Weather Icon

Ινστιτούτο Lemkin: Κίνδυνος εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία

Ινστιτούτο Lemkin: Κίνδυνος εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία

Το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας κήρυξε “Κόκκινη Σημαία” για την ανησυχητική πιθανότητα εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναφέρει το factor.am.

“Το Αζερμπαϊτζάν επιθυμούσε επί μακρόν τη νότια επαρχία Συουνίκ της Αρμενίας, η οποία έχει συζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ως η τοποθεσία του ελεγχόμενου από το Αζερμπαϊτζάν “διαδρόμου Ζανγκεζούρ” προς το Ναχιτζεβάν. Δεδομένων των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 και της επακόλουθης κατάληψης εδαφών, καθώς και της εδραιωμένης γενοκτονικής αρμενοφοβίας, μια εισβολή του Αζερμπαϊτζάν ενέχει επικίνδυνα υψηλό κίνδυνο να εξελιχθεί σε γενοκτονία”.

Οι συγγραφείς υπενθυμίζουν ότι η γενοκτονία δεν εκφράζεται μόνο με σφαγές.

“Όπως στην πρόσφατη κατάληψη του Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, η γενοκτονία μπορεί επίσης να εκφραστεί με σφαγές, θηριωδίες και βίαιους εκτοπισμούς από τα εδάφη των αυτόχθονων, όταν η ιδεολογία που διέπει αυτές τις ενέργειες στοχεύει στην πλήρη ή μερική καταστροφή της ταυτότητας”, αναφέρει το άρθρο.

Το Ινστιτούτο Lemkin σημειώνει ότι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αποσταθεροποίηση της περιφερειακής ασφάλειας στον Νότιο Καύκασο.

“Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο πιέζοντας την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και τον σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν ώστε να επιδιώξουν την πραγματική ειρήνη και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την ψευδαίσθηση των “ειρηνευτικών συνομιλιών” ως μέσο για να απειλήσουν την Αρμενία με διαμελισμό. Επιπλέον, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τυχόν τελεσίγραφα “όλα ή τίποτα” προς την Αρμενία για να πιέσουν την Αρμενία να διακόψει εντελώς τους δεσμούς της με τη Ρωσία, ιδίως δεδομένων των όλο και πιο φιλικών οικονομικών και στρατηγικών σχέσεων της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνει ότι η Αρμενία θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της για να δημιουργήσει νέες οικονομικές σχέσεις με εταίρους που θα της επιτρέψουν να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική “χωρίς να εμπλακεί σε ένα νέο μέτωπο σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης”.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube