τουρκίας. Καλύπτει 5 Θεματικές ενότητες: Πολιτική, Κοινωνία – Ισλάμ, Οικονομία-Οργανωμένο Έγκλημα, Διεθνείς Σχέσεις και Ένοπλες Δυνάμεις – ΜΙΤ.

H απόφαση συγγραφής του ανά χείρας πονήματος προέκυψε από δύο λόγους: α) Την 100η επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας και β) την ανάγκη πληροφόρησης για άγνωστες πτυχές της σύγχρονης Τουρκίας με τρόπο κατανοητό για τον μέσο αναγνώστη. Είναι αλήθεια ότι η κύρια Ελληνική βιβλιογραφία για την Τουρκία έχει ιστορικό ή/και γεωπολιτικό περιεχόμενο αφήνοντας στο περιθώριο εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής της γείτονος χώρας

Κάθε φορά που ο αναγνώστης ακούει ή βλέπει ένα ρεπορτάζ για την Τουρκία, μπορεί να ανατρέξει στο αντίστοιχο υποκεφάλαιο – ερώτηση και να πάρει την απάντηση που αναζητά. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο πρακτικό και εύληπτο σε σχέση με ένα ενιαίο κείμενο 200 σελίδων όπως μια μονογραφία ή δοκίμιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ, 1923-2023. Ένας αιώνας

2) Ερντογάν

Το κυρίαρχο αφήγημα στην Τουρκία είναι οτι η σύσταση του Ελληνικού Κράτους ήταν προϊον του Δυτικού Ιμπεριαλισμού (Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία) στα πλαίσια της φθοράς της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα επιβίωσε και επιβιώνει χάρη στην οικονομική και πολιτική στήριξη των Δυτικών. Άλλωστε η Ελληνική Επανάσταση θεωρείται ακόμη και σήμερα τόσο από τους Κεμαλικούς όσο και τους Ισλαμιστές ως “ανταρσία” και όχι Επανάσταση αυτοδιάθεσης ενός Έθνους. Η Τουρκία θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια safe zone για τις εξαγωγές της ασκώντας de facto έλεγχο. Ταυτόχρονα είτε μέσω του Εθνικού Όρκου είτε μέσω της Γαλάζιας Πατρίδας θέλει να αυξήσει την κυριαρχία της είτε διεκδικώντας νησιά είτε περιορίζοντας το δικαίωμα της Ελλάδος για επέκταση των Χωρικών Υδάτων (casus belli). Εν κατακλείδι οι Τούρκοι, ειδικά οι ισλαμοφασίστες (κόμματα Ερντογάν – Μπαχτσελί) νιώθουν να ασφυκτιούν στα υφιστάμενα σύνορα που καθόρισε η Συνθήκη της Λωζάνης.

ΕΥΠ

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν εκπονούν Εκθέσεις Πεπραγμένων για ευνόητους λόγους. Η Έκθεση που δημοσιεύθηκε είναι ένα copy paste από δημοσιεύματα του Τύπου και γενικολογίες. Βαφτίζει το κρέας ψάρι παρουσιάζοντας αστοχίες ως επιτυχίες.

Αν θέλουν στη Κατεχάκη εξωστρέφεια θα πρέπει ο Διοικητής της ΕΥΠ μια φορά το τρίμηνο να ενημερώνει κεκλεισμένων των θυρών τους Βουλευτές… Όμως στη Βουλή δεν υπάρχει ΚΑΝ Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Πληροφοριών. Οπότε περι τίνος μιλάμε τελικά;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube