Weather Icon

Συγκίνηση στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου που μαρτύρησαν στα Δικαστήρια Αμάσειας

Συγκίνηση στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου που μαρτύρησαν στα Δικαστήρια Αμάσειας

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και Εθνικής ανάτασης τελέστηκε το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκως τελειωθέντων μαρτύρων των Ελλήνων του Πόντου Ορθοδόξων εν συνόλω 170 στα Κεμαλικά Δικαστήρια της Αμασείας τον Σεπτέμβριο του 1921, έμπροσθεν του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου.

Της επιμνημόσυνης Δέησης χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κύριος Βαρνάβας ο οποίος στον εμβριθή και πύρινο λόγο του στοιχειοθέτησε την ανάγκη περί της Αληθείας έναντι της Λήθης.

Μνημόνευσε τους Αγίους Ζήλων Ευθύμιο και Πλάτωνα Αιβαζίδη που θυσιάστηκαν υπέρ βωμών και εστιών και όλους τους μάρτυρες στην αγχόνη του Κεμάλ.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι :

Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης που στήριξε την εκδήλωση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου επαινώντας το έργο του Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης και Φίλωνα Κτενίδης Ποντιακού Πολιτιστικού συλλόγου Νικόπολης .

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου που τόνισε ότι η Εθνική μνήμη είναι ζωντανή σε έναν εμβληματικό χώρο πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου που σημείωσε τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας για τα εγκλήματα που διέπραξε και που θα πρέπει να αποτελούν οδηγό της Ελλάδας στην διμερή συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωσταντίνου Ζέρβα,Βασίλης Μωυσίδης που συνεχάρη το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης για την πολυσχιδή του δραστηριότητα καλώντας σε συσπείρωση όλων των δυνάμεων για τον κοινό σκοπό.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ Νίκος Παπαδόπουλος ως ο μόνος βουλευτής που εμφανίστηκε στην εκδήλωση τόνισε την ανάγκη Εθνικής ενότητας έναντι της Τουρκικής απειλής.

Τέλος ο πρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης Φίλων Κτενίδης Χάρης Σιδηρόπουλος συγκινηθείς μίλησε για την ένωση των δύο αδερφικών φίλων στην ζωή του Νίκου Καπετανίδη και του Φίλωνα Κτενίδη στο παρόν με την λειτουργία και αδελφική σχέση των δύο σωματείων.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης Αλέξης Παρχαρίδης συγκλόνισε τους παρισταμένους με την απόδοση χωρίς λύρα του Μοιρολογιού της Ματσούκας.

Κλήρος και πολίτες έριξαν αυλαία όρθιοι με τον Εθνικό Ύμνο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι:

Λευτέρης Αλεξανδρίδης υποψήφιος δήμαρχος Ευόσμου Κορδελιού.

Γιώργος Λίλτσης υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά.

Μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του Παύλου Μελά και εκπρόσωποι σωματείων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube