Weather Icon

Γαβριήλ Χαρίτος: Από τον βορρά στον νότο οι στόχοι του Ισραήλ

Γαβριήλ Χαρίτος: Από τον βορρά στον νότο οι στόχοι του Ισραήλ

– Αισιόδοξη δήλωση του Πρωθυπουργού του Κατάρ, παρουσία του Ζοζέπ Μπορέλ, στη Ντόχα ότι “απομένουν πρακτικές λεπτομέρειες” για να κλείσει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ισραηλινών αιχμαλώτων.
– Ποιο είναι το νέο στοιχείο που δημοσιεύει σε σημερινό της άρθρο η Washington Post και τι περιέχει η φερόμενη ως επικείμενη συμφωνία απελευθέρωσης αιχμάλωτων και εκεχειρίας στη Γάζα. Ποια σημαντική παράμετρος δεν θίγεται, τη στιγμή που το “μεγάλο ΚΥΣΕΑ” της ισραηλινής κυβέρνησης συγκατατίθεται στην παροχή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.
– Τι καταδεικνύει η πρόσφατη τάση των ισραηλινών ΜΜΕ να “προσωποποιούν” τους στόχους του ισραηλινού στρατού και πώς σχετίζεται αυτή η εξέλιξη με την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα – και ειδικότερα στο Χαν-Γιούνις.
– Εκτιμήσεις για την διαφαινόμενη καινούργια ισραηλινή επικοινωνιακή τακτική ως προς την αιτιολογία ενός μελλοντικού τερματισμού του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
– Γιατί η ερχόμενη Τρίτη, 21/11, διαφαίνεται ως μία ημερομηνία σημαντική για την έκβαση των επικείμενων εξελίξεων

Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα την «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Χθες, Σάββατο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έγραψε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε πως η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή «δεν είναι ικανή» να κυβερνήσει τη Γάζα.

Το Σάββατο σημαδεύθηκε από την πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατά την οποία επλήγη σχολείο-καταυλισμός προσφύγων με τουλάχιστον 80 νεκρούς. Ένα δεύτερο πλήγμα σημειώθηκε, σύμφωνα με το Υπουργείο της Χαμάς, σε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια όπου και σκοτώθηκαν 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά. Εξάλλου, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε και την Χαν Γιούνες σκοτώνοντας 26 ανθρώπους, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ της πόλης που βρίσκεται στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα έχει φτάσει πλέον τους 12.300 από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι περισσότερα από 5.000 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, μαζί με 3.300 γυναίκες, ενώ στις 30.000 έχουν φτάσει οι τραυματίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube