Weather Icon
Κορέα – Βόρειος Κορέα 5 Οκτωβρίου 2023

Βόρεια Κορέα: Η αναστολή λειτουργίας πυρηνικού αντιδραστήρα υποδηλώνει «πρόθεση απόκτησης πλουτωνίου για όπλα»

Βόρεια Κορέα: Η αναστολή λειτουργίας πυρηνικού αντιδραστήρα υποδηλώνει «πρόθεση απόκτησης πλουτωνίου για όπλα»

Φωτ. αρχείου: ΑΡ

Συνταγματική τροπολογία κατοχυρώνει το καθεστώς «πυρηνικής δύναμης» για τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανάστειλε τη λειτουργία του αντιδραστήρα στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της, ενδεχομένως για την εξαγωγή πλουτωνίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όπλα με την επανεπεξεργασία αναλωμένων ράβδων καυσίμων, σύμφωνα με νοτιοκορεατικό δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα των πέντε μεγαβάτ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Υongbyon έχει ανασταλεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών αρχών, αναφέρει η έκθεση.

«Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει πως γίνονται εργασίες επανεπεξεργασίας για την απόκτηση πλουτωνίου οπλικού βαθμού», ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Donga Ilbo επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται από ειδικούς πως η εκ νέου επεξεργασία χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου που αφαιρούνται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, αποτελεί ένα βήμα πριν την εξαγωγή πλουτωνίου. Το πυρηνικό σύμπλεγμα Yongbyon αποτελεί τη βασική πηγή πλουτωνίου της Βόρειας Κορέας που είναι πιθανό να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

H Βόρεια Κορέα διατηρεί και εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου – διαφορετικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά.

«Η πιθανότητα μιας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα δεν αποκλείεται» σημειώνει η Donga Ilbo, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος δεν αναλύει περαιτέρω τον ισχυρισμό του.

Και στο παρελθόν η Πιονγιάνγκ έχει σταματήσει τη λειτουργία του αντιδραστήρα, χωρίς να γνωστοποιεί δημοσίως τον λόγο αυτής της παύσης, για το αν δηλαδή οφείλεται σε λόγους συντήρησης ή την εξαγωγή καυσίμων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δεσμευτεί στα τέλη του περασμένου έτους να αυξήσει την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών, κάνοντας λόγο για «εκθετική αύξηση» του πυρηνικού οπλοστασίου του καθεστώτος.

Οπλα, drones και ένα γούνινο καπέλο: Τα δώρα στον Κιμ Γιονγκ Ουν… από τη Ρωσία με αγάπη
Οπλα, drones και ένα γούνινο καπέλο: Τα δώρα στον Κιμ Γιονγκ Ουν… από τη Ρωσία με αγάπη
Πριν από μία εβδομάδα, κρίθηκε συνταγματική τροπολογία που κατοχυρώνει το καθεστώς «πυρηνικής δύναμης» για τη Βόρεια Κορέα, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να χαρακτηρίζει «πολύ σημαντική» την επίσπευση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ για λόγους «στρατηγικής αποτροπής».

Ο Βορράς της κορεατικής χερσονήσου υποστηρίζει πως είναι πυρηνικό κράτος, ωστόσο, τηρεί σιγήν ιχθύος για τον αριθμό και το είδος των πυρηνικών της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων φορέων, το πλουτώνιο της χώρας φτάνει τα 70 κιλά, ποσότητα επαρκής για την κατασκευή 20 ή περισσότερων όπλων.

Πηγή: Guardian, Καθημερινή 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube