Πλήθος αντιδράσεων και τοποθετήσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Ισραηλινής Κληρονομιάς, Αμιτσάι Ελιγιάχου, ότι η χρήση πυρηνικής βόμβας κατά της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί «εναλλακτική επιλογή».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξη για μια υποθετική πυρηνική επιλογή, ο Ελιγιάχου απάντησε: «Αυτός είναι ένας τρόπος».

Σημειώνεται ότι ο Ελιγιάχου ανήκει σ’ ένα ακροδεξιό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έσπευσε άμεσα να πάρει αποστάσεις, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για δηλώσεις που δεν έχουν «καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ο Νετανιάχου ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή του υπουργού στις κυβερνητικές συνεδριάσεις «μέχρι νεωτέρας».

Η δήλωση προκάλεσε αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς, διεξήγαγε προκαταρκτικές επαφές ενόψει της αναγνώρισης του εβραϊκού κράτους, καθώς και επικρίσεις εναντίον του Νετανιάχου διότι δεν απέπεμψε τον υπουργό.

Επίσης το Ιράν ζήτησε μια ταχεία διεθνή απάντηση. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να αναλάβουν άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλισθεί αυτό το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ. Αύριο είναι αργά», έγραψε την Δευτέρα, στην πλατφόρμα X ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

ΗΠΑ: «Εντελώς απαράδεκτη» η δήλωση

Η διπλωματία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Δευτέρα «απαράδεκτη» τη δήλωση Ισραηλινού υπουργού και κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από τη χρήση «ρητορικής μίσους».

«Ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση αποκήρυξαν αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες κι εμείς βρίσκουμε εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλα τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση να απέχουν από τη ρητορική μίσους που θα επέτεινε τις εντάσεις περαιτέρω», πρόσθεσε.

Ρωσία: Το Ισραήλ παραδέχεται πως έχει πυρηνικά όπλα

Την δήλωση του Αμιτσάι Ελιγιάχου σχολίασε επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως δημιουργεί τεράστιο αριθμό ερωτημάτων.

Η δήλωση αυτή «θέτει ένα τεράστιο αριθμό ερωτημάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι ότι το Ισραήλ φάνηκε να παραδέχεται πως έχει πυρηνικά όπλα.

Σημειώνεται ότι το Ισράηλ δεν παραδέχεται δημόσια πως διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολογίζει ότι το Ισραήλ έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.

«Ερώτημα αριθμός ένα – φαίνεται ότι ακούμε επίσημες δηλώσεις για παρουσία πυρηνικών όπλων;», δήλωσε η Ζαχάροβα. Αν είναι έτσι, πρόσθεσε, τότε πού είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και οι διεθνείς επιθεωρητές για τα πυρηνικά;

Ναυτεμπορική