REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , Ινδία , Πακιστάν 20 Νοεμβρίου 2023

Ένας φάρος ελπίδας στον απόηχο του σεισμού του Χεράτ η βοήθεια της Ινδίας

Ένας φάρος ελπίδας στον απόηχο του σεισμού του Χεράτ η βοήθεια της Ινδίας

 Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ινδία έχει επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας μια σειρά από τομείς όπως οι υποδομές, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. 

Σημαντική βοήθεια στο Αφγανιστάν για τον σεισμό του 2023 στο Χεράτ έδωσε η Ινδία. Όπως αναφέρει το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων, Khaama Press, εν μέσω μιας ποικίλης παγκόσμιας ανταπόκρισης, οι ενέργειες της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής τριών παρτίδων ιατρικών προμηθειών και μιας δέσμευσης 50.000 τόνων σίτου, υπογραμμίζουν τη δέσμευσή της για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή η βοήθεια έχει διοχετευθεί τόσο διμερώς όσο και μέσω διεθνών οργανισμών όπως ο ΠΟΥ και το WFP.

Ο σεισμός, που έπληξε την επαρχία Χεράτ στις 7 Οκτωβρίου 2023, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους και επηρέασε περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Η UNOCHA και άλλοι οργανισμοί έχουν επισημάνει την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, εκτιμώντας την απαίτηση χρηματοδότησης ύψους 93,6 εκατομμυρίων USD.

Η βοήθεια της Ινδίας εκτείνεται πέρα ​​από τις άμεσες προσπάθειες ανακούφισης. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ινδία έχει επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας μια σειρά από τομείς όπως οι υποδομές, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Αυτές οι συνεισφορές έχουν τοποθετήσει την Ινδία ως σημαντικό αναπτυξιακό εταίρο στην περιοχή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των τεταμένων σχέσεων Αφγανιστάν-Πακιστάν, επηρεάζει τη δυναμική της περιφερειακής βοήθειας. Ο χειρισμός της κατάστασης από το Πακιστάν και η σχέση του με το Αφγανιστάν προσθέτουν πολυπλοκότητα στην κρίση. Ενώ τονίζονται οι συνεισφορές της Ινδίας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις ευρύτερες διεθνείς προσπάθειες και προκλήσεις στην περιοχή.

Στον απόηχο της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, η Ινδία εξέφρασε την προθυμία της να συνεχίσει τα έργα που έχουν σταματήσει, αντανακλώντας την εστίαση στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη στο Αφγανιστάν. Αξιοσημείωτα έργα περιλαμβάνουν το φράγμα Shahtoot και πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας όπως το έργο Chabahar και ο αγωγός TAPI.

Οι ινδικές συνεισφορές όπως το κτίριο του Αφγανικού Κοινοβουλίου, το Φράγμα Φιλίας Αφγανιστάν-Ινδίας και ο αυτοκινητόδρομος Zaranj-Delaram ήταν σημαντικές. Η δημιουργία του αεροπορικού διαδρόμου Δελχί-Καμπούλ δείχνει περαιτέρω τη δέσμευση της Ινδίας να διατηρήσει άμεσους εμπορικούς δεσμούς με το Αφγανιστάν.

Οικονομολόγοι και ειδικοί στο Αφγανιστάν αναγνωρίζουν τον πιθανό αντίκτυπο της επανέναρξης αυτών των έργων, τονίζοντας τον ρόλο τους στη μείωση της φτώχειας και της ανεργίας και στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Ο ρόλος της Ινδίας στο Αφγανιστάν, ειδικά σε περιόδους κρίσης, έχει εκτιμηθεί από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη. Η προσέγγισή της ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της «Πρώτα γειτονιάς» και αντανακλά τη δέσμευσή της για περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία.

Συμπερασματικά, η απάντηση της Ινδίας στον σεισμό του Χεράτ και η συνεχής υποστήριξή της στο Αφγανιστάν αποδεικνύουν τη δέσμευσή της για ανθρωπιστική βοήθεια και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ενώ ο ρόλος της Ινδίας είναι σημαντικός, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας για την υποστήριξη του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube