Weather Icon

Στρατιωτικός αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Ελλάδας προς Βουλγαρία-Ρουμανία, υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ

Στρατιωτικός αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Ελλάδας προς Βουλγαρία-Ρουμανία, υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

Θα ξεκινάει από την Καβάλα και μέσω Αλεξανδρούπολης θα φθάνει σε Βουλγαρία – Ρουμανία

Βασίλης Νέδος

Ενα ακόμη βήμα στην ολοένα και στενότερη διασύνδεση των κρατών της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αποτελεί η επιστολή προθέσεων περί επέκτασης του δικτύου αγωγών καυσίμων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας Τοντόρ Ταγκάρεφ και της Ρουμανίας Σιμόνα Κοτζοκάρου.

Πρακτικά πρόκειται για ένα έργο το οποίο αφορά τη συντήρηση και επέκταση του στρατιωτικού αγωγού μεταφοράς υγρών καυσίμων από το Χαλκερό Καβάλας προς την Αλεξανδρούπολη και από εκεί προς βορρά, όπου θα ενωθεί με τα συστήματα στρατιωτικών αγωγών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια θωράκισης της αυτονομίας μεταφοράς καυσίμων σε αυτό το μέρος του ΝΑΤΟ. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Βουλγαρία, η οποία –ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία– βρέθηκε εκτεθειμένη λόγω μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό καύσιμο, ωστόσο εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς ενισχύει το ευρύτερο αποτύπωμα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην τριμερή συνάντηση σε επίπεδο κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας στη Βάρνα, τα ζητήματα στενότερης διασυνδεσιμότητας μεταξύ των τριών χωρών τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας.

Σε πρακτικό επίπεδο το έργο αφορά την αναβάθμιση υφιστάμενων αγωγών και την κατασκευή νέων τμημάτων προκειμένου με τις διακλαδώσεις τους να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύστημα το οποίο θα ξεκινάει από την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη και θα φθάνει μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας με τη Μολδαβία. Είναι απολύτως σαφές ότι η όδευση από Αλεξανδρούπολη προς βορρά αποκτά πολλαπλή σημασία για το ΝΑΤΟ και βεβαίως για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Επιβεβαιώνεται η ελληνική επιλογή, η Ανατολική Μακεδονία και ιδίως η Θράκη να γίνουν κόμβος εφοδιασμού των χωρών-μελών της Συμμαχίας», δήλωσε χθες ο κ. Δένδιας πριν από την τελετή υπογραφής, η οποία έγινε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία και της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Με την ευκαιρία, πάντως, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάζει.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μια αμυντική συμμαχία και η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς προσέβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία, την ασφάλεια, τη ζωή. Πρέπει λοιπόν όλες οι χώρες, επαναλαμβάνω όλες οι χώρες της Συμμαχίας, να έχουν μία σαφή, καθαρή θέση στο θέμα αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube