Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ισραήλ , Τουρκία 6 Νοεμβρίου 2023

Αιφνιδιστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη – Συνατήθηκε με τον Ιρακνικό πρωθυπουργό

Αιφνιδιστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη – Συνατήθηκε με τον Ιρακνικό πρωθυπουργό

Μπλίνκεν: Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επεκταθεί

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπλίνκεν «συζήτησε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να συντονιστούμε με το Ιράκ και τους άλλους εταίρους μας στην περιοχή για να διασφαλίσουμε τη διαρκή και ασφαλή πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και άλλη βοήθεια που απαιτείται για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια εκτός της Γάζας, αναφέρεται σχετικά.

Ο Μπλίνκεν προέτρεψε τον Σουντάνι να θέσει προ των ευθυνών τους φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

«Ο Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα και το προσωπικό τους», σημειώνεται ακόμη.

«Έκανα πολύ σαφές ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες. Και θα κάνουμε κάθε απαραίτητο βήμα για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας», είπε ο Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή που -μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς– επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Σύντομη στάση στη Σούδα μετά τη Λάρνακα

Σύντομη στάση για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση της Σούδας έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκε την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ (όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτσογκ), το Σάββατο στο Αμάν (διάσκεψη με τους ΥΠΕΞ των αραβικών χωρών) και την Κυριακή επισκέφθηκε εκτάκτως τη Δυτική Όχθη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και την Κύπρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube