Το κοίτασμα Tamar είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή αερίου του Ισραήλ, με υπολογιζόμενο απόθεμα 13,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) αερίου. Το Λεβιάθαν υπολογίζεται ότι διαθέτει 22 TCF αερίου. Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, κατά το 2022, το 85% του φυσικού αερίου που παρήχθη από το Ταμάρ διοχετεύτηκε στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με την Globes, η οδηγία του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών για επανέναρξη της τροφοδοσίας από το Tamar μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: Η απειλή από ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χαμάς έχει μειωθεί, λόγω των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και -δεύτερο- οι συνεχείς εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την παραγωγή από το κοίτασμα Karish, η οποία προορίζεται εξ ολοκλήρου για την τοπική αγορά.

Άλλο δημοσίευμα, του Bloomberg, αναφέρει ότι οι ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο αυξήθηκαν έως και 60% μέσα στον Νοέμβριο, καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω του πολέμου με τη Χαμάς μειώνονται. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι προμήθειες προς την Αίγυπτο έχουν αυξηθεί σε 350-400 εκατ. κυβικά πόδια την ημέρα, από περίπου 250 εκατ. νωρίτερα τον Νοέμβριο. Παρόλα αυτά, η ποσότητα είναι σχεδόν η μισή της κανονικής ροής πριν από τον πόλεμο.

Φιλελεύθερος