Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές στον Λίβανο μετά την εκτόξευση πύραυλου εδάφους-αέρος σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα τη νύχτα και την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι κατέρριψε το drone. Το Ισραήλ το αρνείται.

Αναλυτικότερα, η Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε drone του στρατού του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας χρησιμοποιώντας πύραυλο εδάφους-αέρος.

Ισραήλ: «Καμία ζημιά» στο drone

Ο ισραηλινός στρατός αμφισβήτησε την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, ότι μαχητές του κατέρριψαν το ισραηλινό drone λίγο μετά τα μεσάνυχτα πάνω από δύο χωριά στη λιβανική πλευρά των συνόρων.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο ένας πύραυλος εδάφους-αέρος προς ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του. «Σε απάντηση, ο στρατός χτύπησε τον τρομοκρατικό πυρήνα που εκτόξευσε τον πύραυλο και τον τόπο εκτόξευσης», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ζημιά στο drone».

Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά προς την πηγή ρουκετών που εκτοξεύθηκαν στην περιοχή όρος Ντοβ και στο Όρος Ερμών.

Το Ισραήλ δεν ταυτοποίησε τους φερόμενους δράστες σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Χεζμπολάχ ανακοινώνει την κατάρριψη ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Οι κινήσεις αυτές της Χεζμπολάχ εκλαμβάνονται από τους αναλυτές ως μια «νέα φάση» στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 63 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε άμαχοι.

Ναυτεμπορική